Σ.Ε.Π.Ε. Κω - Νισύρου: Για τη Δίχρονη Προσχολική Αγωγή
Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή με τη δημιουργία όλων των αναγκαίων προϋποθέσεων. Τέρμα η κοροϊδία με την εφαρμογή της Δίχρονης «α λα καρτ»!
Από 2 ως 20 Μάη γίνονται οι εγγραφές στα Δημόσια Νηπιαγωγεία. Στις 23 Απρίλη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δημοσίευσε την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με τους μόλις 184 Δήμους στους οποίους θα εφαρμοστεί η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή από το σχολικό έτος 2018-2019! Με βάση αυτή την ΚΥΑ για άλλη μια φορά χιλιάδες προνήπια θα μείνουν εκτός των Δημοσίων Νηπιαγωγείων! Μεγάλοι Δήμοι, όπως της Αθήνας, Θεσ/νίκης, Ηράκλειου, Πάτρας , κ.α. δεν είναι στη Δίχρονη χτυπώντας φυσικά τα εργατόπαιδα.
Η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή για την οποία χύθηκαν τόσα κροκοδείλια δάκρυα, δόθηκαν τόσες υποσχέσεις και συστάθηκαν τόσες (τριμερείς) επιτροπές ανά τη χώρα, αναβάλλεται και πάλι, αφού οι 184 Δήμοι στους οποίους ανακοινώθηκε ότι θα εφαρμοστεί αντιπροσωπεύουν μόλις το 32% του πληθυσμού! Σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής σε μόλις σε 10 από τους 66 Δήμους, που καλύπτουν το 8% (!) του πληθυσμού, θα υλοποιηθεί η Δίχρονη την επόμενη χρονιά. Αυτό είναι απαράδεκτο μιας και μιλάμε για τη μεγαλύτερη σε πληθυσμό περιφέρεια της χώρας! Και σε αυτούς όμως τους Δήμους δεν έχει εξασφαλιστεί παντού η υποδομή και ισχύει κατά τον Υπ. Παιδείας το διπλό δίκτυο, δηλαδή επιλογή ανάμεσα σε παιδικούς σταθμούς με κουπόνια-voucher - τροφεία και Νηπιαγωγεία! Με βάση την ΚΥΑ, το ποσοστό των προνηπίων που δε θα είναι στη Δίχρονη ξεπερνάει το 75%!
Τα τελευταία χρόνια έχουν περάσει άλλωστε μια σειρά αντιεκπαιδευτικών μέτρων, που θίγουν την Προσχολική Αγωγή! Με τις Υπ. Αποφάσεις Φίλη αλλά και άλλες ρυθμίσεις, που μπήκαν και στο ΠΔ 79/2018, για τη λειτουργία Νηπιαγωγείων και Δημοτικών, διπλασιάστηκε από 7 σε 14 ο ελάχιστος αριθμών παιδιών για να λειτουργήσει το τμήμα, το ολοήμερο Νηπιαγωγείο είναι προαιρετικό, γι’ αυτό συχνά τα κλείνουν οι Διευθυντές Εκπαίδευσης και στέλνουν τις Νηπιαγωγούς να καλύπτουν κενά σε πρωινά τμήματα, παγιώθηκαν τα 25άρια τμήματα, οι δε υποδομές, κτηριακές και άλλες, είναι σε άσχημη κατάσταση. Στις συνθήκες αυτές και αντί να πάρει μέτρα (χρηματοδότηση για υποδομές και διορισμούς), η κυβέρνηση έρχεται να εξαιρέσει από τη Δίχρονη και επίσημα το 68% του πληθυσμού ή το 75% των προνηπίων! Φτάνει πιά!
Τώρα που αρχίζουν οι εγγραφές στα Νηπιαγωγεία (2-20/5) και κρίνεται πόσα προνήπια θα μπουν σ’ αυτά την επόμενη χρονιά, να παρθούν όλα τα μέτρα ώστε να εφαρμοστεί με παιδαγωγικούς όρους στους Δήμους που μπήκαν στη Δίχρονη αλλά και για να γίνουν άμεσα οι υποδομές να εφαρμοστεί και στους υπόλοιπους Δήμους πανελλαδικά, ενώ να εξασφαλιστεί και η πρόσβαση των μικρότερων παιδιών στους Παιδικούς Σταθμούς δωρεάν!
Συγκεκριμένα διεκδικούμε:
-
Να γραφτούν όλα τα παιδιά 4-6 ετών στα Δημόσια Νηπιαγωγεία με τις αντίστοιχες υποδομές και προσωπικό. Να καταργηθεί η ΚΥΑ και να θεσμοθετηθεί η Δίχρονη πανελλαδικά με ευθύνη της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας, που πρέπει να δημιουργήσουν τις αναγκαίες υποδομές και να προσλάβουν εκπαιδευτικούς!
-
Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους. Καμία απόλυση αναπληρωτή. Μονιμοποίηση όλων, εξίσωση των δικαιωμάτων τους και μέτρα στήριξής τους.
-
15 παιδιά ανά Νηπιαγωγό και τμήμα, ώστε να μπορεί να γίνεται με τους απαραίτητους όρους η παιδαγωγική πράξη και όχι να στοιβάζονται τα παιδιά μέσα στις τάξεις.
-
Δημιουργία σύγχρονων, λειτουργικών και ασφαλών αιθουσών Νηπιαγωγείων εδώ και τώρα. Να μπει τέλος στο άθλιο καθεστώς να στεγάζονται Νηπιαγωγεία σε ισόγεια πολυκατοικιών και ακατάλληλα κτίρια. Αυτό δεν αξίζει στα παιδιά μας και τους εκπαιδευτικούς.
-
Να μην εφαρμοστεί πουθενά το ΠΔ 79. Καμιά υποχρεωτική μετακίνηση μαθητών. Καμία συγχώνευση τμημάτων.
-
Να λειτουργήσει παντού ολοήμερο Νηπιαγωγείο για όλα τα παιδιά, με παιδαγωγικούς όρους, με σίτιση και υποδομές και όχι η λειτουργία τους ως «παιδοφυλακτήρια» παιδιών.
-
Να παρθούν όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα, όπως είναι οι συνθήκες υγιεινής, ασφάλειας και διατροφής των παιδιών, με ευθύνη του κράτους και με πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού (μάγειροι, τραπεζοκόμοι κ.α.).
-
Χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες λειτουργίας όλων των Νηπιαγωγείων. Ούτε 1 € από την τσέπη των γονιών.
-
Στελέχωση των Νηπιαγωγείων με προσωπικό ειδικής αγωγής, τμήματα ένταξης, παράλληλη στήριξη, πρώιμη διάγνωση και παρέμβαση που θα στηρίζει τα παιδιά με ειδικές μαθησιακές ανάγκες.
-
Ενιαίο, παιδαγωγικά αναβαθμισμένο πρόγραμμα αγωγής, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες αναπτυξιακές ανάγκες της κάθε ηλικίας, με ευθύνη του κράτους και χωρίς καμία εμπλοκή Δήμων, ΜΚΟ και επιχειρήσεων.