ΣΕΠΕ "Ν.Πλουμπίδης": Δελτίο τύπου από την παρέμβαση του συλλόγου στο ΔΣ για την Δίχρονη Προσχολική Αγωγή

18/06/2019 - 12:04

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ- ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΔΙΧΡΟΝΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Την Παρασκευή 14 Ιουνίου απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας το ζήτημα του τρόπου που εφαρμόζεται η Υποχρεωτική Δίχρονη Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση στον Δήμο. Το θέμα το έφερε προς συζήτηση εκτός ημερησίας διάταξης η Λαϊκή Συσπείρωση Κερατσινίου-Δραπετσώνας και τελικά αποφασίστηκε να συμπεριληφθεί ως ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν.

Αργά το βράδυ ύστερα από πολύωρη αναμονή ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης έκανε εισήγηση στο θέμα αναδεικνύοντας κάποια από τα προβλήματα που έχουν προκύψει.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Συλλόγου μας κ. Βατίστας Βασίλης ζήτησε και πήρε τον λόγο παραθέτοντας τα προβλήματα που έχουν προκύψει κατά την περίοδο των εγγραφών στα νηπιαγωγεία που είναι και δείκτης του αντιεκπαιδευτικού σχεδιασμού εφαρμογής του μέτρου από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας, της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Πειραιά αλλά και του Δήμου. Θύματα του αντιεκπαιδευτικού σχεδιασμού και της αναλγησίας όλων των παραπάνω εμπλεκόμενων φορέων είναι τα ίδια τα νήπια και προνήπια και οι γονείς τους που έχουν ήδη υποστεί απίστευτη ταλαιπωρία.

Μεγάλη πίεση και απαξίωση έχουν δεχτεί και οι ίδιες οι προϊστάμενες νηπιαγωγοί που καλούνται εκτός από την εντατικοποίηση της δουλειάς για να ανταποκριθούν στον όγκο των εγγραφών να φορτώνονται και τις συνέπειες του αντιεκπαιδευτικού σχεδιασμού, καθώς τεχνηέντως η διεύθυνση μεταφέρει σε αυτές τις ευθύνες της ταλαιπωρίας μαθητών και γονιών από τις μεγάλες μετακινήσεις που υπόκεινται από τον τόπο κατοικία τους, προκειμένου να εγγραφούν σε άλλα νηπιαγωγεία, καθώς κρίθηκαν ως υπεράριθμα παρά τα ήδη πολυπληθή τμήματα.

Πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Συλλόγου ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο πως 150 νήπια/προνήπια δε βρήκαν στέγη στα νηπιαγωγεία της γειτονιά τους στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας και με συνεδρίαση της Τριμελούς Επιτροπής (Προϊστάμενος Εκπαιδευτικών Θεμάτων, δύο προϊστάμενες νηπιαγωγοί) αποφασίστηκε να μοιραστούν σε άλλα νηπιαγωγεία.

Σε κάποιες περιπτώσεις η μετακίνηση από τον τόπο κατοικίας τους είναι μεγάλη όπως στην περίπτωση της εγγραφής μαθητών από το 17ο νηπιαγωγείο στο 3ο Νηπιαγωγείο (από την οδό Δεμερτζή δηλαδή στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου) ή περιπτώσεις μαθητών από το 9ο Νηπιαγωγείο σε αίθουσα του 5ου Δημοτικού Σχολείου Κερατσινίου. Οι ενστάσεις των γονέων από νηπιαγωγεία προς τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης για αυτό το λόγο είναι πολλές.

Όσον αφορά την ίδρυση παραρτήματος του 9ου νηπιαγωγείου σε αίθουσα του 5ου Δημοτικού Σχολείου προκύπτουν μία σειρά από ζητήματα όπως ότι ήδη στην αίθουσα φιλοξενείται τμήμα ολοήμερου του Δημοτικού Σχολείου και ότι υπάρχει μία μόνο μικρή τουαλέτα που εξυπηρετεί ήδη το υπάρχον 12ο νηπιαγωγείο που φιλοξενείται στο χώρο του 5ου Δημοτικού σχολείου. Επιπλέον, τίθενται ζητήματα σε σχέση με το ολοήμερο τμήμα του 9ου νηπιαγωγείου καθώς θα πρέπει να γίνουν επιπρόσθετες μετακινήσεις παιδιών.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου αναφέρθηκε ακόμα στα 25άρια τμήματα που ήδη αρχίζουν να δημιουργούνται (18ο Νηπιαγωγείο) παρά την πρόβλεψη του νόμου για 22άρια τμήματα. Τόνισε ακόμα ότι εξακολουθεί να λειτουργεί σε πιλοτή χωρίς αυλή το 15ο νηπιαγωγείο, ενώ υπήρχαν διαβεβαιώσεις για μεταφορά του νηπιαγωγείου σε  οικόπεδο στην οδό Αναγνωσταρά σε κατασκευή βαρέως τύπου.

Επίσης, δεν έχει γίνει καμία εργασία για τη δημιουργία 2θέσιου ή 3θέσιου νηπιαγωγείου στο «Προσήλιον» σύμφωνα με τη δέσμευση του Δημάρχου στην Τριμερή Επιτροπή τον Νοέμβρη του 2018, που θα συνέβαλε αποφασιστικά στη στέγαση των νηπίων και θα απάλλασσε τους γονείς και μαθητές σε μεγάλο βαθμό από την ταλαιπωρία των μεγάλων μετακινήσεων.

Επιπλέον, τόνισε ότι είναι άθλια η μεθόδευση να στεγαστούν νήπια/προνήπια σε κοντέινερ σε αυλές σχολείων όπως στο 11ο Δημοτικό Σχολείο αν υλοποιηθεί.

Τέλος, θύμισε σε όλους πόσο δίκιο είχε ο σύλλογος που έλεγε από την Άνοιξη του 2018 στην αντίστοιχη Τριμερή ότι κυβέρνηση και δήμος κοροϊδεύουν και ότι δεν έχουν υλοποιήσει κανέναν σχεδιασμό για την πραγματική εφαρμογή της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Τώρα έναν χρόνο μετά πάμε να εφαρμόσουμε τη Δίχρονη με «μερεμέτια» που προκαλούν προβλήματα παρά να λύνουν.

Η Δημοτική Αρχή υπερασπιζόμενη την αντιεκπαιδευτική κυβερνητική πολιτική στο θέμα αυτό από τη μία και τη δική της στάση  ανοχής και εξωραϊσμού της κατάστασης από την άλλη τόνισε ότι σημασία δεν έχει πώς θα εφαρμοστεί σε αυτή τη φάση η Δίχρονη αλλά φτάνει μόνο να εφαρμοστεί ακόμα και αν διαπιστώνονται αυτές οι ελλείψεις και αδυναμίες (έτσι βαφτίζεται η διαρκής και συνεχώς αυξανόμενη υποχρηματοδοτούμενη κατάσταση). Ο Δήμαρχος μάλιστα είπε κυνικά για τις μετακινήσεις ότι δεν πειράζει, αφού οι γονείς είναι συνηθισμένοι να διανύουν μεγάλες αποστάσεις από όταν τα παιδιά τους φιλοξενούνταν στον παιδικό σταθμό. Επιπλέον, επικαλέστηκε ότι για τις μετακινήσεις των παιδιών από το 17ο στο 3ο νηπιαγωγείο έχει γίνει λάθος ( έχουν περάσει βέβαια 5 ημέρες και δεν έχει γίνει καμία διόρθωση στους αναρτημένους πίνακες ). Τέλος, για την καθυστέρηση της τοποθέτησης των προκάτ βαρέως τύπου στο οικόπεδο της Αναγνωσταρά η Δημοτική Αρχή μετακύλησε την ευθύνη στην ΚΤΥΠ. Για τις νέες αίθουσες στο «Προσήλιον» δε δόθηκε καμία απάντηση.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση απαιτούμε να εξασφαλιστούν τώρα όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις σε όλη την Ελλάδα αλλά και στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας  για την ουσιαστική υλοποίηση της δημόσιας και δωρεάν Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

Αυτό σημαίνει:

• Γενναίο πρόγραμμα ίδρυσης και λειτουργίας νέων νηπιαγωγείων. Να προχωρήσει άμεσα η δέσμευση κατάλληλων χώρων για ανέγερση νηπιαγωγείων.

• Μαζικοί διορισμοί μόνιμων νηπιαγωγών, 15 παιδιά ανά τμήμα. Δύο νηπιαγωγοί στα τμήματα που σήμερα έχουν 25 παιδιά.

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τις λαϊκές οικογένειες να δυναμώσουν την πάλη τους απέναντι σε μια βάρβαρη πολιτική, που μετράει τις ανάγκες των παιδιών με όρους κόστους.

ΤΟ Δ.Σ.

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα