ΣΕΠΕ "Μ. Παπαμαύρος"

Δελτίο Τύπου για τη διαπαραταξιακή Επιτροπή Δήμου

14/05/2020 - 10:44

Δελτίο Τύπου

Στις 5/5/2020, ημέρα Τρίτη, μετά από αίτημα της «Λαικής Συσπείρωσης» πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Ηλιούπολης  Διαπαραταξιακή Επιτροπή με θέμα: «Σταδιακό άνοιγμα σχολείων-λήψη μέτρων υγιεινής στα σχολεία-αίτημα προς την Κυβέρνηση για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού», στην οποία κλήθηκε να συμμετάσχει και ο Σύλλογος μας, «Μ. Παπαμαύρος» με αντιπρόσωπό του.

Αρχικά, πήρε τον λόγο ο Δήμαρχος, ο οποίος ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για την Τηλεδιάσκεψη που είχαν οι Δήμαρχοι με την Υπουργό Παιδείας κ. Κεραμέως.  Διατύπωσε την προσωπική του διαφωνία του για το άνοιγμα των σχολείων και γνωστοποίησε, ότι σύμφωνα με τις πρόσφατες οδηγίες του ΕΟΔΥ, δεν επιτρέπεται απολύμανση στα σχολεία με νεφέλωμα, με την αιτιολογία ότι χρησιμοποιούνται χημικά, δεν επιτρέπεται η χρήση κλιματιστικών, όπως και η λειτουργία των κυλικείων. Επιπρόσθετα, δε θα είναι εξοπλισμένα τα σχολεία με μάσκες για τους μαθητές, παρά μόνο με μικρή ποσότητα για όσα παιδιά πιθανόν τη χρειάζονται, καθώς η χρήση μάσκας δε θα είναι υποχρεωτική και δε θα γίνεται θερμομέτρηση. Ακόμη ενημερωθήκαμε, ότι στον Δήμο μας έφτασε από το Υπουργείο ο αριθμός των 81 απολυμαντικών διαλυμάτων για ΟΛΑ τα σχολεία της πόλης!!!

Η πολιτική της αδιοριστίας και της υποστελέχωσης του μόνιμου και απαραίτητου προσωπικού καθαριότητας, αναδεικνύεται σήμερα, επίκαιρη όσο ποτέ, ιδιαίτερα σε περίοδο πανδημίας καθώς, αντί να λυθεί το ζήτημα της καθαριότητας των σχολείων, η λύση που δίνεται είναι να μεταφερθούν καθαρίστριες από την Πρωτοβάθμια στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, για να υπάρχουν δύο βάρδιες την περίοδο αυτή (στην περίπτωση όμως που ανοίξουν Νηπιαγωγεία και Δημοτικά, το πρόβλημα της καθαριότητας θα πάρει εκρηκτικές διαστάσεις...), και αν παραστεί ανάγκη να γίνει μετακίνηση και από άλλες υπηρεσίες του Δήμου!!!

Όσον αφορά την έκτακτη επιχορήγηση, που επικοινωνιακά στάλθηκε στους Δήμους, για την κάλυψη των αναγκών για μέτρα υγιεινής και προστασίας στα σχολεία, ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ, και η τακτική χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών κινήθηκε στα προβλεπόμενα πλαίσια. Παρόλα αυτά ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι θα στείλει ο Δήμος επιπλέον αντισηπτικά και άλλα απαραίτητα υλικά στα σχολεία, όπως επίσης και ότι θα επιδιώξει οι καθαρίστριες να γίνουν μόνιμες. Στη συνέχεια πήραν το λόγο οι υπόλοιπες παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Οι εκπρόσωποι όλων τόνισαν την αναγκαιότητα να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τη λειτουργία των σχολείων και να μην μετακινούνται οι ευθύνες του κράτους στους Δήμους. Επιπλέον, σημείωσαν την ανάγκη να βρεθεί λύση με το ζήτημα της καθαριότητας στα σχολεία και να μονιμοποιηθούν οι καθαρίστριες.

Ως Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ «Μ.Παπαμαύρος»  θεωρούμε ότι η διεκδίκηση της μονιμοποίησης του προσωπικού καθαριότητας προϋποθέτει ρήξη με την πολιτική της Κυβέρνησης, καθώς ο ίδιος ο Υπουργός Εσωτερικών διαβεβαίωσε, σε κινητοποίηση εκπαιδευτικών και καθαριστριών την προηγούμενη εβδομάδα, πως δε μπορεί να γίνει μονιμοποίηση των συμβασιούχων, επικαλούμενος άρθρο του Συντάγματος  που απαγορεύει τη μονιμοποίηση όλου του απαραίτητου προσωπικού ως λύση στη διαφθορά και το πελατειακό κράτος!!! Ζητήσαμε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή  λειτουργία των σχολείων και να προμηθεύσει το Υπουργείο Παιδείας τα σχολεία με ό,τι χρειάζεται για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών αλλά και τα τεχνολογικά μέσα  που απαιτούνται, τονίζοντας όμως, ότι, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι ένα επικουρικό εργαλείο σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες και δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία.

 Επίσης, να γίνει στελέχωση των πρωτοβάθμιων δομών Υγείας και να υπάρχει επάρκεια τεστ για όλες τις πληθυσμιακές ομάδες. Τονίσαμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να στελεχωθούν ΤΩΡΑ όλα τα σχολεία με μόνιμο και αναγκαίο προσωπικό καθαριότητας! Να ελεγχθούν όλοι οι χώροι των σχολείων, τα κτήρια, οι εγκαταστάσεις τους για να διαπιστωθεί εάν πληρούν τις απαραίτητες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας για μαθητές και εκπαιδευτικούς    και όπου απαιτείται  να βρεθούν  οι απαραίτητοι σχολικοί χώροι. Ότι προβλήματα υπάρχουν να καταγραφούν και να λυθούν άμεσα! Τονίσαμε την αναγκαιότητα ύπαρξης ΕΠΑΡΚΟΥΣ ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ αντισηπτικών, με ευθύνη του κράτους, αλλά και όλα τα απαραίτητα μέσα προστασίας, όπως γάντια, μάσκες κλπ για όποιον μαθητή ή εκπαιδευτικό το επιθυμεί.  Ακόμη, πρέπει να δοθεί εικόνα για την επάρκεια των ταμείων των σχολικών επιτροπών του Δήμου, αλλά και να δοθεί ΑΜΕΣΑ έκτακτη χρηματοδότηση για την κάλυψη όλων των παραπάνω αναγκών. Τέλος, τονίσαμε ότι όπου γίνεται μεταφορά μαθητών πρέπει να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, αλλά και να υπάρξει ειδική μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες μαθητών και εκπαιδευτικών.

Συμπερασματικά,  όταν επικαλούνται την «ατομική ευθύνη».. η κρατική πάει περίπατο! Η Κυβέρνηση, αντί να λύσει όλα τα προβλήματα που εντάθηκαν στην Πανδημία, στρέφει το βλέμμα ακόμη μία φορά στην επόμενη μέρα! Φέρνουν το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο, που προβλέπει, μεταξύ άλλων,  αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα και περαιτέρω εμπλοκή των Δήμων στη χρηματοδότηση των σχολείων …γεγονός που οδηγεί όπως έδειξε η πείρα ως τώρα.. σε περαιτέρω υποχρηματοδότηση και καλεί γονείς και εκπαιδευτικούς να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη!

ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΜΕΤΡΑ, ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ!

ΜΑΘΗΤΕΣ-ΓΟΝΕΙΣ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΣΑΝ ΓΡΟΘΙΑ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΚΛΕΒΕΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ!!

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Η   ΠΡΟΕΔΡΟΣ                              Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Χήρα    Αγαθή                                  Παρίντα Ηλέκτρα

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα