ΣΕΠΕ "Ρόζα Ιμβριώτη": Δελτίο Τύπου για την Παράσταση στα ΚΕΣΥ της Α' Δνσης Αθήνας

19/02/2019 - 15:28

Δελτίο Τύπου για την Παράσταση στα ΚΕΣΥ της Α Διεύθυνσης Αθήνας

Παντελής έλλειψη προσωπικού! Η φιλοσοφία τους είναι τα φορτώνουμε όλα στα γενικά σχολεία! Αβοήθητα τα παιδιά με ειδικές ανάγκες! Φτάνει πια!

Την Τετάρτη 13/2 στις 2 μμ έγινε Παράσταση Διαμαρτυρίας του Συλλόγου μας, μαζί με όλους τους Συλλόγους και τις ΕΛΜΕ της Α Αθήνας, στα δύο ΚΕΣΥ της Α Διεύθυνσης Αθήνας.

Με δεδομένο ότι όλα τα σωματεία εκπαιδευτικών καλούν τους Συλλόγους Διδασκόντων να μη συγκροτήσουν τις Ομάδες Εκπαιδευτικής Υποστήριξης (ΟΕΥ), που προβλέπονται στον ν. 4547/2018 και προωθούνται με την εγκύκλιο 220703/Δ3/21-12-2019, βασικό αίτημα ήταν να τοποθετηθούν οι Διευθυντές των ΚΕΣΥ, αν θα συνεχίσουν να δέχονται τα παιδιά για διάγνωση χωρίς τη συγκρότηση των ΟΕΥ και χωρίς να απαιτούν να προϋπάρξει βραχυχρόνιο πρόγραμμα, παρά μόνο με την απλή περιγραφική, παιδαγωγική έκθεση, όπως γινόταν ως τώρα.

Ο Διευθυντής του 1ου ΚΕΣΥ κ. Ντόνας απάντησε ότι η ως τώρα τακτική του ΚΕΣΥ ήταν, για μεν τις επείγουσες περιπτώσεις, δηλαδή απόφοιτους και για δεύτερη διάγνωση, τις προχωρά ζητώντας μόνο την παιδαγωγική έκθεση. Για τις υπόλοιπες περίπου 2.500 (!), που εκκρεμούν από το 2016 ως σήμερα, αλλά και τις νέες που προκύπτουν, είπε ότι περιμένει διευκρινίσεις από το Υπ. Παιδείας, για το αν θα απαιτούν εκτίμηση-αξιολόγηση από τις Ομάδες Εκπαιδευτικής Υποστήριξης ή αν θα δέχονται και πάλι την έκθεση. Και ότι μετά τις διευκρινίσεις του Υπουργείου θα απαντήσει στα εκπαιδευτικά σωματεία! Στην ουσία είπε ότι θα ακολουθήσει πιστά την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς!

Κατά τα άλλα ο πρόεδρος του 1ου ΚΕΣΥ μας ανέπτυξε τη νέα «φιλοσοφία» του Υπ. Παιδείας και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που λέει ότι, ενώ τα ΚΕΔΥ είχαν το «Δ» και έδιναν βαρύτητα στη Διάγνωση, τα ΚΕΣΥ δίνουν βαρύτητα στην «Υποστήριξη» στα σχολεία, στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές και όχι μόνο αυτούς με ειδικές ανάγκες αλλά όλους όσους χρειαστεί! Και ισχυρίστηκε ότι πριν είχαμε τη Διάγνωση χωρίς Υποστήριξη, ενώ τώρα έχουμε την Υποστήριξη! Αλλά - προσθέτουμε εμείς - μας λείπει η Διάγνωση, άρα τι υποστήριξη; Και συνέχισε λέγοντας μια αλήθεια «η όλη φιλοσοφία είναι τον πρώτο λόγο – άρα και βάρος λέμε εμείς - να τον έχει το σχολείο»! Πιστή εφαρμογή της πολιτικής ΕΕ, ΟΟΣΑ, κυβερνήσεων Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ της λεγόμενης «ένταξης» χωρίς προϋποθέσεις, όπου το γενικό σχολείο σηκώνει το βάρος και το παιδί δε μπορεί να βοηθηθεί επί της ουσίας!

Είναι επίσης αποκαλυπτική η γύμνια στη στελέχωση ακόμα και στέγαση των δομών της Ειδικής Αγωγής. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2ο ΚΕΣΥ της Α Διεύθυνσης Αθήνας, της μεγαλύτερης Διεύθυνσης της χώρας, είναι άστεγο, φιλοξενείται στο 1ο ΚΕΣΥ και έχει μόνο 4 άτομα προσωπικό για επαγγελματικό προσανατολισμό! Το δε 1ο ΚΕΣΥ Α Αθήνας έχει όλο κι όλο 39 άτομα προσωπικό (!), για να κάνει υποστήριξη γονέων, επαγγελματικό προσανατολισμό και διάγνωση-υποστήριξη των παιδιών με ειδικές ανάγκες και όχι μόνο! Με αυτό το ελάχιστο προσωπικό υποτίθεται ότι θα καλυφθούν οι ανάγκες των πάνω από 400 σχολείων της Α Διεύθυνσης, των πάνω από 6.000 εκπαιδευτικών και των ανάλογων παιδιών! Σε ποιους τα λένε αυτά;

Γι’ αυτό θέλουν να τα φορτώσουν όλα στα γενικά σχολεία, που τα θέλουν αυτόνομα όσο αφορά τις υποχρεώσεις αλλά συνεχώς επιτηρούμενα όσο αφορά το πέρασμα της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής! Θέλουν, συνάδελφοι, εκπαιδευτικούς πολυεργαλεία, που «τα κάνουν όλα και συμφέρουν» και να αξιολογούνται και από πάνω για το αν υπηρέτησαν καλά την αντιλαϊκή αντιεκπαιδευτική πολιτική! Φτάνει πια, δε θα τους περάσει!

Συνεχίζουμε την αντίστασή μας στην παραπέρα υποβάθμιση της δημόσιας Ειδικής Αγωγής. Δε συγκροτούμε Ομάδες Εκπαιδευτικής Υποστήριξης, απαιτούμε να αναλάβει την ευθύνη του το Υπ. Παιδείας και να στελεχώσει τις δομές της Ειδικής Αγωγής, για να έχουν όλα τα παιδιά με ειδικές ανάγκες στη δομή που το καθένα έχει ανάγκη με την ανάλογη επιστημονική στήριξη! Κάθε φορά που καλούμαστε για τις Ομάδες, καταθέτουμε το προτεινόμενο από τον Σύλλογο πρακτικό (βλ. sylimvrioti.gr  148ο Ενημ. 23-1-2019)!

Δε θα επιτρέψουμε να περάσει η παραπέρα υποβάθμιση της Ειδικής Αγωγής!

Για το Δ.Σ.

          Ο Πρόεδρος                                                               Η Γ. Γραμματέας

    Κοπριτέλης Απόστολος                                                      Γλαβίνα Σουζάνα

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα