ΣΕΠΕ "Σωκράτης"

Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή: Σύντομο κακόγουστο ανέκδοτο στον Δήμο Αχαρνών​​​​​​​

17/06/2020 - 23:36

Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή: Σύντομο κακόγουστο ανέκδοτο στον Δήμο Αχαρνών

Μάρτιος 2018. Θεσμοθετείται η Δίχρονη Προσχολική Αγωγή. Ιούνιος 2020: 28 μήνες μετά και 2,5 μήνες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρόνιας, μόνο ως κακόγουστο ανέκδοτο φαντάζει η κατάσταση στον Δήμο Αχαρνών!!!

Ο Σύλλογό μας ξεκαθάρισε από την αρχή ότι, για την ουσιαστική με τους απαραίτητους  όρους και προϋποθέσεις εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής, είναι αναγκαία η ανέγερση 10 Νηπιαγωγείων. Ωστόσο, η αρμόδια για το θέμα τριμερής επιτροπή εισηγήθηκε ότι θα έπρεπε να τοποθετηθούν 28 αίθουσες, για να καταλήξει σήμερα ο Δήμος να βεβαιώνει ότι έχει εξασφαλίσει 19 μόνο αίθουσες που θα τοποθετηθούν τσόντα σε αύλειους  χώρους άλλων σχολικών μονάδων!... και όλα αυτά τη στιγμή που ακόμα και σήμερα στεγάζονται και λειτουργούν Νηπιαγωγεία σε λιλιπούτειες αίθουσες, σε ισόγεια κτιρίων, που προορίζονταν για τη λειτουργία μικρομάγαζων(!!!), όπως είναι οι περιπτώσεις  των 3ου , 17ου και 21ου Νηπιαγωγείων Αχαρνών.

Υπάρχουν ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση και έχουν ονοματεπώνυμο. Από τη μια η προηγούμενη κυβέρνηση, του ΣΥΡΙΖΑ, που ψήφισε ένα νόμο χωρίς να τον στηρίξει, γιατί δε χρηματοδότησε την ανέγερση νέων νηπιαγωγείων και μόνιμους διορισμούς  για τη στελέχωσή τους. Πολιτική που συνέχισε και η σημερινή κυβέρνηση, της ΝΔ, η οποία μάλιστα προωθώντας την αύξηση του αριθμού εγγραφών σε 25 παιδιά ανά τμήμα, θέλει να επιλύσει το θέμα και των υποδομών αλλά και των διορισμών με το μικρότερο δυνατό κόστος. Από την άλλη έχουμε την Τοπική Διοίκηση, που κλήθηκε να  την υλοποιήσει. Αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων, γιατί δεν κατάφερε 2,5 χρόνια τώρα να εξασφαλίσει τις απαραίτητες υποδομές για τη στέγαση Νηπίων και Προνηπίων.

Βρισκόμαστε στο 2020. Δε νοείται λοιπόν να έχουμε Προσχολική Αγωγή σε containers, σε αίθουσες Δημοτικών, Γυμνασίων, Λυκείων, σε ακατάλληλους παιδικούς σταθμούς, σε μαγαζιά και αποθήκες! Δε νοείται το 2020, αντί να αναβαθμίζουμε τις προϋπάρχουσες δομές, να υποβαθμίζουμε τους όρους των νεότερων.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι πολιτική βούληση για Δίχρονη Προσχολική Αγωγή αντάξια των συγχρόνων λαϊκών αναγκών δεν υφίσταται και από την πλευρά της κυβέρνησης αλλά και από την πλευρά των Δήμων! Ακριβό σπορ η Παιδεία, όπως και η Υγεία, που συνθλίβεται στις συμπληγάδες της λογικής κόστους-οφέλους.

Ο Δήμος Αχαρνών, με ελαφρά την καρδία, αντιμετωπίζει την εφαρμογή (;) της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής με όρους υποβάθμισης. Είναι μακριά και πίσω από τις ανάγκες, πόσο μάλλον τις σύγχρονες, των παιδιών, των γονιών, των εκπαιδευτικών.

Ως Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Ο Σωκράτης» παλεύουμε αταλάντευτα για ουσιαστική εφαρμογή τώρα πανελλαδικά της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής στα Δημόσια Νηπιαγωγεία για όλα τα προνήπια-νήπια, με κρατική χρηματοδότηση & την αναγκαία σύγχρονη κτηριακή υποδομή και διορισμούς! Το παιδί προσχολικής ηλικίας και οι ανάγκες του είναι για μας η προτεραιότητα!

Θα ακολουθήσει παράσταση διαμαρτυρίας στο πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Αχαρνών, όταν συγκληθεί.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα