ΔΙΑΚΥΡΗΞΗ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΙΑ

05/09/2012 - 17:40

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

                     ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ, ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ- ΟΧΙ ΘΥΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ

 Συνάδελφοι-Συναδέλφισσες

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ σας εύχεται καλή σχολική χρονιά, με υγεία, δύναμη κι αγωνιστικότητα για ν’ αντιπαλέψουμε με όλους τους εργαζόμενους την όλο πιο ασφυχτική κατάσταση που δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική όχι μόνο σε μας τους εκπαιδευτικούς, αλλά σε όλους τους εργαζόμενους, σε κάθε λαϊκή οικογένεια και ιδιαίτερα στα παιδιά της.

  Η καπιταλιστική κρίση είναι σε εξέλιξη και αγκαλιάζει όλες τις καπιταλιστικές χώρες. Η κρίση χρησιμοποιείται σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., για να ενταθεί και να επιταχυνθεί η  επίθεση κατά των εργαζόμενων.

Το νέο πακέτο μέτρων των 11,5 και πάνω δισ. της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, που αναμένεται να ανακοινωθεί, είναι η συνέχεια του εφιάλτη που ζούμε τα τελευταία χρόνια χωρίς σταματημό. Η τρικομματική κυβέρνηση τρομοκρατεί το λαό για να περάσει τα νέα βάρβαρα μέτρα.

Με τα παλιά και τα νέα μνημόνια, τις οδηγίες της ΕΕ και της τρόικας καταδικάζουν τους εργαζόμενους  περισσότερο στη φτώχεια και τη χρεοκοπία. Οι άνεργοι ξεπέρασαν το 1,5 εκατ. και στους νέους το 50%! Χιλιάδες πτυχιούχοι μεταναστεύουν στο εξωτερικό ή δουλεύουν σε συνθήκες Μεσαίωνα, με μισθούς πείνας, ωράρια - λάστιχο και το φόβο της απόλυσης.

 Ζητούν νέες θυσίες για να πληρωθούν οι δανειστές, να σωθούν τα κέρδη των μονοπωλίων. Αποδείχτηκε περίτρανα ξανά τι σημαίνουν οι όροι "αναδιαπραγμάτευση", "ανταγωνιστικότητα", "ανάπτυξη", "επιμήκυνση": Να τα παίρνουν όλα από το λαό για να ενισχύουν το κεφάλαιο.

Με τα νέα μέτρα τσακίζουν: Μισθούς και συντάξεις, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, κοινωνικά επιδόματα και Πρόνοια. Τα ασφαλιστικά ταμεία, αφού καταληστεύθηκαν για χρόνια, οδηγούνται σε στάση πληρωμών συντάξεων και περίθαλψης.

  • Οι μισθοί κόβονται πάνω από 50% με κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, ατομικές συμβάσεις, μερική απασχόληση και εκ περιτροπής εργασία.
  • Στις χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα προσθέτουν τις νέες εφεδρείες - απολύσεις χιλιάδων υπαλλήλων στο δημόσιο τομέα.
  • Γονατίζουν με νέα χαράτσια την εργατική λαϊκή οικογένεια που δεν μπορεί πια να επιβιώσει.
  • Τα ταμεία των σχολείων είναι άδεια και χιλιάδες παιδιά μένουν έξω από τους παιδικούς σταθμούς.
  • Διαλύουν τα νοσοκομεία, κόβουν τα φάρμακα από τους ασθενείς που δεν έχουν να τα πληρώσουν. Βάζουν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή και την υγεία του λαού.          

 Ξεπουλάνε σε ιδιώτες λιμάνια, αεροδρόμια, δημόσιες εκτάσεις, ΔΕΗ, ΕΛΤΑ, Ύδρευση, όλο τον πλούτο της χώρας. Το μέλλον της λαϊκής οικογένειας δεν μπορεί να είναι η φτώχεια, η ανεργία, η εξαθλίωση, η μόνιμη ανασφάλεια. Δεν μπορεί κάθε μέρα ν’ αγκομαχάει για ένα πιάτο φαΐ, για τη μόρφωση των παιδιών  της, προκειμένου να σωθούν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Δε  αξίζει τέτοιο αύριο σ’ εμάς και στα παιδιά μας.

             Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ Ε.Ε.- ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑΣ

Μέσα στο γενικό πλαίσιο της αντιλαϊκής επίθεσης η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ προωθεί, στο πλαίσιο της Ε.Ε., τις αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση. Άλλη μια σχολική χρονιά ξεκινάει με τις χειρότερες προϋποθέσεις για το δημόσιο σχολείο, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές.  Η δραματική μείωση των δαπανών για την εκπαίδευση θα έχει τραγικές επιπτώσεις στους μαθητές, στους γονείς, στους εκπαιδευτικούς και στη λειτουργία των σχολείων. Η περσινή σχολική χρονιά ξεκίνησε με 1.100 περίπου σχολεία λιγότερα και χρειάστηκε η περσινή κινητοποίηση της ΕΛΜΕ από κοινού με μαθητές και γονείς, για ν’ αποτραπεί η προβλεπόμενη για φέτος συγχώνευση σχολείων στον Πειραιά, ενώ επίκεινται καταργήσεις και συμπτύξεις τμημάτων κ.ά... Όλα αυτά σημαίνουν οικονομική αφαίμαξη των οικογενειών και όξυνση των κοινωνικών και εκπαιδευτικών ανισοτήτων, δηλαδή υψηλότερα εμπόδια για τα παιδιά της εργατικής τάξης και των φτωχότερων λαϊκών στρωμάτων. Έτσι ανοίγονται οι δρόμοι της αμορφωσιάς και  εγκατάλειψης του δημόσιου σχολείου.

Την ίδια ώρα που τα σχολεία αδειάζουν από εκπαιδευτικούς, η χρηματοδότηση των λειτουργικών αναγκών περιορίζεται δραστικά και φορτώνεται στις πλάτες των γονιών. Οι πενιχρές κρατικές δαπάνες για την εκπαίδευση είναι χρόνια πληγή  (φέτος κατρακύλησαν  στο 2,75% του ΑΕΠ , με συνεχείς περικοπές επί του κρατικού προϋπολογισμού. Την ώρα που οι συνταξιοδοτήσεις των εκπαιδευτικών ανέρχονται στις 5.000, οι προσλήψεις στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι μόλις 225, όταν  παλιότερα ( προ μνημονίων) κυμαίνονταν από 6 έως 7 χιλιάδες).Οι λιγοστοί διορισμοί θα έχουν ως αποτέλεσμα να καλυφθούν τα κενά με αναπληρωτές, ωρομίσθιους και κάθε είδους ελαστική εργασία και θα χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα για την αύξηση  του ωραρίου των εκπαιδευτικών, σύμφωνα και με την κατά παραγγελία έκθεση του  ΟΟΣΑ.

Η εφαρμογή της αξιολόγησης και η σύνδεσή της με την υπηρεσιακή και  μισθολογική  εξέλιξη προχωράει με βήμα γοργό, όπως προβλέπει το μνημόνιο ΙΙ, σ’ όλο το Δημόσιο τομέα. Το Υπουργείο Παιδείας ετοιμάζει Π.Δ. για την αξιολόγηση στην εκπαίδευση. Η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού και της σχολικής μονάδας στοχεύει κύρια στο να επιβάλει στην εκπαίδευση την αρχή της ανταγωνιστικότητας ανάμεσα στις σχολικές μονάδες, κατηγοριοποιώντας έτσι σχολεία, μαθητές, εκπαιδευτικούς. Κανένας διάλογος με την κυβέρνηση, κανένας εκπαιδευτικός να μη συμπληρώσει το ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο.

Η εφαρμογή του περιβόητου “νέου σχολείου” προχωράει. Στο όνομα των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας και με οδηγό τα διάφορα προγράμματα της Ε.Ε. υποβαθμίζεται συνεχώς το μορφωτικό περιεχόμενο του κανονικού υποχρεωτικού προγράμματος. Το «νέο Λύκειο» ιδιαίτερα χάνει τον όποιο μορφωτικό χαρακτήρα του και διευρύνει τις εκπαιδευτικές ανισότητες ανάμεσα στις σχολικές μονάδες αλλά και μέσα στο ίδιο, αφού το πρόγραμμά του διαφοροποιείται στο όνομα των “ικανοτήτων” των μαθητών και διαμορφώνεται καθοριστικά από την επιλογή για τα ΑΕΙ. Και για όσους δεν προορίζονται για την ανώτατη εκπαίδευση, το υπουργείο Παιδείας ιδρύει τεχνολογικά Λύκεια ως προθάλαμους της κατάρτισης.

Αποτελεί στρατηγική επιλογή της Ε.Ε.-κεφαλαίου να υψωθούν νέοι ταξικοί φραγμοί στην εκπαίδευση, ν’ αποσυνδεθεί πλήρως το πτυχίο από οποιοδήποτε επαγγελματικό και εργασιακό δικαίωμα και να περιοριστεί η βασική γενική παιδεία, σε μια εποχή που χρειάζεται να διευρυνθεί για όλους, σε ενιαίο σχολείο, έως τα 12 χρόνια.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Η παραπάνω πολιτική δεν ήρθε και ούτε θα φύγει με την κρίση. Eίναι στρατηγική επιλογή της Ε.Ε, του κεφαλαίου και θα συνεχιστεί αν δεν τους  σταματήσουμε.

Τέρμα οι θυσίες για τα κέρδη των καπιταλιστών. Για να τσακιστεί το μέτωπο Ε.Ε.-πλουτοκρατίας και των κομμάτων της, απαιτείται συσπείρωση-μέτωπο των εργαζόμενων και συνεχής οργανωμένος ταξικός αγώνας. Μπορούμε να ανατρέψουμε τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική. Προϋπόθεση όμως είναι οι εργαζόμενοι να σηκώσουν κεφάλι, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να συσπειρωθούν ταξικά στα συνδικάτα. Το συνδικαλιστικό κίνημα, τα συνδικάτα μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν όπλο στα χέρια των εργαζομένων  με την ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων και την απομόνωση της γραμμής της συναίνεσης και του συμβιβασμού, που ακολουθούν οι πλειοψηφίες των κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων.                                    Καλούμε σε οργάνωση και πάλη:      

§ 

Να καταργηθούν ΑΜΕΣΑ όλες οι δανειακές συμβάσεις, τα μνημόνια και οι νόμοι που τις υλοποιούν.

§ 

Να μην περάσει η συντριβή της ζωής μας και των παιδιών της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.

             Ο αγώνας θα είναι δύσκολος και μακρύς. Όμως επιμένουμε: Η ιστορία της κοινωνικής εξέλιξης είναι με το μέρος των εργαζόμενων.

        ( Το ΔΣ της ΕΛΜΕ καλεί τους συναδέλφους να διαβάσουν τμήματα της ανακοίνωσης ή και όλη κατά τον αγιασμό)

             

                                            ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ ΤΗΣ ΕΛΜΕ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 

ΣΑΒΒΑΣ ΣΑΒΒΑ 

 

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα