ΣΕΠΕ "Ρόζα Ιμβριώτη": Δελτίο τύπου από την σύσκεψη συνδικάτων του Δημοσίου στις 30/1

02/02/2019 - 17:44

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΩΡΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΑΠΟΓΟΡΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ

ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΚΑΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΣ

Απόφαση για κλιμάκωση του αγώνα για μονιμοποίηση των συμβασιούχων, για το δικαίωμα στη δουλειά, με πρώτο βήμα την οργάνωση πανδημοσιοϋπαλληλικού Συλλαλητηρίου την Τρίτη 12 Φλεβάρη, με συγκέντρωση στις 6 μ.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στη Βουλή, πήρε η μαζική σύσκεψη, που οργάνωσε η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Ομοσπονδιών και Σωματείων την Τετάρτη 30/1 το απόγευμα.

Στη σύσκεψη, που έγινε στο ξενοδοχείο «Novotel», συμμετείχαν πάνω από 100 συνδικαλιστικές οργανώσεις του Δημοσίου και συγκεκριμένα 7 Ομοσπονδίες, 98 πρωτοβάθμια Σωματεία, 5 Νομαρχιακά Τμήματα της ΑΔΕΔΥ και 3 Επιτροπές Αγώνα συμβασιούχων, οι οποίες έχουν υιοθετήσει την πρόταση της Επιτροπής για την άρση της συνταγματικής απαγόρευσης μονιμοποίησης των συμβασιούχων.

Η πρόταση, που θα κατατεθεί στη Βουλή σε όλα τα κόμματα, πλην της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, έχει ως εξής:«Το δικαίωμα στην εργασία, στη σταθερή και μόνιμη δουλειά είναι αδιαπραγμάτευτο και κατοχυρωμένο για όλους τους εργαζόμενους. Ως εκ τούτου, απαλείφεται από το άρθρο 103 και το σύνολο του Συντάγματος κάθε διάταξη που εμποδίζει ή ακυρώνει αυτό το δικαίωμα, που απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Εφεξής, κατοχυρώνεται διά του Συντάγματος και επιβάλλεται υποχρεωτικά σε όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων».

Η εισήγηση έγινε από την Βέτα Πανουτσάκου, πρόεδρο του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, το οποίο πρωτοστάτησε για τη δημιουργία της Επιτροπής Πρωτοβουλίας, η οποία τόνισε ότι «ο αγώνας για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων αφορά όλους, μόνιμους και συμβασιούχους, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Είναι αγώνας κοινός. Η μονιμοποίηση των συμβασιούχων είναι ταυτόχρονα και αγώνας ενάντια στην κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, που προωθούν από κοινού κυβέρνηση, ΝΔ και ΕΕ, όπως και όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων. Ο αγώνας για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων είναι αγώνας ενάντια σε όλες τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, ενάντια στις απολύσεις, είναι αναγκαίος όρος για μια αξιοπρεπή διαβίωση».

Σημείωσε ότι στόχος της σύσκεψης είναι η κλιμάκωση του αγώνα «για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, για το δικαίωμα στη δουλειά. Επιδιώκουμε να ενώσουμε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους σε ένα μαζικό, μαχητικό, ενιαίο αγώνα. Καλούμε όλες τις Ομοσπονδίες, όλα τα σωματεία να συνυπογράψουν το παλλαϊκό αίτημα - πρόταση για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Συνεχίζουμε την προσπάθεια, ώστε το σύνολο των συνδικαλιστικών οργανώσεων να στηρίξουν την πρότασή μας», τονίζοντας ότι «ο αγώνας δεν πρόκειται να περιοριστεί στο πλαίσιο μιας συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ο αγώνας θα συνεχιστεί στους τόπους δουλειάς, στα σωματεία». (Ακούστε την εισήγηση στον σύνδεσμο https://monimopoiisi.home.blog)  

Ακολούθησαν παρεμβάσεις από τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη.

«Δουλειά για όλους», είναι το σύνθημα που διαπερνά τη δράση των σωματείων, τόνισε ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», κόντρα στον κανιβαλισμό που προωθούν οι κυβερνήσεις και οι συνδικαλιστές τους.

Την υποβάθμιση των μορφωτικών δικαιωμάτων από την επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων υπογράμμισε ο Κώστας Κατιμερτζόγλου, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης».

«Συνεχίζουμε τον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά», τόνισε η Βανέσα Οικονόμου, εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών. «Αυτό που μπορεί να ενώσει δεν είναι η ανθρωποφαγία και ο κανιβαλισμός, είναι ο αγώνας για το δικαίωμα στη δουλειά», σημείωσε αναφερόμενη στις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Την «εισαγωγή» των ληξιπρόθεσμων προγραμμάτων της «κοινωφελούς εργασίας» στις δασικές υπηρεσίες επισήμανε ο Αντώνης Θεοχάρης, από τον Σύλλογο Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής. Όπως σχολίασε το οκτάμηνο πρόγραμμα λήγει στην αρχή της αντιπυρικής περιόδου αφήνοντας αποψιλωμένες τις υπηρεσίες.      

Τον πολύμηνο αγώνα των συμβασιούχων στους δήμους συνόψισε η Σοφία Εξαδακτύλου, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσσαλονίκης.

Την πρωτοβουλία για τη σύσκεψη χαιρέτισε η Ρόζα Κότσυφα, εκλεγμένη με τη ΔΑΣ στον Σύλλογο Διοικητικού Προσωπικού ΕΚΠΑ, τονίζοντας τη σημασία της για χιλιάδες εργαζόμενους στα πανεπιστήμια που δουλεύουν με ένα ψηφιδωτό προσωρινών εργασιακών σχέσεων. 

«Τα προβλήματα είναι κοινά για όλους», είπε ο Βασίλης Παπανδριανός, πρόεδρος του Συλλόγου Οδηγών Χειριστών Δήμου Πάτρας, καλώντας σε ενιαίο αγώνα κόντρα στο διαχωρισμό των εργαζομένων.

Την επέκταση της δουλειάς με συμβάσεις σε κάθε υπηρεσία και υποδομή των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και τις συνέπειές της περιέγραψε ο Δημήτρης Αντωνίου, εκ μέρους του Συντονιστικού των συμβασιούχων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Το «παρών» της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) μετέφερε ο πρόεδρός της, Αντώνης Κουρούκλης.

Στον αγώνα για μονιμοποίηση των αναπληρωτών χωρίς όρους και προϋποθέσεις, κόντρα στην κυβέρνηση αλλά και στις πλειοψηφίες των Ομοσπονδιών του κλάδου, αναφέρθηκε ο  Αποστόλης  Παπαγιαννόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Ανατολικής Αττικής «Σωκράτης».

Τη λειτουργία των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια υπέδειξε ως πρόσφορο έδαφος στο οποίο πολλαπλασιάζονται οι εργασιακές σχέσεις ομηρίας η Άννα Ψαρρού, από το Σωματείο Εργαζομένων στο «Αττικό» Νοσοκομείο.

Για την εμπειρία από τη δημιουργία Επιτροπής Αγώνα των συμβασιούχων στο Δήμο Ωρωπού μίλησε ο Βαγγέλης Βασιλάκος.

Την ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας μετέφερε ο Βασίλης Πετρόπουλος, υπογραμμίζοντας πως ο αγώνας ενάντια στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις είναι αγώνας ενάντια στις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου. 

Στους χιλιάδες συμβασιούχους δασεργάτες αναφέρθηκε ο Γαβριήλ Ιωαννίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων  Διοικήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΑΔΕ).

Ουσιαστικό βήμα στην κλιμάκωση και οργάνωση της πάλης χαρακτήρισε τη σύσκεψη ο Σπύρος Μαρίνης, μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ.

Το λόγο πήραν ακόμα εκπρόσωποι σωματείων που συμμετείχαν ως παρατηρητές, όπως ο  Χρήστος  Παναγιωτόπουλος, από το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα, η Αθηνά Σπυράτου από την Δ' ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής.

Η σύσκεψη υιοθέτησε ψήφισμα συμπαράστασης στον δίκαιο αγώνα των αγροτών και καταδίκης της προσπάθειας καταστολής και τρομοκράτησης.

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ  ΤΡΙΤΗ 12 ΦΛΕΒΑΡΗ  ΣΤΙΣ 6.00 μ.μ.

Περισσότερα στο σύνδεσμο https://monimopoiisi.home.blog

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                                                Η Γ. Γραμματέας

Κοπριτέλης Απόστολος                                                               Γλαβίνα Σουζάνα

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα