A.Σ.K.I.Ε ( στηρίζει το ΠΑ.Μ.Ε): Για τις εκλογές του Σ.Ι.Ε.Λ

24/01/2019 - 16:04

Συνάδελφοι, βρισκόμαστε μπροστά στις εκλογές του ΣΙΕΛ (ξεκινούν στις 28 Ιανουαρίου) από τις οποίες θα προκύψει το νέο ΔΣ του σωματείου. Οι αρχαιρεσίες λαμβάνουν χώρα μέσα σε ένα τοπίο που, αν πιστέψουμε τα κυβερνητικά φερέφωνα, είναι ριζικά διαφορετικό για τον κόσμο της εργασίας και τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς ειδικότερα.

Στον κλάδο μας τα τελευταία δύο χρόνια είδαμε πολλά:

- Ψηφίστηκε ο νόμος 4472/17. Σε αυτόν περιλαμβάνεται άρθρο με το οποίο αναθεωρήθηκε προς το χειρότερο η διάταξη του 4415/16 που αφορά τις απολύσεις από ιδιωτικά σχολεία εκπαιδευτικών με σύμβαση αορίστου χρόνου.

- Υποβαθμίστηκε με τον ίδιο νόμο ο ρόλος του συλλόγου των εκπαιδευτικών μέσα στα σχολεία.

- Οι αμοιβές μας παραμένουν καθηλωμένες στο επίπεδο του 2011, όταν ενταχθήκαμε στο ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου, ενώ εξακολουθούν να είναι μακρινή ανάμνηση τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας.

- Οι μαζικές απολύσεις δεν χτυπάνε πλέον τους συναδέλφους με σύμβαση αορίστου χρόνου, αλλά όσους ολοκληρώνουν την διετή σύμβαση, προκειμένου οι εργοδότες να μην την μετατρέψουν σε αορίστου χρόνου. Πλήθος συναδέλφων απολύθηκαν τον περασμένο Αύγουστο. Με αφορμή αυτό το φαινόμενο, μάλιστα, ήλθε στην επιφάνεια ζήτημα που αφορά την αρμοδιότητα ελέγχου από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της καταβολής από τους εργοδότες της αποζημίωσης στους απολυμένους.

- Οι καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών γίνονται όλο και μεγαλύτερες, όχι μόνο σε μικρά και προβληματικά σχολεία, αλλά ακόμη και σε μεγάλα και γνωστά εκπαιδευτήρια, ενώ ο μαθητικός πληθυσμός και τα επιχειρηματικά κέρδη στον χώρο αυξάνονται.

- Πολλοί συνάδελφοι με μειωμένο ωράριο και ανάλογα μειωμένη αμοιβή εργάζονται και σε φροντιστήρια. Με ευθύνη αυτής της κυβέρνησης οδηγούνται σε οικονομικό αδιέξοδο, αφού το Υπουργείο Παιδείας δεν ανταποκρίνεται στο αίτημα για εξαίρεση υπό όρους από το ασυμβίβαστο των εκπαιδευτικών μειωμένου ωραρίου.                         Απέναντι σε όλα αυτά, η συνδικαλιστική ηγεσία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών παραμένει αδρανής ή δρα καθυστερημένα και αναποτελεσματικά. Ειδικά ο ΣΙΕΛ παραμένει ένα σωματείο φάντασμα. Μετά τις θριαμβολογίες της πλειοψηφούσας παράταξης για την υπέρβαση των 1000 συμμετοχών στις τελευταίες εκλογές του Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2017, θα περίμενε κανείς ότι το σωματείο θα ήταν παντού, με μαζικές συνελεύσεις και κινητοποιήσεις όπου εμφανίζονται τα προβλήματα που αναφέραμε πιο πάνω. Δυστυχώς, κάθε άλλο παρά αυτό είδαμε. Δεν έγινε ούτε μία γενική συνέλευση επί μία διετία. Η τελευταία ήταν η εκλογοαπολογιστική στα τέλη του 2016. Αυτό από μόνο του λέει πολλά.

Συνάδελφοι, δεν ζούμε εκτός πραγματικότητας. Είναι δεδομένη η ροπή πολλών εργαζόμενων στην ατομική λύση, μια επιλογή που γεννάει ο φόβος, αλλά και η απογοήτευση από συνδικαλιστικές ηγεσίες που τους εκπαιδεύουν στην λογική της ανάθεσης και της εύρεσης λύσεων “από πάνω”, μέσω επαφών με υπουργούς και υπηρεσιακούς παράγοντες ή εργοδότες. Συνδικαλιστικές ηγεσίες που χωρίζουν τους εργοδότες σε καλούς και κακούς, αποσιωπώντας την πραγματικότητα ότι στο σχολείο-επιχείρηση ο εργοδότης είναι a priori απέναντί μας και θα εκμεταλλευτεί, όποτε κρίνει ότι τον συμφέρει, την απουσία μαζικής και μαχητικής οργάνωσης των εργαζόμενων . Μια τέτοια συνδικαλιστική ηγεσία είναι αυτή του ΣΙΕΛ. Δεν απορρίπτουμε ούτε υποτιμούμε τις όποιες διαπραγματεύσεις με την οποιαδήποτε πολιτική ηγεσία και την οποιαδήποτε εργοδοσία. Η πείρα των τελευταίων ετών, όμως, έχει επιβεβαιώσει απόλυτα την αντίληψή μας για το μέλλον του κινήματος. Ζούμε μια ολομέτωπη επίθεση από την πλευρά της εργοδοσίας. Έχουν πάρει πολλά ήδη οι σχολάρχες και θέλουν να τα πάρουν όλα. Κινούνται μέσα σε ένα ευνοϊκό περιβάλλον, όπως αυτό διαμορφώνεται από τους νόμους των ελληνικών κυβερνήσεων και τις γραμμές που χαράζει η ΕΕ και το ΔΝΤ το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, εξακολουθεί να έχει “συμβουλευτικό” ρόλο σε σχέση με τις επιλογές της ελληνικής πλευράς, σήμερα που διανύουμε το... 1ο μ.Μ. (μετά Μνημόνιον) έτος.

Ζούμε, πλέον, στην υποτιθέμενη “μεταμνημονιακή εποχή”, αγγίζουμε την επαναφορά στην κανονικότητα, μας λένε. Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι αυτή η κανονικότητα:

- Όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που δόθηκε στους εργοδότες για να εντείνουν την εκμετάλλευσή μας παραμένει ανέγγιχτο. Εξακολουθούν να ισχύουν όλοι οι αντιλαϊκοί,  αντεργατικοί νόμοι, αυτοί που ψήφισαν τα τελευταία χρόνια δεξιές και δήθεν αριστερές κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ. Συγκεκριμένα:

* Στον δημόσιο τομέα και στον κλάδο μας (ιδιωτικά σχολεία) έχουν καταργηθεί τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας, ενώ η περικοπή στις μηνιαίες αποδοχές μας υπερβαίνει το 20% σε σχέση με τις αποδοχές που λαμβάναμε το 2011.

* Πλήρη σύνταξη πλέον θα λαμβάνουν οι εργαζόμενοι όταν φτάνουν στα 67 τους και αυτή θα είναι τόσο μικρή που θα είναι ουσιαστικά ένα επίδομα φτώχειας.

* Το δικαίωμα στην απεργία έχει υπονομευτεί νομοθετικά.

* Οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας έχουν κατ΄ουσίαν καταργηθεί, ενώ η δήθεν επαναφορά τους, σε καμία περίπτωση δεν αποκαθιστά στοιχειώδεις όρους για την θεσμική επιβολή τους σε εργοδότες που έχουν αποθρασυνθεί, καθώς κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ τους έχουν δώσει το έδαφος να αλωνίζουν.

* Η άγρια φοροεπιδρομή με την αύξηση των έμμεσων φόρων σε κρίσιμα αγαθά (π.χ. καύσιμα) εξανεμίζουν τους πενιχρούς μισθούς και συντάξεις, ενώ και η άμεση φορολογία έχει γίνει βρόγχος στον λαιμό των χαμηλόμισθων και συνταξιούχων. Ο ΕΝΦΙΑ όχι μόνο δεν καταργήθηκε, αλλά έγινε ξεκάθαρο ότι ήλθε για να μείνει.

- Η ανεργία προβάλλεται από την κυβέρνηση ως ένα ζήτημα που έχει σημειωθεί πρόοδος. Ξεχνάνε, βέβαια, να μας πουν οι κυβερνητικοί παράγοντες ότι τα μειωμένα ποσοστά της κρύβουν ημιαπασχόληση με αστείες αμοιβές που δεν φτάνουν σε καμία περίπτωση για να καλυφθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες των εργαζόμενων, την ίδια ώρα που οι άνεργοι νέοι εξακολουθούν να είναι κατά πολύ περισσότεροι σε σχέση με τους εργαζόμενους.

- Ιδιαίτερα στον κλάδο της εκπαίδευσης ανακυκλώνεται η ανεργία με το επαίσχυντο σύστημα των αναπληρωτών που απολύονται κάθε Ιούνιο, αναμένοντας την επαναπρόσληψη από το φθινόπωρο, στην καλύτερη περίπτωση. Η πρωτοβουλία-κοροϊδία της κυβέρνησης για τμηματικές προσλήψεις μέχρι το 2021, που επί της ουσίας σημαίνουν απολύσεις χιλιάδων αναπληρωτών, επιβεβαιώνει την άποψή μας ότι αυτή η κυβέρνηση ακολουθεί την ίδια γραμμή με τις προηγούμενες: Προσπαθεί να βάλει τέλος στην μόνιμη και σταθερή εργασία. Δεν θα της το επιτρέψουμε.

- Ταυτόχρονα, τα σύννεφα του ιμπεριαλιστικού πολέμου, τόσο στην περιοχή μας όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, γίνονται όλο και πιο απειλητικά. Με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, η χώρα μας εμπλέκεται πιο βαθιά στους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, όπως φαίνεται από τις κυβερνητικές “πρωτοβουλίες” σχετικά με την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, πρωτοβουλίες εμφανώς κατευθυνόμενες από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση που θέλουν να ελέγξουν απόλυτα την Βαλκανική. Στο Αιγαίο και την Κύπρο έχει διαμορφωθεί σκηνικό σύγκρουσης, καθώς μονοπωλιακοί όμιλοι εμπλέκονται σε σκληρό πόκερ για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, με αποτέλεσμα να αναδιαμορφώνονται οι συμμαχίες στην περιοχή μας. Με αυτό το άλλοθι η κυβέρνηση έχει συνάψει προνομιακή σχέση με το Ισραήλ, το κράτος που δολοφονεί Παλαιστινίους και παραβιάζει κατά τρόπο προκλητικό το Διεθνές Δίκαιο. Στην Συρία και σε άλλες περιοχές της Μέσης Ανατολή μαίνεται ακόμη ο πόλεμος και εκατομμύρια άνθρωποι αναζητούν μια καλύτερη τύχη ή απλά την επιβίωση προσπαθώντας να περάσουν στην Ευρώπη. Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και η... προστάτιδα των ανθρώπινων δικαιωμάτων ΕΕ, δημιουργούν άθλια στρατόπεδα συγκέντρωσης στα νησιά και εξαναγκάζουν τους απελπισμένους πρόσφυγες και μετανάστες να πνίγονται κατά χιλιάδες κάθε χρόνο στα νερά της Μεσογείου στην προσπάθειά τους να μπουν στην Ευρώπη.

- Ο φασισμός όχι μόνο δεν χτυπήθηκε, αλλά μέσα στον εθνικιστικό παροξυσμό που προκαλεί η ανακίνηση του “Μακεδονικού” βρίσκει κατάλληλο έδαφος για να θεριέψει. Ταυτόχρονα, η Χρυσή Αυγή εξακολουθεί να δρα ανενόχλητη, καθώς η περίφημη δίκη της συμπληρώνει πέντε χρόνια κι ακόμη δεν βλέπουμε προοπτική για την ολοκλήρωσή της στο άμεσο μέλλον.

             Αυτό είναι συνάδελφοι το οικονομικό και πολιτικό σκηνικό που ζούμε σήμερα.

Συνάδελφοι, υπάρχει λύση. Είναι δύσκολη, όχι μόνο για εσάς, αλλά και για εμάς. Πρέπει να αναμετρηθούμε κι εμείς με τις δικές μας αδυναμίες, προκειμένου να συγκροτηθεί ένα μαζικό και οργανωμένο κίνημα που θα διεκδικήσει όσα μας πήραν τα προηγούμενα χρόνια και όσα δικαιούμαστε να έχουμε για τα επόμενα. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με τον υφιστάμενο συσχετισμό δυνάμεων στο ΣΙΕΛ.

 Οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ σε καλούν να στηρίξεις αυτήν την προσπάθεια. Ένα πρώτο βήμα είναι η ψήφος σου στον συνδυασμό μας. Δεν υποσχόμαστε έτοιμες λύσεις. Διαβεβαιώνουμε, όμως, όλους τους συναδέλφους, ανεξάρτητα από πολιτική τοποθέτηση και ανεξάρτητα από την ψήφο τους στις επερχόμενες αρχαιρεσίες ότι θα σταθούμε δίπλα σε καθέναν που έχει αποφασίσει να συγκρουστεί με ό,τι και όσους ακυρώνουν την αξιοπρέπεια μας ως εκπαιδευτικών και εργαζόμενων.

Διεκδικούμε

*   Άμεση επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού (Δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα, αδείας)

* Αυστηροποίηση των κυρώσεων στα ιδιωτικά σχολεία που δεν εφαρμόζουν αποφάσεις της Διοίκησης για ζητήματα απολύσεων και δεν καταβάλλουν έγκαιρα και στο σύνολό τους τις νόμιμες αμοιβές των εργαζόμενων.

* Φραγμός στις μαζικές, καταχρηστικές απολύσεις των συναδέλφων που λήγει η διετής τους σύμβαση με σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Εξαίρεση, υπό προϋποθέσεις, των εκπαιδευτικών μειωμένου ωραρίου από την υποχρέωση να μην εργάζονται σε Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης και Κέντρα Ξένων Γλωσσών.

Συνάδελφοι, πάνω από όλα διεκδικούμε αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Εκπαίδευση με πλήρη και σταθερή απασχόληση για όλους τους εργαζόμενους σε αυτήν. Οι όποιες επιμέρους διεκδικήσεις μας είναι αναγκαίο να αποτελέσουν άμεσο στόχο, δεν ξεχνάμε όμως ότι πραγματική δικαίωση του αγώνα των εκπαιδευτικών δεν μπορεί να υπάρξει όσο υπάρχουν σχολεία-επιχειρήσεις                                                                                                                           

Τίποτα δεν χαρίζεται, όλα όμως κερδίζονται, αν υπάρχει οργάνωση, αλληλεγγύη και αγώνας.

Mail: askiepame@gmail.com       Tηλ. 6972694994

Παραθέτουμε το πρόγραμμα των αρχαιρεσιών του ΣΙΕΛ, όπως ανακοινώθηκε σήμερα 23 Φεβρουαρίου, από το προεδρείο. Θα ακολουθήσει άλλη μία εβδομάδα εκλογών, για το πρόγραμμα της οποίας θα επανέλθουμε με νεότερη ανακοίνωση. Πάντως, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε, το ξενοδοχείο Polis θα λειτουργήσει ως εκλογικό κέντρο την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου και την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου.

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα