Αντισεισμική θωράκιση Περιφέρειας Ιονίων Νήσων: Σύμπλευση κυβέρνησης - Περιφερειακής Αρχής (ΣΥΡΙΖΑ)

30/11/2014 - 14:10

σε όσα υπαγορεύουν τα κέρδη της πλουτοκρατίας και περιφρόνηση για τις λαϊκές ανάγκες

Η Περιφέρεια των Ιονίων Νήσων, που καλύπτει την πιο σεισμογενή περιοχή της χώρας, θα όφειλε να προωθεί την αντισεισμική θωράκιση της περιοχής αυτής. Ιδιαίτερα των δημόσιων υποδομών (σχολεία, νοσοκομεία) και των χώρων μαζικής συνάθροισης της νέας γενιάς και των εργαζομένων. Αυτό ήταν και είναι το πάγιο αίτημα φορέων του μαζικού κινήματος του νησιού, της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς-Ιθάκης, του Εργατικού Κέντρου κ.α.. Αυτό πάγια εισηγείται και η Λαϊκή Συσπείρωση στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Η προτεραιότητα επικαιροποιείται από τους περσινούς σεισμούς στην Κεφαλονιά και τη συνεχιζόμενη συστηματική σεισμική ακολουθία φέτος.

Τι απέδειξαν οι περσινοί σεισμοί; Ότι σχεδόν όλες οι δημόσιες υποδομές της Κεφαλονιάς υπέστησαν σοβαρές ζημίες και σήμερα μεγάλο μέρος των σχολείων είναι σε κοντέινερς, ενώ παραμένουν προβλήματα παντού (δημόσια κτίρια, μουσείο, θέατρο, γήπεδα, οδικό δίκτυο κλπ). Κινδύνεψαν ζωές. Ήρθαν με δραματικό τρόπο στην επιφάνεια οι συνέπειες του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης που δεν έχει προτεραιότητα την αντισεισμική θωράκιση ακριβώς γιατί «δεσμεύει» και «αποδεσμεύει» πόρους για την καπιταλιστική ανάπτυξη με κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου. Είναι ενδεικτικό ότι η κυβέρνηση έδωσε προτεραιότητα σε έργα που υπηρετούν τη τουριστική βιομηχανία στο νησί (π.χ. έργα επέκτασης του λιμανιού για να προσαράζουν περισσότερα κρουαζιερόπλοια)..

Αντίθετα, όσον αφορά τα σχολεία και τις δημόσιες υποδομές από την αρχή προσανατολίστηκε στην μερική «άρση της επικινδυνότητας», με επιστροφή στην «πρότερη κατάσταση». Επιστροφή δηλαδή στο επικίνδυνο σημείο που βρίσκονταν τα σχολεία πριν γίνει ο σεισμός και πέσουν ή υποστούν ζημίες!! Και βέβαια η απελθούσα Περιφερειακή Αρχή (ΝΔ) και οι ανάλογης κατεύθυνσης δημοτικές αρχές, στήριξαν αναφανδόν τις επιλογές αυτές και πρόσφεραν ότι μπορούσαν και δε μπορούσαν στην επικοινωνιακή εικόνα της κυβέρνησης να κάνει το άσπρο-μαύρο. 

Φέτος το ζήτημα τέθηκε ξανά σαν αίτημα του μαζικού κινήματος αλλά και στο Περιφερειακό Συμβούλιο από τη Λαϊκή Συσπείρωση. Μόνο που αυτή τη φορά στην Περιφερειακή Αρχή βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, διαθέτοντας και βουλευτές σχεδόν σε όλα τα νησιά του Ιονίου. Στο νέο προϋπολογισμό της Περιφέρειας δεν προβλέπεται δεκάρα για αντισεισμική θωράκιση ούτε για τα αναγκαία νέα σχολικά συγκροτήματα και τις ανάλογες υποδομές. Μόνο διαχείριση αδιάθετων ψίχουλων της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής. Προϋπολογισμός Σπύρου (ο απελθών περιφερειάρχης της ΝΔ) λοιπόν με τη σφραγίδα Γαλιατσάτου (ο νυν του ΣΥΡΙΖΑ). Μάλιστα επανειλημμένα ανέβαλαν και τη συζήτηση για τα μέτρα που απαιτούνται για τους σεισμόπληκτους μαθητές της Κεφαλονιάς.

Κι εδώ είχαν προηγηθεί, από πλευράς της νέας Περιφερειακής Αρχής, συναντήσεις με τα αρμόδια υπουργεία και τα κυβερνητικά στελέχη, όπου δεν αμφισβητήθηκε στο ελάχιστο ο προσανατολισμός για έργα υπέρ των μεγαλοξενοδόχων, των εφοπλιστών (π.χ. επέκταση λιμανιού), σε βάρος των έργων που υπηρετούν λαϊκές ανάγκες, (π.χ. νέα σχολεία, δημόσιες υποδομές κ.α.) Η εξέλιξη αυτή ακολουθεί τις καλοκαιρινές δηλώσεις της βουλευτή Κεφαλονιάς του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν υπάρχουν χρήματα για νέα σχολεία και πρέπει να πάμε σε επιδιορθώσεις.

Με άλλα λόγια σύμπλευση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης σε όσα υπαγορεύουν τα κέρδη της πλουτοκρατίας και περιφρόνηση για τις λαϊκές ανάγκες. Αυτοί είναι οι αριστεροί υπερασπιστές του ευρωμονόδρομου και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Επικίνδυνοι για την εργατική τάξη και τα παιδιά της…

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα