ΕΛΜΕ και Σύλλογοι Εκπαιδευτικών ΠΕ

Δελτίο Τύπου από την Παναττική σύσκεψη Συλλόγων ΠΕ, ΕΛΜΕ (8/9/2020)

10/09/2020 - 11:34

Δελτίο Τύπου από την Παναττική σύσκεψη Συλλόγων ΠΕ, ΕΛΜΕ (8/9/2020)

Την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας, μαζική σύσκεψη 24 Συλλόγων ΠΕ και  ΕΛΜΕ για την οργάνωση της πάλης.

Συγκεκριμένα στη σύσκεψη συμμετείχαν:

Σύλλογοι ΠΕ με απόφαση: Α΄ Αθηνών, Αθηνά, Αιγάλεω, Αλίμου-Αργυρούπολης-Ελληνικού «ο Θουκυδίδης», Αμαρουσίου, Αν. Αττικής «Σωκράτης», Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής «Ηρώ Κωνσταντοπούλου», «Αριστοτέλης», Βύρωνα-Καισαριανής-Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη» Γλυφάδας-Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Δυτικής Αττικής «Κ. Βάρναλης», Ηλιούπολης, «Κ. Σωτηρίου», Καλλιθέας-Μοσχάτου, Κερατσινίου-Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης», Νέας Ιωνίας «Γ. Σεφέρης», Νέας Σμύρνης, «ο Παρθενώνας», Πειραιά «Η Πρόοδος», Περικλής,  και ως παρατηρητές: Αγίων Αναργύρων και Δ. Γληνός.

ΕΛΜΕ με απόφαση: Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής, Γ Αθήνας,  Γ΄ Δυτικής Αθήνας και ως παρατηρητές Β΄ Δυτικής Αττικής και Ζ΄ ΕΛΜΕ.

Στη σύσκεψη χαιρέτησαν με τοποθετήσεις τους εκπρόσωποι της ΑΣΓΜΕ, της Επιτροπής Αγώνα Σχολικών Καθαριστριών Αθήνας και του Σωματείου Καθαριστριών Πειραιά.

Η συζήτηση είχε στο επίκεντρό της την οργάνωση του αγώνα και της κοινής δράσης των σωματείων για τη διεκδίκηση των απαραίτητων μέτρων για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων απέναντι στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης. Οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών σωματείων επικέντρωσαν στα παρακάτω ζητήματα:

Η κυβέρνηση, εξωραΐζοντας  τις ευθύνες της και εμφανίζοντας μια ψευδή εικόνα ετοιμότητας του εκπαιδευτικού συστήματος, αντιμετωπίζει ως περιττό κόστος τα στοιχειώδη μέτρα ασφάλειας και υγιεινής και τις αναγκαίες προσαρμογές που απαιτούνται. Οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι οικογένειές τους δεν είναι αναλώσιμοι. Απαιτούμε την εξασφάλιση όλων των όρων και των προϋποθέσεων για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, τη διασφάλιση της προστασίας της υγείας των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Μείωση των μαθητών ανά τμήμα (έως 15 μαθητές στο τμήμα), έκτακτη χρηματοδότηση των σχολείων, πλήρη τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων υγιεινής, ένα έως δύο παραπάνω εκπαιδευτικοί σε κάθε σχολείο για κάλυψη έκτακτων αναγκών λόγω ασθένειας συναδέλφων, προσλήψεις μόνιμων καθαριστών/στριών, δωρεάν Υγειονομικό υλικό (μάσκες, αντισηπτικά, θερμόμετρα), δωρεάν μαζικά και επαναλαμβανόμενα διαγνωστικά τεστ για μαθητές και εκπαιδευτικούς, πρόσληψη σχολικών νοσηλευτών σε όλα τα σχολεία, δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο λειτουργίας των σχολείων αλλά και τη διαχείριση των κρουσμάτων, συγκεκριμένο και ρεαλιστικό πρωτόκολλο λειτουργίας που θα παίρνει υπόψη του τις πραγματικές συνθήκες λειτουργίας των σχολείων.

Στο τελευταίο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας, στο άρθρο 24, προβλέπονται προκηρύξεις για τρίμηνες συμβάσεις αναπληρωτ(ρι)ών για κάλυψη έκτακτων κενών ή για τηλεκπαίδευση (λόγω Covid-19). Η απαράδεκτη αυτή τροπολογία, φιλοδοξεί να εισάγει στην εκπαίδευση ακόμα πιο ελαστικές σχέσεις εργασίας πλήττοντας τα δικαιώματα και τους όρους εργασίας των αναπληρωτών συναδέλφων, στην ίδια κατεύθυνση με το προσοντολόγιο Γαβρόγλου, την ίδια στιγμή που απαιτούνται μαζικοί μόνιμοι διορισμοί και σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους στην εκπαίδευση.

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα βρεθούμε αντιμέτωποι με την προώθηση της αξιολόγησης σχολικής μονάδας. Αξιοποιώντας τη νικηφόρα εμπειρία των προηγούμενων χρόνων και με κύριο όπλο την απεργία-αποχή από κάθε αξιολογική διαδικασία το εκπαιδευτικό κίνημα θα ακυρώσει στην πράξη κάθε τέτοιο αντιεκπαιδευτικό εγχείρημα.

Η πανδημία αντιμετωπίζεται ως μια ευκαιρία από την κυβέρνηση ώστε να προωθήσει μια σειρά από αντιλαϊκά μέτρα (περικοπές μισθών και ημερομισθίων, αντιασφαλιστικές αναδιαρθρώσεις ως συνέχεια του νόμου Κατρούγκαλου, χτύπημα του δικαιώματος στη διαδήλωση και των κοινωνικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών).

Τα σωματεία τοποθετήθηκαν στη σύσκεψη με βάση τις αποφάσεις τους, το πλαίσιο πάλης και δράσης τους. Με στόχο να οργανωθεί ένας μαζικός, μαχητικός και νικηφόρος αγώνας για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική κατατέθηκαν από τα εκπαιδευτικά σωματεία οι παρακάτω κοινές προτάσεις:

  • Παραστάσεις διαμαρτυρίας τις επόμενες ημέρες σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και Δημοτικά Συμβούλια.
  • Γενικές Συνελεύσεις και ολομέλειες προέδρων.
  • Συγκέντρωση τη Δευτέρα 14/9, στις 18.30, στο Σύνταγμα, εφόσον ψηφίζεται εκείνη την ημέρα το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας με κύρια αιχμή την αντίθεσή μας στην θεσμοθέτηση τρίμηνων συμβάσεων για τους αναπληρωτές.
  • Πανεκπαιδευτικό-παλλαϊκό συλλαλητήριο την Πέμπτη 17/9, στις 18.30 στα Προπύλαια και πορεία στη Βουλή με κύρια αιχμή τη διεκδίκηση όλων των απαραίτητων μέτρων για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.
  • Συνεχίζουμε με τις αποφάσεις των 77 Συλλόγων ΠΕ - ΕΛΜΕ για Απεργία – Αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης/αυτοαξιολόγησης. Καλούμε και τους υπόλοιπους Συλλόγους ΠΕ και ΕΛΜΕ να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις. Καλούμε το Δ.Σ. της ΔΟΕ να πάρει απόφαση απεργίας-αποχής από την αξιολόγηση/αυτοαξιολόγηση όπως έκανε η ΟΛΜΕ στην πρόσφατη συνέλευση προέδρων.
  • Κλιμακώνουμε την πάλη με απεργία το αμέσως επόμενο διάστημα.

Στα πλαίσια της σύσκεψης κατατέθηκαν και άλλες προτάσεις από Συλλόγους ΠΕ και ΕΛΜΕ που θα αποτυπωθούν στις ανακοινώσεις κάθε σωματείου.

Γκράβα, 9 Σεπτεμβρίου 2020

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα