ΣΕΠΕ "Ν. Πλουμπίδης"

Από τη συνάντηση με τον Δήμαρχο Κερατσινίου-Δραπετσώνας για τη Δίχρονη Προσχολική Αγωγή

16/06/2020 - 15:25

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΙΧΡΟΝΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Την Παρασκευή 12 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου με τον Δήμαρχο Κερατσινίου-Δραπετσώνας κ. Χρήστο Βρεττάκο και την Αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Στέλλα Μιχάλογλου. Το Δ.Σ εκπροσώπησαν ο πρόεδρος του Συλλόγου  Βατίστας Βασίλης, η ταμίας του Συλλόγου Νάστα Μιράντα και η ειδική γραμματέας Χατζέλα Δήμητρα.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η υλοποίηση της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας για το σχολικό έτος 2020-2021.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε μία περίοδο που η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο που πλήττει μεταξύ άλλων και το δημόσιο νηπιαγωγείο. Με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου αυξάνεται- και μάλιστα εν μέσω πανδημίας- ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τμήμα νηπιαγωγείου στους 25, ενώ αυξάνεται και το ελάχιστο όριο μαθητών στους 15. Λόγω της αύξησης του ελάχιστου αριθμού των μαθητών και της υπογεννητικότητας υπάρχουν νηπιαγωγεία στον σύλλογό μας που κινδυνεύουν να χάσουν τμήματα.

Και επειδή «το κράτος έχει συνέχεια», σύμφωνα με τις δηλώσεις της ίδιας της Υπουργού Παιδείας κ. Κεραμέως, η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την ίδια πολιτική υποχρηματοδότησης, που είχε εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ, στο θέμα της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής, αφού δε δαπανά ούτε ένα ευρώ για την υλικοτεχνική υποδομή των νηπιαγωγείων διατηρώντας σε ισχύ τον απαράδεκτο νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να προτάσσονται λύσεις προκάτ ακόμα και στις αυλές γυμνασίων και λυκείων.

Μάλιστα, σε συνέχεια των παραπάνω αρνητικών παρεμβάσεων, κατατέθηκε απαράδεκτη ρύθμιση στο τελευταίο σχέδιο νόμου που ενσωματώνει τις ΠΝΠ (13.4.2020 - 1.5.2020) και που μεταθέτει ολοκληρωτικά την ευθύνη στους δήμους. Δηλαδή, τους καθιστά υπεύθυνους για τη διενέργεια διαγωνισμών, τον έλεγχο καταλληλότητας των προκατασκευασμένων αιθουσών, την τοποθέτηση και τη χρηματοδότησή τους.

Η ενημέρωση από τον Δήμαρχο και την Αντιδήμαρχο Παιδείας ήταν ότι για τη σχολική χρονιά 2020-2021 τα υπεράριθμα παιδιά με βάση το 22 μαθητές για κάθε τμήμα είναι 47 για τα νηπιαγωγεία της Δραπετσώνας και 107 για το Κερατσίνι (νηπιαγωγεία του Συλλόγου).

Στον σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής (ΣΥΡΙΖΑ) είναι από Σεπτέμβρη να λειτουργήσει νέο διθέσιο νηπιαγωγείο στο «Προσήλιον» με την ονομασία 26ο Ν/Γ Κερατσινίου. Ακόμα, από τον Οκτώβρη θα μετεγκατασταθεί σε προκάτ αίθουσα μέσα σε κατάλληλο οικόπεδο στην οδό Περραιβού το 15ο Ν/Γ Κερατσινίου, που αρχικά θα λειτουργήσει ως μονοθέσιο και από τη σχολική χρονιά 2021-2022 ως διθέσιο.

Θα ξαναλειτουργήσει το παράρτημα του 12ου Ν/Γ που ιδρύθηκε τη φετινή σχολική χρονιά μέσα σε αίθουσα του 5ου Δ.Σ. Κερατσινίου, ενώ η δημοτική αρχή σκέφτεται να τοποθετήσει προκάτ  στην αυλή του 11ου Δ.Σ. Κερατσινίου για το σχολικό έτος 2021-2022 ως παράρτημα του 24ου Ν/Γ Κερατσινίου. Για τη σχολική χρονιά 2020-2021 θα ξαναλειτουργήσει ως παράρτημα του 24ου Ν/Γ Κερατσινίου ο ειδικά διαμορφωμένος χώρος στην παιδική στέγη « Κρώσφηλντ».

Τέλος, ο Δήμαρχος επεσήμανε ότι ο εξοπλισμός των νέων νηπιαγωγείων θα καλυφθεί από τον Δήμο μέσα από το ποσό των 24.000 ευρώ που είχε εγκριθεί ως έκτακτη επιχορήγηση.

Ως Δ.Σ τονίσαμε ότι κατά τη φετινή χρονιά η συντριπτική πλειοψηφία των νηπιαγωγείων στο Κερατσίνι παρά τα οριζόμενα για 22 μαθητές λειτούργησαν με 25άρια τμήματα και με την ψήφιση του νομοσχεδίου τέτοιες πρακτικές από δω και πέρα θα παγιωθούν. Επισημάναμε πάλι, όπως και παλιότερα που είχε τεθεί ξανά το θέμα, ότι διαφωνούμε με την τοποθέτηση προκάτ, πόσο μάλλον όταν είναι μέσα σε αυλές σχολείων. Μάλιστα, αναφέραμε και την αντίθεση του Συλλόγου Διδασκόντων του 11ου Δ.Σ. Κερατσινίου, καθώς και του 24ου Ν/Γ σε μία τέτοια προοπτική.

Ξεκαθαρίσαμε ότι ο δήμος θα πρέπει να προβεί σε άλλες λύσεις εξεύρεσης κατάλληλου χώρου που θα φιλοξενήσει τα νήπια του 24ου Ν/Γ. Γενικότερα να διεκδικήσει αύξηση της κρατικής  χρηματοδότησης για τη Δίχρονη Προσχολική Αγωγή τόσο για τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών όσο και για τη στελέχωσή τους με μόνιμο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό. Να προβεί σε όλες τις ενέργειες για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των νηπιαγωγείων.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το ζήτημα της υποχρεωτικότητας και των προϋποθέσεων υλοποίησης της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής, από τον σχεδιασμό, τις αναγκαίες κτιριακές υποδομές μέχρι και το μόνιμο προσωπικό, είναι ευθύνη του κράτους και των συναρμόδιων υπουργείων και μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστεί ως καθολικό ισότιμο δικαίωμα των παιδιών.

Ως Σύλλογος θα παρακολουθούμε τις τρέχουσες εξελίξεις και θα παρεμβαίνουμε όπου κρίνουμε σκόπιμο για τη διασφάλιση των κατάλληλων όρων και  προϋποθέσεων λειτουργίας των νηπιαγωγείων.

Διεκδικούμε:

- Να χρηματοδοτηθεί γενναία η υλοποίηση του μέτρου ώστε να ισχύσει καθολικά σε όλους τους δήμους με τους αναγκαίους αναβαθμισμένους, σύγχρονους όρους.

- Να υπάρξει σχεδιασμός από το κράτος για την ανέγερση σύγχρονων, ασφαλών Νηπιαγωγείων για να καλυφτούν οι ανάγκες.

- Να προσληφθεί όλο το μόνιμο, αναγκαίο προσωπικό, παιδαγωγικό, ειδικό παιδαγωγικό και βοηθητικό (τραπεζοκόμοι).

- Να υπάρξει μέγιστος αριθμός 15 μαθητές για κάθε τμήμα νηπιαγωγείου, να λειτουργήσει παντού ολοήμερο με ενιαίο παιδαγωγικό πλαίσιο, να δημιουργηθούν υποδομές για σίτιση και ξεκούραση.

ΤΟ Δ.Σ.

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα