Aπαράδεκτη στάση της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Αθηναίων - Kανένα παιδί εκτός ειδικής αγωγής εκτός σχολείου (video)

07/12/2018 - 18:11

Δημοτικό Συμβούλιο 06-12-2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Να μην μείνει κανένα παιδί που χρήζει ειδικής αγωγής εκτός σχολείου.

Δημιουργία όλων των αναγκαίων δομών και υποδομών!!!

Να προχωρήσει άμεσα η ανέγερση του νέου σχολείου στη Λάμψα.

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών (ΑΣΕ) καταγγέλλει την απαράδεκτη στάση της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Αθήνας, σχετικά με τους όρους ίδρυσης νέου Ειδικού Εργαστήριου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) στην πόλη, που υποβαθμίζουν στον έσχατο βαθμό την εκπαίδευση των μαθητών με ειδικές ανάγκες. Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 6/12, ήλθε προς συζήτηση, από την αρμόδια Αντιδήμαρχο, με σύμφωνη γνώμη της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας(ΔΕΠ) και κατόπιν σχετικής εισήγησης της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΔΕ) Α΄ Αθήνας, πρόταση για ίδρυση «ΕΕΕΕΚ Αθήνας, το όποιο είναι δυνατόν να στεγαστεί προσωρινά στο κτίριο επί της οδού Λιοσίων 42 στο οποίο στεγαζόταν μέχρι πρότινος το 42ο ΓΕΛ Αθήνας». Η πρόταση για ίδρυση του ΕΕΕΕΚ έγινε μετά τις διαρκείς πιέσεις που άσκησαν εκπαιδευτικοί και γονείς, αποκαλύπτοντας πως πάνω από 150 μαθητές και μαθήτριες της ΔΔΕ Α΄ Αθήνας (που έχουν αιτηθεί εγγραφής σε ειδικά σχολεία) αποκλείστηκαν φέτος από την εκπαιδευτική διαδικασία, λόγω αδυναμίας των υπαρχουσών δομών τόσο σε υποδομές όσο και σε προσωπικό.

Η πρόταση για λειτουργία του σχολείου στη Λιοσίων, σε ένα χώρο που στεγάζει ήδη δύο δημοτικά και δύο νηπιαγωγεία και είναι παντελώς ακατάλληλος για μαθητές με ειδικές ανάγκες, τη μετατρέπει σε προεκλογικό πυροτέχνημα, την ακυρώνει και αντιμετωπίζει την ειδική αγωγή ως «παρία» της εκπαίδευσης. Πρόκειται για χώρο, από τον οποίο έφυγε το 42ο Λύκειο λόγω ακαταλληλότητας, στον οποίο το μάθημα στα δημοτικά γίνεται σε αίθουσες διδασκαλίας στο υπόγειο χωρίς παράθυρα, δίπλα στον καυστήρα. Χώρο που είναι κορεσμένος, αφού καλύπτει οριακά τις ογκούμενες ανάγκες των μικρών μαθητών.

Η ΑΣΕ χαιρετίζει τη μαζική παρουσία συνδικαλιστών και άλλων συνάδελφων, από τα δημοτικά σχολεία στα οποία επιβάλλουν συστέγαση με το ΕΕΕΕΚ, από τα ειδικά σχολεία της ΔΔΕ Α΄ Αθήνας, από την Α΄, Β΄ και Ε΄ ΕΛΜΕ. Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και εκπρόσωπος της ΑΣΕ από το ΔΣ της ΟΛΜΕ. Η Δημοτική Αρχή της Αθήνας, δια των συζητήσεων στα σχολεία της αρμόδιας Αντιδημάρχου για το Παιδί (με τις αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης), από την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς, άνοιξε θέμα μεταστέγασης στη Λιοσίων του ΕΕΕΕΚ Κωφών και έθεσε την παγκοσμίως καινοφανή πρόταση για λειτουργία το απόγευμα του νέου ΕΕΕΕΚ στον εν λόγω χώρο.!!! Τελικά, η απόφαση υπέρ της εισήγησης λήφθηκε με δέκα επτά (17) ψήφους υπέρ από την πλειοψηφία, μέσα σε ένα πλαίσιο εκβιασμών του τύπου «ή θα ιδρυθεί το σχολείο με έδρα τη Λιοσίων και αργότερα να μεταφερθεί στους Αμπελόκηπους στην οδό Λάμψα όταν φτιαχτεί εκεί νέο σύγχρονο συγκρότημα ή δεν θα ιδρυθεί καθόλου»!!! Κι αυτό παρά τις διαμαρτυρίες, παρά το υπόμνημα που κατέθεσαν οι συνάδελφοι της πρωτοβάθμιας από τα προς συστέγαση σχολεία, παρά τη γνωστοποίηση της άθλιας κατάστασης αναφορικά με τις υποδομές στο χώρο. Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, όταν διαπίστωσε πως αποκαλύπτεται η στόχευση, σταμάτησε να δίνει το λόγο σε όσους φορείς είχαν αιτηθεί να μιλήσουν και κάλεσε την ασφάλεια του χώρου να τους απομακρύνει από την αίθουσα της συνεδρίασης!!! Τέτοια δημοκρατία!!!! Παράλληλα, αντί να συζητήσει την πρόταση που κατατέθηκε εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης να ιδρυθεί το ΕΕΕΕΚ Αθήνας με άλλη έδρα, να αναζητηθεί άλλος κατάλληλος χώρος και να γίνει αυτοψία από αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου στο χώρο της Λιοσίων, πήγε εσπευσμένα σε ψηφοφορία, προκειμένου να προκαταβάλλει την απόφαση.

Η ΑΣΕ θεωρεί απαράδεκτη τη στάση της Δημοτικής Κίνησης του ΣΥΡΙΖΑ («Ανοικτή Πόλη») να στοχοποιήσει τους εκπαιδευτικούς των δημοτικών σχολείων που δικαιολογημένα αντέδρασαν, χαρακτηρίζοντάς τους «φοβικούς» απέναντι στα παιδιά με ειδικές ανάγκες!!! Επιπλέον, η «Ανοικτή Πόλη» υπερκέρασε την πλειοψηφία, αφού είπε ότι - στο όνομα της «συμπερίληψης» - χρειάζεται να βρίσκονται μόνιμα τα ειδικά σχολεία μέσα σε τέτοια «κανονικά» σχολεία, όπως εκείνα της Λιοσίων 42. Οποία «ευαισθησία», αποκαλυπτική των κυβερνητικών προθέσεων για το μέλλον που προετοιμάζουν στην ειδική αγωγή!!! Η στάση αυτή, βεβαίως, δεν αναιρείται ούτε από το γεγονός ότι η «Ανοικτή Πόλη» στην ψηφοφορία δήλωσε αποχή.

Η ΑΣΕ καταγγέλλει, ότι, με τους όρους που επέβαλλε η Δημοτική Αρχή της Αθήνας να γίνει η συζήτηση, «κρύφθηκε κάτω από το χαλί» η συνολικά απαράδεκτη κατάσταση στην ειδική αγωγή και η ανάγκη ΑΜΕΣΗΣ δημιουργίας ΟΛΩΝ των αναγκαίων δομών και υποδομών γι’ αυτήν. Για παράδειγμα, δεν συζητήθηκε καθόλου η ανάγκη για την άμεση δρομολόγηση του νέου κατάλληλου κτιρίου στη Λάμψα για τη μεταστέγαση του ΕΕΕΕΚ Κωφών ούτε πώς θα διασφαλιστεί η λειτουργία την επόμενη σχολική χρονιά Ειδικού Λυκείου. Επιπλέον, δεν υπήρξε νύξη για ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό των σχολικών μονάδων που απαιτούνται στην ΔΔΕ Α΄ Αθήνας, ώστε να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες όλων των μαθητών με ειδικές ανάγκες. Επίσης, το Δημοτικό Συμβούλιο δεν τοποθετήθηκε καν για τα άμεσα μέτρα που απαιτούνται, ώστε να λειτουργήσουν οι υπάρχουσες ειδικότητες στα ειδικά σχολεία ( πχ. γεωπονίας σε ΕΕΕΕΚ Κωφών και Ειδικό Γυμνάσιο – Λύκειο Θησείου). Σημειώνουμε, τέλος, ότι στο οικόπεδο στην οδό Λάμψα κανένα σχολικό συγκρότημα δεν δρομολογείται ούτε υλοποιείται επί του παρόντος. Το «τάζουν» παντού (έχουν ήδη δεσμευθεί πως θα το διαθέσουν για μεταστέγαση και κάλυψη των αναγκών τόσο του ΕΕΕΕΚ Κωφών όσο και του Ειδικού Γυμνασίου – Λυκείου του Θησείου) ενώ δεν έχει διατυπωθεί, ακόμη, κανένα αίτημα στην ΚΤΥΠ ΑΕ για δημιουργία εκεί οποιουδήποτε νέου σχολικού συγκροτήματος. Απλά, σε καταγραφή πρόθεσης από την ΚΤΥΠ προχώρησε η αρμόδια Αντιδήμαρχος στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών (ΑΣΕ) θεωρεί πως οι ΕΛΜΕ, οι Σύλλογοι Γονέων και τα μαθητικά συμβούλια της ΔΔΕ Α΄ Αθήνας πρέπει να διεκδικήσουν:

  • Να μην μείνει κανένα παιδί που χρήζει ειδικής αγωγής εκτός σχολείου.
  • Να ιδρυθούν όλες οι αναγκαίες δομές ειδικής αγωγής και να διασφαλιστεί ότι θα λειτουργήσουν σε σύγχρονες – ασφαλείς - κατάλληλες και εκπαιδευτικά λειτουργικές σχολικές, αθλητικές, υλικοτεχνικές και λοιπές υποδομές.
  • Να προχωρήσει άμεσα η ανέγερση των νέων σχολείων (στο οικόπεδο στην οδό Λάμψα στους Αμπελόκηπους και όπου αλλού προσδιοριστούν, με παιδαγωγικά κριτήρια), που θα καλύψουν τις υφιστάμενες δεσμεύσεις των αρχών (πχ. μεταστέγαση του ΕΕΕΕΚ Κωφών και του Ειδικού Γυμνασίου – Λυκείου Θησείου) και τις ανάγκες του συνόλου των μαθητών με ειδικές ανάγκες.

Αθήνα 7/12/2018

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα