ΣΕΠΕ "Σωκράτης": Για την Κ.Υ.Α. που εξαιρεί 13 Δήμους από την εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής

28/08/2019 - 11:44

Για την Κ.Υ.Α. που εξαιρεί 13 Δήμους από την εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής την σχολική χρονιά 2019 – 2020

Στις 13 Αυγούστου εκδόθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), από την κυβέρνησης της ΝΔ, που εξαιρεί 13 Δήμους (Κομοτηνής, Παιονίας, Ραφήνας -Πικερμίου, Σαρωνικού, Μαραθώνα, Αμαρουσίου, Ηρακλείου, Κηφισίας, Λυκόβρυσης - Πεύκης, Κεντρικής Κέρκυρας, Μαλεβιζίου, Κω, Ρόδου) από την υλοποίηση της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής για τη χρονιά 2019-2020. Η Κ.Υ.Α επικαλείται την αδυναμία των παραπάνω Δήμων να βρούνε λύση στα υπαρκτά και χρόνια προβλήματα της έλλειψης υποδομών, κτηρίων κλπ.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι άκρως επικίνδυνη και αρνητική. Η εφαρμογή της υποχωρητικότητας της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής γίνεται λάστιχο! Από την εφαρμογή σε βάθος τριετίας του ΣΥΡΙΖΑ περάσαμε στις “εξαιρέσεις” Δήμων από τη Ν.Δ. Μια αλά καρτ εφαρμογή που δημιουργεί τεράστια διαφοροποίηση στον χάρτη της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής (Δήμοι που υλοποιείται, Δήμοι που δεν υλοποιείται, Δήμοι που εντάσσονται ή εξαιρούνται ανάλογα με τις αποφάσεις της κυβέρνηση και τη στάση των εκάστοτε Δημοτικών αρχών) και πλήττει τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών. Μάλιστα, λίγες μέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, οι γονείς θα αναζητούν σχολική στέγη, ενώ ήξεραν ότι θα φοιτήσουν τα παιδιά τους στο δημόσιο νηπιαγωγείο.

Επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά η θέση, που είχαμε διατυπώσει από την πρώτη στιγμή της ψήφισης του νόμου 4521/18 αρ. 33, πως η υλοποίηση της Δίχρονης σε βάθος τριετίας και με μηδενική δαπάνη για το κράτος στην ουσία υπονομεύει τον ίδιο το νόμο.

Η ΝΔ συνεχίζει στον ίδιο δρόμο της κοροϊδίας όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ. Μιλάει γενικά υπέρ της Δίχρονης, αλλά στην πράξη την υπονομεύει. Δεν πήρε κανένα μέτρο για τη χρηματοδότηση, τις αναγκαίες υποδομές, τους μόνιμους διορισμούς αν και σε όλους τους τόνους διαμήνυε πως γνώριζε τα προβλήματα εφαρμογής της Δίχρονης από την εποχή που ήταν αντιπολίτευση. Στην πράξη πολλές οικογένειες οδηγούνται στην ιδιωτική εκπαίδευση!

Είναι τεράστιες οι ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της ΝΔ... που όπως δήλωσαν οι ίδιοι οι Υπουργοί της "χτίζει" πάνω στους νόμους της προηγούμενης κυβέρνησης. Φανερώνεται συνεχώς ότι, από κοινού, δεν έχουν σκοπό να προχωρήσουν σε γενναία χρηματοδότηση και μαζικούς διορισμούς στην εκπαίδευση. Είναι δεσμευμένοι στις αντιλαϊκές πολιτικές και τα ματωμένα πλεονάσματα, στον "εξορθολογισμό" των δαπανών του Δημοσίου. Σκοπός τους είναι να “υλοποιήσουν” όπως – όπως την Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή χωρίς κόστος και με όρους υποβάθμισης (κοντέινερ, ακατάλληλες αίθουσες, 25αρια τμήματα, μηδενικοί διορισμοί).

Σοβαρές ευθύνες έχει και η πλειοψηφία της ΔΟΕ που με τη στάση της έδωσε άλλοθι όλο το προηγούμενο διάστημα στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να ισχυρίζεται πως “ικανοποιεί τις θέσεις του κλάδου” νομοθετώντας τη Δίχρονη χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο, χωρίς ουσιαστικά μέτρα για την υλοποίηση της, κάτι το οποίο αξιοποιεί η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ για να αναστείλει την εφαρμογή της Δίχρονης σε 13 Δήμους.

Το λέμε ξεκάθαρα, για μια ακόμα φορά!

Είναι απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής στα Δημόσια Νηπιαγωγεία όλης της χώρας με όλες τις απαραίτητες παιδαγωγικές προϋποθέσεις.

Στη βάση αυτή ζητάμε την ανάκληση της ΚΥΑ που εξαιρεί τους 13 Δήμους.

Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τις ανάγκες και τα δικαιώματα των μαθητών μας! Εδώ και τώρα γενναία χρηματοδότηση για κτιριακές υποδομές και λειτουργικές δαπάνες, μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών, 15 νήπια/προνήπια ανά τμήμα και μέχρι αυτό να υλοποιηθεί 2 Νηπιαγωγοί σε τμήματα που έχουν 22 έως 25 μαθητές.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα