Αποκλείονται από τις εξετάσεις παιδιά μεταναστών

31/03/2010 - 09:32
Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Πρωτούλη στην υπουργό Παιδείας

Αγανάκτηση προκαλεί το κρούσμα αποκλεισμού από τη συνέχιση των σπουδών τους παιδιών μεταναστών, από τα οποία ζητήθηκε να προσκομίσουν άδεια παραμονής προκειμένου να πάρουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Το περιστατικό σημειώθηκε στο 1ο Επαγγελματικό Λύκειο στο Μεταξουργείο, όπου δεν επετράπη από τη διεύθυνση του σχολείου σε μαθητές να συμπληρώσουν μηχανογραφικό δελτίο, με βάση και έγγραφο του αρμόδιου προϊσταμένου επαγγελματικής εκπαίδευσης που θέτει ως προϋπόθεση το να προσκομίσουν άδεια παραμονής ή βεβαιώσεις γονέων. Το γεγονός αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα παιδιά των μεταναστών βιώνουν - όπως και τα παιδιά τωνΕλλήνων εργατών - σε πολλαπλάσιο βαθμό τους συνεχώς εντεινόμενους σκληρούς ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση. Πρόκειται για αποτέλεσμα των επιλογών των κομμάτων του δικομματισμού που δε θέλησαν να λύσουν το θέμα, κρατώντας το σε μία «γκρίζα ζώνη», με αντιφατικές εγκυκλίους αντί για μια σαφή και ρητή ρύθμιση που θα διασφαλίζει την ισότιμη συμμετοχή των παιδιών των μεταναστών στο εκπαιδευτικό σύστημα. 

Παρέμβαση για το νέο κρούσμα αποκλεισμού έκανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Πρωτούλης, ο οποίος, όταν ενημερώθηκε για το περιστατικό, επικοινώνησε τηλεφωνικά με την υπουργό Παιδείας, ζητώντας την παρέμβαση του υπουργείου ώστε τα παιδιά να μπορέσουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Η υπουργός δήλωσε πως δε γνώριζε το θέμα.

Σημειώνεται ότι και στις αρχές της σχολικής χρονιάς, τον περασμένο Σεπτέμβρη, η διεύθυνση του ίδιου σχολείου ζητούσε άδεια παραμονής από τα παιδιά μεταναστών προκειμένου να εγγραφούν στο σχολείο. Το πάτημα είχε δώσει η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών (Φ. 63574/15337/2003), η οποία ενεργοποιήθηκε από τη διεύθυνση του σχολείου. Πάντως, με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας από το 2005 και με αφορμή ερωτήματα που είχαν υποβληθεί στο υπουργείο Παιδείας, ορίζεται ότι «όλοι οι ανήλικοι που διαμένουν στη χώρα, ανεξαρτήτως καθεστώτος παραμονής, έχουν δικαίωμα εγγραφής σε όλες τις βαθμίδες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης».

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα