Διευρυμένη προσπάθεια εκφοβισμού εκπαιδευτικών που συμμετείχαν στην απεργία της 21 Απρίλη. Αποκαλύπτεται ο ρόλος του κυβερνητικού συνδικαλισμού : ΠΑΣΚ, «Συνεργασία» και «Παρεμβάσεις» στην ΟΛΜΕ αρνήθηκαν να στηρίξουν το ψήφισμα.

30/04/2010 - 14:15
Διευρυμένη προσπάθεια εκφοβισμού και συντονισμένη επιχείρηση επέμβασης στη λειτουργία του συνδικαλιστικού κινήματος έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση ενάντια στους εκπαιδευτικούς και στους διοικητικούς υπαλλήλους που αρνούνται να πάρουν το δρόμο της υποταγής και του συμβιβασμού, επιλέγοντας τη συστράτευση με τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

Ηδη από την Παρασκευή άρχισαν να καταφτάνουν σε σχολεία και Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, έγγραφα και εγκύκλιοι Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Στόχος να επιβληθεί στο δικαίωμα της απεργίας η διαχωριστική γραμμή της «νόμιμης» (22 Απρίλη) και «παράνομης» (21 Απρίλη).

Συγκεκριμένα, εκπαιδευτικοί που απήργησαν στις 21 Απρίλη ... προειδοποιούνται: «Η συμμετοχή (...) σε κινητοποιήσεις που δεν καλύπτονται από επίσημες συνδικαλιστικές οργανώσεις, στις οποίες ανήκουν, είναι αδικαιολόγητη. Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες »! (Θεσσαλίας Εκπαίδευσης Β'βάθμιας Και έγγραφο Περιφερειακής Διεύθυνσης Α 'προς τους διευθυντές και τα γραφεία Α'βάθμιας και Β'βάθμιας Εκπαίδευσης).

«(...) Η απουσία εκπαιδευτικών από τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα, λόγω συμμετοχής σε κινητοποιήσεις που δεν καλύπτονται συνδικαλιστικά από ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΑΔΕΔΥ είναι αδικαιολόγητη »(έγγραφο Περιφερειακής Διεύθυνσης Α'βάθμιας και Β'βάθμιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας).

«(...) Ως εκ τούτου για τους εκπαιδευτικούς / υπαλλήλους που δηλώνουν συμμετοχή σε οποιαδήποτε άλλη απεργιακή κινητοποίηση, εφαρμογή έχουν οι σχετικές διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα και οι λοιπές σχετικές ειδικές διατάξεις, τις οποίες εφαρμόζετε ως αρμόδιοι διοικητικοί Προϊστάμενοι των ανωτέρω »(έγγραφο Περιφερειακής Διεύθυνσης Α'βάθμιας και Β'βάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης προς Διευθυντές Εκπαίδευσης και Προϊστάμενους Γραφείων ΠΕ και ΔΕ).

Για να έρθει το επόμενο βήμα με το οποίο εκπαιδευτικοί καλούνται να δηλώσουν «εγγράφως εντός δύο ημερών γιατί απουσιάζατε από την υπηρεσία σας στις 21/4/2010» (έγγραφο Διεύθυνσης Α 'Εκπαίδευσης Ν. Δωδεκανήσου προς δασκάλες της Ρόδου).

Οσο και αν προετοιμάζεται το έδαφος από τους αστικούς μηχανισμούς χειραγώγησης, η απάντηση έχει ήδη δοθεί. Ο μαζικός και οργανωμένος αγώνας των εκμεταλλευόμενων δε στριμώχνεται, ούτε χωράει σε όρια νομοθετικών πλαισίων, υπαλληλικών κωδίκων και εργοδοτικών συνδικαλιστικών οργάνων.

Αμεση κινητοποίηση στη Λάρισα

Αγωνιστική απάντηση έδωσαν, χτες, οι ταξικές δυνάμεις στη Λάρισα, Πραγματοποιώντας μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και καταγγέλλοντας την επιχείρηση τρομοκράτησης των εκπαιδευτικών. Σε συνάντηση που είχαν με τη διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, «αυτή εκείνη χαρακτήρισε σωστή την ενέργειά της και ισχυρίστηκε ότι κατέφυγε σ 'για να κοπούν τα ημερομίσθια την ημέρα της απεργίας». Η ίδια, γνωρίζει, βεβαίως, ότι δεν χρειάζεται ειδική εγκύκλιος από την Περιφερειακή Διεύθυνση για να κοπούν τα μεροκάματα μιας απεργίας, αλλά αυτό γίνεται από τις ίδιες τις υπηρεσίες για όποιον υπάλληλο απεργεί ή απουσιάζει.

Ζητώντας την άμεση ανάκληση της εγκυκλίου, η Γραμματεία Λάρισας του ΠΑΜΕ τονίζει μεταξύ άλλων ότι: «Αποτελεί ωμή επέμβαση στη συνδικαλιστική αγωνιστική δράση των εκπαιδευτικών, επέμβαση στα ζητήματα λειτουργίας του συνδικαλιστικού τους κινήματος, διατυπώνοντας κρίση (!) για το αν μια απεργία είναι νόμιμη ή παράνομη! Το αν και πότε θα κάνουν απεργία οι εκπαιδευτικοί, το από ποιον και έναντι σε ποιον «νομιμοποιούνται» για το αναφαίρετο αυτό δικαίωμά τους, δεν είναι και δεν πρόκειται να γίνει αρμοδιότητα της Περιφερειακής Διεύθυνσης και όποιας άλλης υπηρεσίας ».

Σε όλο του το μεγαλείο φάνηκε ο επικίνδυνος ρόλος του κυβερνητικού συνδικαλισμού στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, όταν συζητήθηκε, προχτές, η πρόταση του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών να βγει από την Ομοσπονδία ψήφισμα υπεράσπισης του δικαιώματος στην απεργία και απαίτησης να σταματήσουν οι διώξεις κατά των απεργών εκπαιδευτικών. Το ψήφισμα αυτό αρνήθηκαν να ψηφίσουν οι δυνάμεις του κυβερνητικού και συναινετικού συνδικαλισμού (ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ).

Πιο συγκεκριμένα, η τοποθέτηση της ΠΑΣΚ ήταν «να επιδειχθεί επιείκεια διότι ... υπέπεσαν σε πλάνη », ενώ το πνεύμα της τοποθέτησης ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ και ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ (που επίσης τάχθηκαν κατά, ήταν ότι« αν ψηφιστεί είναι σα να δεχόμαστε ότι τα συνδικάτα του ΠΑΜΕ μπορούν να καλούν σε απεργία και ανοίγουμε δρόμο οι εκπαιδευτικοί να μπορούν να συμμετέχουν σε τέτοιες απεργίες »!

Προκειμένου να μην ταυτιστούν πλήρως με τη γενικευμένη επιχείρηση της κυβέρνησης, που με οδηγίες και κλήσεις σε απολογία επιχειρεί να τρομοκρατήσει τους εκπαιδευτικούς που σηκώνουν ανάστημα και απεργούν, οι συμβιβασμένες ΠΑΣΚ - ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ είπαν ότι «θα» βγάλουν ένα σύντομο ψήφισμα που απλά θα ζητά το σταμάτημα των διώξεων, δε θα υπερασπίζεται όμως σε καμιά περίπτωση το δικαίωμα στην απεργία που κηρύσσουν οι ταξικές δυνάμεις. Δηλαδή, θα πουν ένα «όχι» στις διώξεις για ... να βγάλουν την υποχρέωση, όχι όμως και να στηρίξουν τους εκπαιδευτικούς.

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα