B' ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου: ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ, ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΠΑΛ ΛΕΡΟΥ

23/12/2013 - 17:16

Δυο μήνες έχουν ήδη περάσει από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και οι μαθητές των ΕΠΑΛ οι οποίοι είχαν επιλέξει τις ειδικότητες των τομέων που καταργήθηκαν, στερούνται ακόμα το δικαίωμά τους να φοιτήσουν και να ολοκληρώσουν την επαγγελματική τους εκπαίδευση.

Χαρακτηριστική στην περιοχή μας είναι η περίπτωση των μαθητών του ΕΠΑΛ Λέρου, οι οποίοι από την αρχή της χρονιάς δεν διδάσκονται τα μαθήματα ειδικότητας των πανελλαδικών εξετάσεων, στους τομείς Βοηθών Νοσηλευτών και Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων, καθώς οι καθηγητές των ειδικοτήτων αυτών βρίσκονται σε διαθεσιμότητα από το καλοκαίρι. Αφενός, λοιπόν, η κυβέρνηση δίνει ένα ακόμα χτύπημα στο δικαίωμα των παιδιών για μόρφωση –τίθεται θέμα ακόμα και για τη μη συμμετοχή των μαθητών στις πανελλαδικές εξετάσεις- και αφετέρου οι συνάδελφοί μας που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, βιώνουν «από πρώτο χέρι» την πολιτική που χτυπά το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά και αναπροσαρμόζει την τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση για να ανταποκριθεί καλύτερα στις εφήμερες ανάγκες των επιχειρήσεων.

Παράλληλα, στα ΕΠΑΛ εφαρμόζεται για δεύτερη φορά το πρόγραμμα «Μαθητεία για αποφοίτους», που ουσιαστικά προσφέρει τζάμπα εργασία στους εργοδότες, δίνει ένα «ξεροκόμματο» 300 ευρώ στους νέους και στις νέες που «μαθητεύουν» και ανοίγει τις ορέξεις των επιχειρηματικών ομίλων για κατάργηση κάθε δέσμευσης ως προς τον κατώτερο μισθό, για κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και για γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

Το ΔΣ της Β’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στον αγώνα που κάνουν οι μαθητές και οι γονείς των μαθητών του ΕΠΑΛ Λέρου, υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα των παιδιών τους στη δημόσια και δωρεάν Παιδεία και στέκεται στο πλευρό των συναδέλφων που μπήκαν σε διαθεσιμότητα απαιτώντας την επαναπρόσληψή τους.

Ταυτόχρονα καλούμε όλους τους συναδέλφους μας σε επαγρύπνηση και αγώνα, καθώς το θέμα δεν αφορά μόνο τους μαθητές και τους καθηγητές που μπήκαν σε διαθεσιμότητα. Κανένας εκπαιδευτικός δεν μπορεί να θεωρεί ότι θα μείνει αλώβητος από αυτή την επίθεση. Ο αγώνας ενάντια στις απολύσεις πρέπει να οργανωθεί ενιαία με τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αφού η βάρβαρη και αντιλαϊκή επίθεση που δεχόμαστε έχει επιπτώσεις στη μόρφωση των παιδιών και άρα αποτελεί ζήτημα μεγίστης σημασίας για όλο το λαό μας.

Απαιτούμε:

  • Να επαναπροσληφθούν άμεσα οι εκπαιδευτικοί που δίδασκαν στον τομέα Υγείας-Πρόνοιας του ΕΠΑΛ Λέρου και τώρα βρίσκονται σε διαθεσιμότητα. Μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους το να διδάσκονται μαθήματα, πολύ περισσότερο πανελλαδικώς εξεταζόμενα, από συναδέλφους που δεν τα έχουν ούτε α΄ ούτε β΄ανάθεση. Η ευθύνη βαραίνει αυτούς που εξαναγκάζουν τους συναδέλφους να το κάνουν. Ανοίγουν τον δρόμο για ακόμη μεγαλύτερη καταπάτηση των όποιων εργασιακών δικαιωμάτων μάς έχουν απομείνει. Είναι εμπαιγμός και προς τους μαθητές, που τους καταδικάζουν στο να μην έχουν την στοιχειώδη προετοιμασία για τις πανελλήνιες εξετάσεις.

  • Να μην καταργηθεί καμία ειδικότητα, να μην απολυθεί κανένας καθηγητής.

  • Να μη χάσει κανένας μαθητής του ΕΠΑΛ Λέρου τη χρονιά του.

  • Μόρφωση αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν για όλα τα παιδιά.

  • Να καταργηθεί το έτος της μαθητείας ως τζάμπα εργασία για τους επιχειρηματίες. Πρακτική άσκηση ενταγμένη οργανικά στη μάθηση.

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα