Α.Σ.Ε. στο Σ.Ε.Π.Ε. Χανίων: Για τη συγκρότηση του Δ.Σ. και τις κρίσεις των διευθυντών - αξιολόγηση

10/06/2017 - 11:54

Στις 6/6 συγκλήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Χανίων αφού το Πρωτοδικείο εξέδωσε τα τελικά αποτελέσματα μετά την ένσταση που καταθέσαμε ως παράταξη. Τα τελικά αποτελέσματα κατοχύρωσαν στην Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών 2 έδρες (για πρώτη φορά) ενώ η παράταξη της ΔΑΚΕ έμεινε εκτός Δ.Σ.. Πλέον η δύναμη των παρατάξεων μετά τα αποτελέσματα των εκλογών είναι Ε.Α.Κ 3 έδρες, ΔΗ.ΣΥ. 2 έδρες, Ε.Κ.Ε. 2 έδρες και Α.Σ.Ε. 2 έδρες.  

Στο Δ.Σ. της Τρίτης με θέμα τη συγκρότηση του Προεδρείου, η παράταξη της Ε.Α.Κ. έκανε πρόταση για ‘’Αριστερό’’ - αντικυβερνητικό προεδρείο με τις δυνάμεις της Α.Σ.Ε. με τη λογική της προγραμματικής σύγκλησης ενάντια στην αξιολόγηση που είναι προ των πυλών. Οι δυνάμεις της ΔΗ.ΣΥ. και της Ε.Κ.Ε. δήλωσαν πως από την πλευρά τους δεν θα μπουν εμπόδιο σε ένα τέτοιο προεδρείο, εφόσον υπάρχει συμφωνία.

Η εκπρόσωποι της Α.Σ.Ε. στο Δ.Σ., τόνισαν την πάγια θέση της παράταξης για αναλογικό αντιπροσωπευτικό προεδρείο με τη συμμετοχή όλων των παρατάξεων. Η θέση αυτή, μακριά από μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες, εκτός από θέση αρχής,  δίνει την ευκαιρία σε όλες τις παρατάξεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τη λειτουργία του Δ.Σ και το βασικότερο,  διασφαλίζει πως δεν ακυρώνεται η θέληση των συναδέλφων που ψήφισαν τις εκλογές. Οι έδρες στο Δ.Σ. είναι αποτέλεσμα της ψήφου των συναδέλφων οι οποίοι κλήθηκαν στις 25 Μαΐου να ψηφίσουν με βάση τις θέσεις και τα προγράμματα κάθε παράταξης.

Βεβαίως, δεν αποκλείουμε τη σύγκληση σε επιμέρους ζητήματα που αφορούν τον κλάδο, όπως η αξιολόγηση ή η στάση των συναδέλφων στις επικείμενες κρίσεις των διευθυντών. Μάλιστα αμέσως μετά θέσαμε το παραπάνω θέμα σε συζήτηση. Σημειώνουμε, πως οι κρίσεις των διευθυντών αποτελούν την πρώτη φάση εφαρμογής της αξιολόγησης. Καταθέσαμε λοιπόν, ψήφισμα το οποίο προτείνει να υλοποιηθεί η απόφαση της ΑΔΕΔΥ και της ΔΟΕ για «αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης σε όλα τα επίπεδα» καθώς και σχέδιο πρακτικού το οποίο θα διευκολύνει τους συναδέλφους να είναι και νομικά κατοχυρωμένοι. Επίσης καλέσαμε οι αιρετοί να μη γίνουν αξιολογητές και στη συνέντευξη να βάλουν παύλα (-).

Τελικά το ψήφισμα το καταψήφισε η ΔΗ.ΣΥ. διαφωνώντας συνολικά, ενώ η Ε.Κ.Ε. αφού έχει ήδη καταψηφίσει την πρόταση για αποχή σε ΑΔΕΔΥ και ΔΟΕ, στο σύλλογο κράτησε ουδέτερη στάση. Από την άλλη πλευρά η Ε.Α.Κ. ενώ στην αρχή φάνηκε να συμφωνεί με το ψήφισμα και με την πρόταση για αποχή, μετά την παρέμβαση και τις πιέσεις της ΔΗ.ΣΥ. άλλαξε τη στάση της και δεν συμπαρατάχτηκε με το ψήφισμα για αποχή σε όλα τα επίπεδα. Δήλωσε μάλιστα πως θα το ψήφιζε αν αφαιρούσαμε το κομμάτι εκείνο που αφορά στη στάση των αιρετών. Λες και είναι άλλο πράγμα οι συνάδελφοι και άλλο οι αιρετοί. Λες και η δική τους βαθμολογία θα καθορίσει αν κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις διευθυντών με αυταρχική συμπεριφορά θα «περάσουν» ή θα «κοπούν» (αυτή ήταν η δικαιολογία τους!!!)

Η ουσία συνάδελφοι είναι πως οι αιρετοί της ΕΑΚ, της ΔΗΣΥ αλλά και όλων των υπολοίπων παρατάξεων πανελλαδικά -εκτός της ΑΣΕ- χρόνια τώρα βαθμολογούν. Παίρνουν δηλαδή το ρόλο του αξιολογητή, βάζοντας έτσι πλάτη στη λογική της καλής και κακής αξιολόγησης. Κατά τη γνώμη μας είναι στάση επικίνδυνη που δεν μπορεί να την καλύψει καμιά δικαιολογία!

Στην πράξη λοιπόν, όπως αποδείχτηκε, η παράταξη της Ε.Α.Κ. έδειξε πως η πρόταση προς την Α.Σ.Ε. για δήθεν αριστρό-αντικυβερνητικό προεδρείο ήταν ¨για τα μάτια του κόσμου¨, αφού απέδειξαν περίτρανα την ασυνέπεια λόγων και έργων. Δεν μπόρεσαν να συμπορευτούν ούτε με μια πρόταση αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση που κρέμεται σαν ‘’δαμόκλειος σπάθη’’ πάνω από τα κεφάλια μας. Από την άλλη πλευρά φάνηκε πως ΔΗ.ΣΥ. και Ε.Α.Κ., παρά τα μεγάλα λόγια περί αγώνα και μπλοκαρίσματος της αξιολόγησης, δεν θέλουν να οργανώσουν τον αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση.

Οι εκπρόσωποι της Α.Σ.Ε. αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα της κατάστασης, θα επαναφέρουμε το θέμα της στάσης των συναδέλφων για τις κρίσεις των διευθυντών. Θα προσπαθήσουμε να συμβάλλουμε στην οργάνωση του αγώνα ενάντια στα μέτρα που έρχονται.

Καλούμε τον κάθε συνάδελφο, να βγάλει συμπεράσματα από τη στάση των παρατάξεων και να μη μείνει αμέτοχος στις εξελίξεις.

Η διαδικασία εμπλοκής ενός μέρους του συλλόγου διδασκόντων στην επιλογή των διευθυντών, δεν είναι αθώα. Είναι μέρος της γενικότερης διαδικασίας αξιολόγησης που προωθείται και στην εκπαίδευση. Η διαδικασία αυτή είναι εφαρμογή ακριβώς των διαδικασιών αξιολόγησης που προβλέπονται στο ν. 4369/16 – Βερναδάκη –  για την αξιολόγηση στο Δημόσιο στο κομμάτι που αφορά την αξιολόγηση του προϊσταμένου από τους υφισταμένους. Αν κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια, δεν θα αργήσει η κυβέρνηση να βάλει σε εφαρμογή και το υπόλοιπο κομμάτι της αξιολόγησης.

Καλούμε τους συναδέλφους να δυναμώσουν τον αγώνα απέναντι στη αντιλαϊκή πολιτική.

Απέναντι στο νέο Μνημόνιο για την Παιδεία.

 

Απέναντι στην αξιολόγηση – κρατικό έλεγχο που στόχο έχει την προσαρμογή και του σχολείου στις ανάγκες αναπαραγωγής τους βαρβάρου εκμεταλλευτικού συστήματος

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα