ΣΕΠΕ "Έλλη Αλεξίου": Για τη συνάντηση με το Δ/ντή Εκαπίδευσης Γ΄ Αθήνας για την υλοποίηση της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής

23/06/2019 - 10:15

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Γ΄ ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΧΡΟΝΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Το Δ.Σ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Περιστερίου «Έλλη Αλεξίου» πραγματοποίησε συνάντηση με το Δ/ντή Εκπαίδευσης Γ΄Αθήνας  την Τρίτη 18 Ιουνίου, προκειμένου να ενημερωθεί για την εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής  Προσχολικής Αγωγής στα Νηπιαγωγεία του Περιστερίου.

Οι απαντήσεις που δόθηκαν, επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά την εκτίμηση του σωματείου μας  ότι η κυβέρνηση «εφαρμόζει» τη Δίχρονη με όρους υποβάθμισης.

 Συγκεκριμένα ο Δ/ντής Εκπαίδευσης ενημέρωσε  ότι για να καλυφθούν οι  αυξημένες ανάγκες στέγασης των παιδιών, έγινε προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν κλειστές αίθουσες ή διαθέσιμοι χώροι (σίτισης, ύπνου και δραστηριοτήτων)  και όπου δεν υπήρχε τέτοια δυνατότητα  έγιναν υποχρεωτικές μετακινήσεις υπεράριθμων μαθητών  σε όμορα νηπιαγωγεία.

 Οι δυσκολίες ωστόσο παραμένουν καθώς, όπως είπε, πολλά τμήματα θα αναγκαστούν να λειτουργήσουν με 25 μαθητές  και σε δύο περιπτώσεις Νηπιαγωγείων  που δεν υπάρχουν καθόλου διαθέσιμες αίθουσες, ( 44 Νηπ. & 10-21 Νηπ.),  έκανε αίτημα  στο Δήμο για εγκατάσταση Προκάτ  αιθουσών στο προαύλιο των αντίστοιχων σχολείων. Μάλιστα ανέφερε ότι εάν δεν είναι έτοιμες οι αίθουσες στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, θα προχωρήσει σε εμβαλωματικές  λύσεις, δηλαδή αίθουσες σε δημοτικά ή ενοικίαση άλλων χώρων (όπως στο Δήμο Αγ. Αναργύρων).

Ο Δ/ντης Εκπ/σης επίσης  ανέφερε ότι έχει παγώσει η ίδρυση ΤΕ στα νηπιαγωγεία. 

Το Δ.Σ  τόνισε ότι είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης που ναρκοθετεί το δικαίωμα των μαθητών για καθολική δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή στα δημόσια νηπιαγωγεία, χωρίς την ταυτόχρονη χρηματοδότηση ώστε  να εξασφαλιστούν οι κατάλληλες κτηριακές υποδομές, χωρίς να εξασφαλίζει μόνιμους διορισμούς. Μεγάλες ευθύνες έχει και η Διοίκηση του Δήμου που δεν έχει πρόγραμμα ίδρυσης και λειτουργίας  νέων σύγχρονων Νηπιαγωγείων δεσμεύοντας για αυτό χώρους και διεκδικώντας την απαραίτητη χρηματοδότηση για την ανέγερσή τους. 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενώ ψήφισε τον ν. 4521/2018 για τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, ουσιαστικά υπονομεύει την εφαρμογή της και ανοίγει την όρεξη σε αυτούς που  θέλουν το πέρασμα των Nηπιαγωγείων στους Δήμους. Χρησιμοποίησε τις τριμερείς επιτροπές ως άλλοθι για να ρίχνει την ευθύνη στους Δήμους και  έδωσε στους Δημάρχους τη δυνατότητα να εμπλακούν σε ζητήματα που αφορούν τη δημόσια υποχρεωτική εκπαίδευση. Το αποτέλεσμα των παραπάνω είναι 27 Δήμοι που έχουν περίπου το 50% των νηπίων ηλικίας 4-6 ετών, να βρίσκονται ακόμη εκτός της υποχρεωτικότητας, η χώρα να είναι χωρισμένη στα δύο, στη μισή τα προνήπια να παρακολουθούν υποχρεωτικά στα νηπιαγωγεία και στην άλλη μισή η φοίτηση να παραμένει προαιρετική και συχνά να αποκλείονται από αυτήν , με ό,τι σημαίνει αυτό για τα μορφωτικά δικαιώματα του συνόλου των παιδιών και την ενιαία πρόσβαση στο δημόσιο σχολείο.

Δηλώνουμε ότι είμαστε απέναντι από τις προθέσεις που πρόσφατα εκφράστηκαν σε δημοτικά συμβούλια της Αττικής για αναστολή της δίχρονης υποχρεωτικής αγωγής και εκπαίδευσης λόγω μη ύπαρξης των αναγκαίων προϋποθέσεων υλοποίησης της. 

Διεκδικούμε:

  1. Να υπάρξει η αναγκαία χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες λειτουργίας των Νηπιαγωγείων χωρίς να επιβαρύνονται οι οικογένειες.
  2. Να δημιουργηθούν τμήματα με 15 παιδιά, ώστε να μπορεί να επιτελείται η παιδαγωγική πράξη με τους απαραίτητους όρους και όχι με στοιβαγμένα παιδιά. Δύο Νηπιαγωγοί σε τμήματα με 25 παιδιά.
  3. Μονιμοποίηση/διορισμός όλων των αναπληρωτών νηπιαγωγών και εξίσωση των δικαιωμάτων τους με των μονίμων, μέτρα στήριξής τους για σίτιση, διαμονή, δωρεάν μετακίνηση.

Το Δ.Σ ζήτησε συνάντηση  με τον Αντιδήμαρχο Παιδείας (που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα)

για να ενημερωθεί για τις ενέργειες του Δήμου για την ουσιαστική υλοποίηση της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής στα Νηπιαγωγεία του Δήμου Περιστερίου.

 

ΤΟ Δ.Σ

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα