Ανακοίνωση για την 85η Γενική Συνέλευση ΔΟΕ

29/06/2016 - 15:12

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ Η ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΟΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΙ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ

Από 22 ως 24 Ιούνη 2016 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η 85η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ.

1. Η 85η Γ.Σ. πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο που δυναμώνει η επίθεση στα δικαιώματά μας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τη στήριξη όλων των αστικών κομμάτων, την  ΕΕ, το ΔΝΤ και τους επιχειρηματικούς ομίλους. Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση προσαρμόζει γοργά την εκπαίδευση στις κατευθύνσεις ΕΕ, ΟΟΣΑ και 3ου μνημονίου, εφαρμόζει τον «κόφτη» και στην Εκπαίδευση, με τεράστιες περικοπές στη χρηματοδότηση, με μηδενικούς διορισμούς και χιλιάδες απολύσεις αναπληρωτών, με συμπτύξεις-συγχωνεύσεις σχολείων. Σε μια περίοδο που προωθούνται πιο αποφασιστικά οι αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση, με βάση και τα πορίσματα του κοινωνικού διαλόγου-απάτη, δηλ το σχολείο των πολλών ταχυτήτων, μέσω της αυτονομίας της σχολικής μονάδας, η ευελιξία, η αξιολόγηση, η λογική των δεξιοτήτων.

2. Σε μια τέτοια περίοδο η 85η Γ.Σ. της ΔΟΕ δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στην ανάγκη αποφάσεων για οργάνωση της πάλης, υπήρξε καθρέφτης του αρνητικού συσχετισμού δύναμης που υπάρχει στον κλάδο. Δεν έλειψαν για ακόμα μια φορά, οι παρελκυστικές τακτικές, η κωλυσιεργία, οι σκόπιμες καθυστερήσεις για να μην ανοίξει συζήτηση στα κρίσιμα και ουσιαστικά ζητήματα. Με ευθύνη παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού σχεδόν ολόκληρη η πρώτη μέρα αναλώθηκε σε δευτερεύοντα ζητήματα (αναγνωρίσεις, διαδικαστικά, προσωπικές αντεκλίσεις κ.ά.). Για πολλές ώρες η αίθουσα ήταν σχεδόν άδεια, αν εξαιρέσει κανείς το τμήμα των εκλεγμένων με τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΠΑΜΕ. Είναι και αυτό ένα ακόμα δείγμα εκφυλισμού στον οποίο έχουν οδηγήσει το συνδικαλιστικό κίνημα οι δυνάμεις του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού.

3. Από τη συζήτηση τις μέρες του συνεδρίου αναδείχθηκε με πιο καθαρό τρόπο ορισμένα ζητήματα:

- Η πλειοψηφία της ΔΟΕ (ΔΑΚΕ–ΔΗΣΥ/ΠΑΣΚ), παρά τις αντιπολιτευτικές κορώνες και τις περιγραφές των προβλημάτων, δεν μπορεί να  δώσει απαντήσεις και διέξοδο στο προβληματισμό των χιλιάδων εκπαιδευτικών. Αποδέχεται το συνολικότερο πλαίσιο της αντιλαϊκής πολιτικής, επιδιώκει να κρύψει την ταξική – πολιτική αιτία των προβλημάτων της εκπαίδευσης. Κάνει σημαία το ζήτημα της «προχειρότητας» και της «ανικανότητας» του Υπουργείου γιατί στην ουσία αποδέχεται το μονόδρομο της πολιτικής της Ε.Ε. και των κατευθύνσεων της για την εκπαίδευση, τη λογική της ανταγωνιστικότητας, της επιχειρηματικότητας, τη λογική της υποταγής στο «ρεαλισμό» μιας οικονομίας και μιας πολιτικής που τσακίζει το λαό για τα κέρδη μιας χούφτα επιχειρηματικών ομίλων. Δεν είναι μακριά η εποχή όπου το Υπουργείο ευχαριστούσε τη ΔΟΕ για τη συμβολή της, στις θέσεις της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Οι δυνάμεις αυτές υπερασπίστηκαν τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων και τις αντιδραστικές τομές στην εκπαίδευση. Φάνηκε πιο καθαρά ότι θα επιδιώξουν, πιο έντονα το επόμενο διάστημα, να παίξουν το γνωστό αντιπολιτευτικό παιχνίδι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκοντας για άλλη μια φορά να αξιοποιήσουν το κίνημα ως ουρά της εναλλαγής κυβερνήσεων.

Η καταδίκη της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν πρέπει να οδηγεί στο να εμφανίζονται διακαιομένοι για τη δική τους αντιλαϊκή πολιτική η  ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Αυτός ο δρόμος, ο δρόμος προς τα πίσω πρέπει να κλείσει. Άλλωστε τα μέτρα που βιώνουμε, έχουν τη σφραγίδα, όλων όσοι, από κοινού, ψήφισαν το 3ο Μνημόνιο και «προσκυνούν» τον ίδιο θεό, τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και την καπιταλιστική ανάπτυξη αλλά και όλων όσοι καλλιέργησαν αυταπάτες για την «πρώτη φορά Αριστερά».

- Οι δυνάμεις του νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού της ΕΡΑ (ΣΥΡΙΖΑ) υπερασπίστηκαν το κυβερνητικό έργο, υιοθετώντας σε πολλές περιπτώσεις π.χ. «ενιαίου τύπου ολοήμερο» ακόμα και την κυβερνητική φρασεολογία. Εμφάνισαν πλευρές του κυβερνητικού έργου ως «αιτήματα του κινήματος που υλοποιούνται» προσπαθώντας να συμβάλλουν από τη δική τους πλευρά στο περιτύλιγμα των σκληρών μέτρων της κυβέρνησης για την εκπαίδευση (και όχι μόνο) με το απαραίτητο παιδαγωγικό  - φιλολαϊκό προφίλ. Στην ουσία οι θέσεις του βρίσκονται στην ίδια γραμμή πλεύσης με τις δυνάμεις του παλιού κυβερνητικού συνδικαλισμού και γι΄ αυτό δεν έχουν κανένα πρόβλημα από κοινού να ψηφίζουν και το πρόγραμμα δράσης.

Κατά τη διάρκεια της Γ.Σ. διαβάστηκε δήλωση ανεξαρτητοποίησης αντιπροσώπων από την πλευρά της ΕΡΑ αλλά και του εκλεγμένου μέλους στο Δ.Σ. της ΔΟΕ από τη συγκεκριμένη παράταξη. Το περιεχόμενο της δήλωσης που κατατέθηκε ακουμπά επί της ουσίας στην πολιτική γραμμής της ΛΑΕ με αναπαραγωγή των χρεοκοπημένων συνθήματα περί «μνημόνιο – αντιμνημόνιο»,  «ρήξη με το Ευρώ»,  «ΟΧΙ μέχρι τέλους».

- Οι δυνάμεις των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ με τη συνολική τους παρουσία επιδίωξαν να υπερασπιστούν, πιο ανοιχτά από κάθε άλλη φορά, τη γραμμή της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας, συνεχίζοντας την κοινή γραμμή που είχαν σε μια σειρά ζητήματα και κείμενα που συνδιαμόφωσαν από κοινού με το Προεδρείο. Από κοινού στήριξαν μια σειρά επιμέρους θέσεις ψηφίσαν ΥΠΕΡ για την Προσχολική Αγωγή και ΛΕΥΚΟ για το σχολείο που θέλουμε. Από κοινού επίσης ψήφισαν το πρόγραμμα δράσης, μαζί με ΔΑΚΕ, ΕΡΑ (ΣΥΡΙΖΑ) και ΑΕΕΚΕ (τμήμα της πρώην ΠΑΣΚ).

Είναι οι ίδιες δυνάμεις που υπονόμευσαν τους απεργιακούς αγώνες του προηγούμενου διαστήματος, που μιλούσαν για απεργίες «ντουφεκιές στο αέρα», για «48ωρη απεργία φάντασμα».

Αποδείχθηκε πιο καθαρά ότι η ηγεσία των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ συνειδητά όλο το προηγούμενο διάστημα καλλιέργησε αυταπάτες για το ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ, «τις κόκκινες γραμμές», τη στάση τους στο δημοψήφισμα απάτη. Ότι επιδίωξε να θέσει το κίνημα στην υπηρεσία της κυβερνητικής εναλλαγής. Ο τυχοδιωκτισμός αυτής της συνδικαλιστικής ηγεσίας φαίνεται και από το γεγονός ότι επιδιώκει να ξαναπαίξει το ίδιο παιχνίδι αυτή τη φορά από κοινού με τη ΔΑΚΕ.

-Η ΑΕΕΚΕ (πρωην ΠΑΣΚ) συντάχθηκε στα περισσότερα ζητήματα με την πλειοψηφία, δεν έδωσε κάτι το καινούργιο με τις παρεμβάσεις της. Αποδεικνύεται ότι δεν φτάνει η αλλαγή τίτλου και ονόματος για να ξεκόψεις από το τις θέσεις και τα «χούγια» του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού.

5. Η 85η ΓΣ της ΔΟΕ ολοκλήρωσε τις εργασίες της με το διεκδικητικό πλαίσιο και το πρόγραμμα δράσης, που από κοινού ψήφισαν ΔΑΚΕ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, ΕΡΑ (ΣΥΡΙΖΑ) και ΑΕΕΚΕ (τμήμα της πρώην ΠΑΣΚ), το οποίο ουσιαστικά μεταθέτει τη δράση της ΔΟΕ στις αρχές του Σεπτέμβρη, σχεδόν δυόμιση μήνες μετά... με μια 24ωρη απεργία χωρίς σαφή ημερομηνία, ούτε μέτρα προετοιμασίας που να εξασφαλίζουν ότι θα γίνει υπόθεση των ίδιων των εκπαιδευτικών.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ τόνισαν ότι οι παραπάνω παρατάξεις το προηγούμενο διάστημα υπονόμευσαν την οργάνωση της πάλης και τις απεργιακές κινητοποιήσεις και ανέδειξαν την ανάγκη η Ομοσπονδία να μη ρίξει «καλοκαιρινά ρολά», ο κλάδος να βρεθεί σε ετοιμότητα, αφού ήδη η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει 4 νομοσχέδια για την Παιδεία μέσα στο καλοκαίρι. Υπογράμμισαν την ανάγκη για αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την ικανοποίηση των αιτημάτων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών π.χ. να δοθεί σε όλους τους αναπληρωτές επίδομα ανεργίας.

Τόνισαν, επίσης, την ανάγκη ο αγώνας να γίνει υπόθεση των ίδιων των εκπαιδευτικών αλλά και των γονιών, όλων των εργαζομένων. Να μην επιτρέψουν να τσακιστούν τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών. Σε αυτή την κατεύθυνση, πρότειναν συνέχιση της πάλης από την επομένη της 85ης Γ.Σ. της ΔΟΕ και καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, ώστε να αποτραπούν τα προωθούμενα αντιεκπαιδευτικά μέτρα.

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς το Σεπτέμβρη το ΠΑΜΕ πρότεινε Γενικές Συνελεύσεις, προκειμένου να αποφασιστούν οι αγωνιστικές απεργιακές μορφές πάλης από τον ίδιο τον κλάδο και τα πρωτοβάθμια σωματεία του, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις και δημιουργώντας όρους και προϋποθέσεις για αγώνες σε συμμαχία με γονείς και άλλους εργαζόμενους, γιατί η παιδεία είναι λαϊκό πρόβλημα, ενώ ταυτόχρονα τόνισαν την ανάγκη για κοινό αγώνα ενάντια στη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική.

6. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ με τις τοποθετήσεις τους στην 85η Γ.Σ. του Κλάδου (δείτε εδώ) ανέδειξαν τους αίτιους και υπαίτιους αυτής της πολιτικής, την ανάγκη να οργανωθεί η πάλη στη βάση του Κλάδου, να γίνει υπόθεση όλων των εκπαιδευτικών, να γίνουν τα πρωτοβάθμια σωματεία κάστρα αντίστασης. Ανέδειξαν την ουσία και την αιτία της αντιλαϊκής επίθεσης.

Τόνισαν το γεγονός ότι οι αγώνες του τελευταίου διαστήματος αποτελούν μεγάλη παρακαταθήκη. Φανερώνουν ένα σημαντικό μέρος της δύναμης του λαού. Ότι αν πιστέψουμε, πραγματικά σ’ αυτήν, μπορούμε όχι μόνο να καθυστερήσουμε αντιλαϊκά μέτρα και πολιτικές αλλά και να ανοίξουμε άλλο δρόμο και άλλη προοπτική για μας και τα παιδιά μας.

Απεύθυναν κάλεσμα σε όλους τους αντιπροσώπους που είχαν εκλεγεί με διάφορα ψηφοδέλτια, να ακούσουν τη φωνή και το κάλεσμα του ΠΑΜΕ, να συμπορευτούν μαζί.  Να μην εγκλωβιστούν σε νέα διλλήματα και αυταπάτες αλλά να δυναμώσουν τη γραμμή της ταξικής πάλης, να συμβάλουν στην υπόθεση ανασύνταξης του συνδικαλιστικού κινήματος, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική η πάλη απέναντι στην αντιλαϊκή λαίλαπα, αλλά και να ανοίξει ό δρόμος για μια άλλη προοπτική για μας και τα παιδιά μας.

Τόσο η ίδια η 85η Γ.Σ. όσο και η κατάσταση που επικρατεί στο εκπαιδευτικό κίνημα, κάνουν επιτακτική την ανάγκη αλλαγής συσχετισμού δύναμης, ενίσχυσης του ταξικού πόλου, του ΠΑΜΕ. Μόνο μια τέτοια οργάνωση της πάλης και ένας συσχετισμός δύναμης με ισχυροποιημένο τον ταξικό πόλο, μπορεί να κάνει τον αγώνα μας αποτελεσματικό, να διεκδικήσουν και οι εκπαιδευτικοί, μαζί με το λαό, ζωή, μόρφωση και δουλειά με δικαιώματα!

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ δώσαμε τη μάχη με τις θέσεις και τις προτάσεις μας σε όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης του συνεδρίου και καταθέσαμε στην 85η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ μια σειρά προτάσεις :

  • Δήλωση-τοποθέτηση (δείτε εδώ), στα πλαίσια της καταστατικής συνέλευσης, που με συμφωνία όλων των άλλων δυνάμεων στην ουσία ακυρώθηκε, για την ανάγκη καταστατικών αλλαγών, ώστε να δημιουργηθούν καλύτεροι όροι για την οργάνωση της πάλης στους Συλλόγους και στην Ομοσπονδία.
  • Πρόταση για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων (δείτε εδώ), ώστε να ληφθούν επείγοντα μέτρα για την εκπαίδευση των παιδιών αυτών με κυρίαρχο πάντα αίτημα να δοθεί η δυνατότητα στους πρόσφυγες να φτάσουν στη χώρα προορισμού τους.
  • Πλαίσιο αιτημάτων για τους αναπληρωτές συναδέλφους (δείτε εδώ), ώστε να έχουν πλήρη και ίσα δικαιώματα με τους μόνιμους.
  • Ολοκληρωμένη πρόταση προς την 85η Γ.Σ. του Κλάδου (δείτε εδώ) για τις εξελίξεις και το Πλαίσιο Αιτημάτων - Πρόγραμμα Δράσης του Κλάδου.
  • Ψήφισμα αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους εκπαιδευτικούς του Μεξικό (δείτε εδώ), που ψηφίστηκε από τη Γ.Σ.
  • Ψήφισμα συμπαράστασης στους εργαζόμενους του Athens Ledra (δείτε εδώ), στους οποίους θα παραδοθεί και έμπρακτη χρηματική στήριξη από τους συνέδρους της 85ης Γ.Σ. (610€) και  άλλα 1000 € από το ταμείο της ΔΟΕ με απόφαση της 85ης Γ.Σ.
  • Τοποθέτηση για τον οικονομικό απολογισμό (δείτε εδώ) και τον οικονομικό προϋπολογισμό (δείτε εδώ) του Δ.Σ. της ΔΟΕ αιτιολογώντας και τους λόγους για τους οποίους τους καταψηφίσαμε.

Όπως τονίζουμε και στη διακήρυξη (δείτε εδώ) για την 85η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ:

Πρέπει να τους εμποδίζουμε! Έχουμε χρέος σαν εκπαιδευτικοί απέναντι στα παιδιά μας.

Τώρα όλοι μαζί εργάτες, εργατοϋπάλληλοι, άνεργοι, μικροί αγρότες και επαγγελματοβιοτέχνες, γυναίκες και νέα γενιά, με οργάνωση, κοινή δράση και αγώνα οφείλουμε να δείξουμε τη δύναμή μας, να υπερασπιστούμε τις ζωές μας και τις ζωές των παιδιών μας.

Δεν ανεχόμαστε τον 21ο αιώνα, το 2016, με την τεράστια ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας και τις δυνατότητες που αυτές προσφέρουν για ολόπλευρη μόρφωση, για δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή, για σύγχρονο, Ενιαίο 12χρονο, δημόσιο και δωρεάν Σχολείο γενικής παιδείας, για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, να υποβαθμίζονται τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας!

Ο δρόμος της ελπίδας και της προοπτικής βρίσκεται στη συσπείρωση και τη συμπόρευση με τα σωματεία, τις Ομοσπονδίες και τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ!

Βρίσκεται στη σύγκρουση με το μεγάλο κεφάλαιο και την ανατροπή της εξουσίας του!

Βρίσκεται στην πάλη για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλα τα παιδιά,

για ένα σχολείο που θα χωράει όλα τα παιδιά και όλο τον πλούτο της γνώσης,

για ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της οικονομίας και της κοινωνίας!

Αθήνα, 28/6/2016

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα