Α.Σ.Ε. Ηρακλείου: Όλοι στο συλλαλητήριο στις 21 Σεπτεμβρίου, στις 18:00, στην πλατεία Κορνάρου

15/09/2017 - 17:03

Στις φιέστες της Κυβέρνησης, στο Ηράκλειο και παντού, απαντάμε με εργατική αντεπίθεση!

Όλοι στο συλλαλητήριο στις 21 Σεπτεμβρίου, στις 18:00, στην πλατεία Κορνάρου 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

            Μία νέα σχολική χρονιά ξεκινάει και βάζουμε το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη (ΕΝΦΙΑ και κάθε λογής χαράτσια), ενώ η εκπαίδευση υποβαθμίζεται ακόμη περισσότερο με τα σχέδια για την αναμόρφωση του Λυκείου ("Νέο Λύκειο") σε ακόμα πιο ταξική κατεύθυνση, με τμήματα πολυπληθή, σχολεία με ελλιπή χρηματοδότηση και αγωνία για εκατοντάδες συναδέλφους (μόνιμους και αναπληρωτές) για το αν και πού θα εργαστούν φέτος (και σε πόσα σχολεία).

            Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μιλάει πάλι για τη «δίκαιη ανάπτυξη» που μπορεί να συνδυάσει -δήθεν- τα επιχειρηματικά κέρδη και τα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα.  Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη: Η «δίκαιη ανάπτυξή» τους γίνεται πάνω στα συντρίμμια των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων. Προϋπόθεσή της είναι η διατήρηση όλου του αντεργατικού πλαισίου που συνθέτει τον εργασιακό μεσαίωνα της μερικής απασχόλησης, των μισθών πείνας, των θυμάτων της υπερεντατικοποίησης και της έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Όλο αυτό το αντιδραστικό πλαίσιο η κυβέρνηση προσπαθεί να το συγκαλύψει με ευφυολογήματα περί υγιούς επιχειρηματικότητας και επιστροφής στην κανονικότητα.

              Στήνει φιέστες όπως το «Αναπτυξιακό Συνέδριο» που θα γίνει τις επόμενες μέρες στην Κρήτη με επιχειρηματικούς και άλλους τοπικούς παράγοντες όπου θα συζητήσουν τους όρους της μοιρασιάς της "πίτας" των λεγόμενων επενδυτικών και αναπτυξιακών ευκαιριών που προσφέρει η Κρήτη. Μόνο που από αυτήν την "πίτα" το κομμάτι που αφορά τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς αγρότες περιέχει νέα επίθεση στα δικαιώματα και στο εισόδημά τους. Περιέχει νέα βάσανα και επικίνδυνα σχέδια : ιδιωτικοποιήσεις οδικών αξόνων, αεροδρομίου Καστελλίου με παράλληλη χρήση του για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ κλπ. Σχέδια στα οποία είναι σε σύμπλευση με τη ΝΔ και κονταροχτιπιούνται μόνο στο ποιος θα υπηρετήσει καλύτερα το στόχο ανάκαμψης των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.

            Την ίδια κανονικότητα ευαγγελίζεται η κυβέρνηση για τα σχολεία που ξεκινούν με χιλιάδες κενά (ξεπερνούν τις 2500), ενώ οι προσλήψεις στη Γενική Αγωγή έφτασαν μόλις το 26,7% (954 αναπληρωτές). Την ίδια στιγμή οι εξαγγελίες του Υπουργείου για το Λύκειο αποκαλύπτουν το χτίσιμο ενός ακόμα πιο σκληρού, ταξικού και ανταγωνιστικού σχολείου, ενός Λυκείου - φροντιστήριο. Το Νέο Σχολείο που ετοιμάζουν με βάση τις κατευθύνσεις της Ε.Ε, του ΔΝΤ, του ΣΕΒ και του 3ου Μνημονίου απαιτεί εκπαιδευτικούς χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα, αύξηση της κινητικότητας (βλέπε 4ο Μνημόνιο), με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, σύμφωνα και με τις αναδιαρθρώσεις που προωθούνται συνολικά στον κρατικό τομέα (βλ ν.4440/2016 για την κινητικότητα, ν.4369/2016 για τη αξιολόγηση). Σχεδιάζουν την αυτόνομη,  συνεχώς αξιολογούμενη σχολική μονάδα, που θα έχει ευθύνη στα οικονομικά της, στο πρόγραμμά της, μελλοντικά και στην πρόσληψη των εκπαιδευτικών της, την κατηγοριοποίηση σχολείων, εκπαιδευτικών και μαθητών!

            Μπροστά σε αυτή τη λαίλαπα οι δυνάμεις του νέου και παλιού κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) είναι πρόθυμες να συμμετέχουν στο διάλογο-παρωδία που ετοιμάζεται να στήσει η κυβέρνηση στο Ηράκλειο δια του Υπουργού Παιδείας με τη συμμετοχή των «παραγωγικών φορέων» της πόλης –τι άραγε θέλει η αλεπού στο παζάρι πέρα από τη σύνδεση των σχολείων με τις επιχειρήσεις; Οι δυνάμεις αυτές που θέλουν τον κλάδο συμβιβασμένο, αντί να προσπαθούν να τον ενημερώσουν και να σηκώσουν την αγωνιστικότητά του επιζητούν την ανοχή-συνενοχή του στη γενικότερη αντιλαϊκή επίθεση που εξελίσσεται. Άλλωστε έχουν πλήρη συμφωνία στο πυρήνα των μέτρων και θα βάλουν άμεσα πλάτη για να περάσουν, κάτι που δεν μπορούν να κρύψουν, παρά τις όποιες επιμέρους διαφοροποιήσεις μεταξύ τους. Μάλιστα επιχαίρουν γιατί η σχολική χρονιά ξεκινάει «καλύτερα» από τις προηγούμενες (ΣΥΡΙΖΑ), ενώ έχουν καλυφθεί μόνο το 1/3 των κενών στη γενική αγωγή – και το 50% στην ειδική αγωγή. Την ώρα που 230 κενά παραμένουν στα σχολεία του Ηρακλείου ο Περιφερειακός Διευθυντής ως άξιος υποστηρικτής της κυβερνητικής πολιτικής μιλάει για «σχεδόν πλήρη κάλυψη των αναγκών»!

            Ευθύνη έχουν και οι άλλες παρατάξεις- Αριστερή Παρέμβαση-Συσπείρωση και Αγωνιστική Παρέμβαση- που πριν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση τού έδιναν αριστερό άλλοθι –η Αριστερή Παρέμβαση ήταν χειροκροτητής στο «κίνημα των πλατειών» -αλλά και μετά με τη συμμετοχή τους,  παρά τις αγωνιστικές τους κορώνες, στις κινητοποιήσεις που οργανώνουν οι εργατοπατέρες του ΕΚΗ. Όλοι αυτοί μιλούν για ενότητα των αριστερών δυνάμεων.  Όπως όμως έστρωσαν το έδαφος για μια «αριστερή κυβέρνηση» δηλαδή μια κυβέρνηση αστικής διαχείρισης το ίδιο δε θα διστάσουν να ξανακάνουν. Και όταν μιλάνε για συλλογικότητες τι άλλο κάνουν από το να υπονομεύουν την οργάνωση των εργαζομένων στο σωματείο τους;

Γνωρίζουμε πολύ καλά ποιοι είναι. Δε θα τους περάσει!

Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω από το δίκαιο αίτημα της ανάκτησης των απωλειών που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια

            Ενάντια στις αυταπάτες για δήθεν φιλολαϊκή διαχείριση στα πλαίσια του συστήματος, ενάντια σε κάθε προσπάθεια να γίνεται το κίνημα σκαλοπάτι για την εναλλαγή αστικών κυβερνήσεων, δυναμώνουμε τον αγώνα. Η δύναμή μας, και αυτό έδειξε η ίδια η ζωή, βρίσκεται στο ταξικό εργατικό κίνημα, στη συμπόρευση με τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Για να περάσουμε στην αντεπίθεση! Δυναμώνουμε τον αγώνα για ένα σχολείο που θα μορφώνει και δε θα εξοντώνει, για ένα σχολείο των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και δυνατοτήτων, για σύγχρονη μόρφωση, που θα δίνεται σε όλα τα παιδιά.

Μέσα από τα  σωματεία μας παλεύουμε:

  • Για μαζικούς μόνιμους διορισμούς. Άμεση κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία.
  • Για μείωση του αριθμού των μαθητών σε 20 στα τμήματα γενικής παιδείας και 10 στα εργαστήρια και τις κατευθύνσεις. 
  • Ενάντια στις συμπτύξεις τμημάτων, τις υποχρεωτικές μετακινήσεις, το κλείσιμο ολιγομελών τμημάτων σε Λύκεια και ΕΠΑΛ, τη μαθητεία.
  • Για να εξασφαλιστεί σύγχρονη κτηριακή και υλικοτεχνική υποδομή, επαρκή χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών.
  • Να ξεκινήσει ΑΜΕΣΑ η Ενισχυτική Διδασκαλία στα Γυμνάσια και η Πρόσθετη Διδακτική στήριξη στα Λύκεια με όλες τις αναγκαίες προσλήψεις εκπαιδευτικών.
  • Να μη δίνεται ούτε 1€ από την τσέπη των λαϊκών οικογενειών για τη μόρφωση των μαθητών και τη λειτουργία του σχολείου.
  • Για να δοθεί ένα δωρεάν γεύμα σε όλους τους μαθητές με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας. Να υπάρχει δωρεάν μεταφορά για όλους τους μαθητές.

Προχωράμε σε περιοδείες στα σχολεία όπου αποκαλύπτουμε τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της «δίκαιης ανάπτυξης» που υπηρετεί τους στόχους του κεφαλαίου για την καπιταλιστική ανάκαμψη.

            Μαζί με τους άλλους εργαζόμενους δίνουμε μαχητική απάντηση την ημέρα ομιλίας του πρωθυπουργού στο Ηράκλειο.

Καμιά συναίνεση στη συνέχιση της σφαγής των δικαιωμάτων μας, κανένας συμβιβασμός με τη φτώχεια, τη μίζερη ζωή, αγώνας και αντεπίθεση είναι η επιλογή μας !

   

Όλοι στο συλλαλητήριο στις 21 Σεπτεμβρίου, στις 18:00,

στην πλατεία Κορνάρου

 

    Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Ηράκλειο, 14 Σεπτεμβρίου 2017

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα