Α.Σ.Ε. Χίου: Για την κατάργηση τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ

30/09/2017 - 13:00

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών (ΑΣΕ) Χίου συμπαραστέκεται και παίρνει ενεργά μέρος στον δίκαιο αγώνα των μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών του 1ου ΕΠΑΛ και του ΕΠΑΛ Καρδαμύλων για να συνεχίσουν τη λειτουργία τους όλες οι ειδικότητες που υπήρχαν μέχρι σήμερα. Δυστυχώς επιβεβαιώθηκε η παρέμβαση της ΑΣΕ τις προηγούμενες μέρες.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ έχει βαριές πολιτικές ευθύνες, καθώς κάθε χρόνο κλείνει τμήματα στα ΕΠΑΛ. Με βάση την τελευταία απόφαση τα ολιγομελή τμήματα που εγκρίθηκαν μέχρι τώρα σε όλη την Ελλάδα είναι χίλια ενώ πέρσι τα τμήματα ήταν μόνο 1700 στην Αθήνα (150 λιγότερα από πέρσι). Στη Χίο τελικά μόνο ένα τμήμα θα λειτουργήσει, ενώ έξι καταργούνται. Συγκεκριμένα κλείνουν τα δυο από τα τρία τμήματα του ΕΠΑΛ Καρδαμύλων, τρία από το ΕΠΑΛ Χίου και ένα τμήμα από το Εσπερινό.

Ουσιαστικά το κλείσιμο των λεγόμενων ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑΛ αποκλείει μαθητές κυρίως παιδιά λαϊκών,εργατικών οικογενειών να σπουδάσουν το αντικείμενο που επιθυμούν, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις η δυνατότητα μετακίνησης σε άλλο σχολείο είναι πολύ περιορισμένη. Πως θα μετακινείται μαθητής από τα Καμπιά στην πόλη της Χίου, εδώ δεν έχει λυθεί το θέμα της μετακίνησης των μαθητών από τον Βροντάδο στην πόλη. Αυτή είναι λοιπόν η λεγόμενη αναβάθμιση της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΤΕΕ) για την οποία επιχαίρει ο Υφυπουργός Παιδείας κος Μπαξεβανάκης στις περιοδείες του στα σχολεία...

Μόνο αρνητικές θα είναι οι συνέπειες για τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων, αφού το κλείσιμο τμημάτων οδηγεί και σε πλεονάσματα ωρών.

Η πολιτική της κυβέρνησης και των κυβερνήσεων διαχρονικά στην ΤΕΕ, όπως γενικότερα στην παιδεία, είναι η λογική της υποβάθμισής και του αποκλεισμού παιδιών των λαϊκών οικογενειών από τη μόρφωση, ως απόρροια της εφαρμογής των μνημονίων και του ΟΟΣΑ. Τα προβλήματα στην παιδεία είναι ζήτημα που χρειάζεται να απασχολήσει συνολικά το εργατικό λαϊκό κίνημα και να γίνει υπόθεση όλου του λαού. Τα χτυπήματα που δέχεται η λαϊκή οικογένεια είναι ασταμάτητα και το μόνο που χωράει σ αυτήν την πολιτική είναι να δυναμώσουν οι αγώνες μπροστά στα συνεχόμενα μέτρα που καταστρέφουν τις ζωές μας.

Καλούμε μέσα από τους συλλόγους να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις δυναμικά μαζί με μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς. Να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πίεση στο Υπουργείο, έστω και τώρα με τροποποιήσεις να πάρει πίσω τις απαράδεκτες αυτές αποφάσεις:

  • Να ισχύσει ο προηγούμενος τρόπος εγγραφής για όλους τους μαθητές αλλά και σε όσους αποκτήσουν το δικαίωμα και μετά τις προβλεπόμενες ημερομηνίες.

  • Τα τμήματα, οι τομείς και οι ειδικότητες των ΕΠΑΛ να διαμορφωθούν με βάση τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών κι όχι με βάση τις αναδιαρθρώσεις και την περικοπή δαπανών.

  • Να εγκριθούν όλα τα ολιγομελή τμήματα τομέων και ειδικοτήτων.

  • Μέγιστο όριο 20 μαθητές στα τμήματα - 15 στις ομάδες προσανατολισμού - 10 στα εργαστήρια.

  • Όχι στους εκπαιδευτικούς λάστιχο και στις απολύσεις αναπληρωτών.

  • Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί ΤΩΡΑ!

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα