Α΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

Δυσβάσταχτες συνθήκες στα σχολεία λόγω καιρικών συνθηκών!

03/02/2022 - 11:53

Δυσβάσταχτες συνθήκες στα σχολεία λόγω καιρικών συνθηκών!

Σα να μην έφτανε που τα σχολεία άνοιξαν όπως-όπως, χωρίς μέτρα προστασίας και με απαράδεκτα πρωτόκολλα, ήρθε και η κακοκαιρία και απέδειξε ότι τα σχολεία είναι παντελώς ανοχύρωτα στις καιρικές συνθήκες! Σε όποια περιοχή χιόνισε ήταν θύμα κι αυτά της συνολικότερης ολιγωρίας του κρατικού μηχανισμού, αλλά και εκεί που δε χιόνισε η κατάσταση δεν ήταν καλύτερη.

Στην πόλη της Θεσσαλονίκης και τα περίχωρα οι θερμοκρασίες ήταν αρκετά κάτω από το μηδέν. Αν συνυπολογίσουμε την κακή κατάσταση και την ελλιπή συντήρηση των σχολικών κτιρίων, το σκηνικό από τη Δευτέρα ήταν απαράδεκτο για αρκετά σχολεία.

Έτσι, στο παλιό κτίριο του Ευκλείδη, δεν λειτουργούν τα καλοριφέρ ακόμη και πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων. Σε όλες τις προκάτ κατασκευές (Διαπολιτισμικό Λύκειο, 31ο Γυμνάσιο) το κρύο είναι αβάσταχτο γιατί κυριολεκτικά «μπάζουν» από παντού. Το γεγονός ότι κάποια σχολεία θερμαίνονται με ρεύμα και τα ηλεκτρικά σώματα υπερφορτώνονται (31ο Γυμνάσιο) το σκηνικό γίνεται ακόμη πιο παγωμένο. Ειδικότερα το 31ο Γυμνάσιο είναι εκτεθειμένο σε όλα τα καιρικά φαινόμενα λόγω της θέσης του, αφού βρίσκεται σε ανοιχτό χώρο δίπλα στη θάλασσα στην αρχή της νέας παραλίας. Η παλαιότητα της προκάτ κατασκευής (από το σεισμό του 1978!) σε συνδυασμό με την ελλιπή συντήρηση εντείνουν τα διαρκή προβλήματα. Τα σχολεία που αναφέραμε δεν είναι τα μοναδικά της ΕΛΜΕ. Και στην Ανατολική και στη Δυτική Θεσσαλονίκη υπάρχουν, είτε ολόκληρες σχολικές μονάδες είτε αρκετές αίθουσες που αντιμετωπίζουν χρόνια το ίδιο πρόβλημα.

Δε φτάνει όμως αυτό. Το πρωτόκολλο κατά του covid-19 επιβάλλει για την αντιμετώπιση της διασποράς ανοιχτά παράθυρα. Όταν η θερμοκρασία είναι στην καλύτερη περίπτωση -1 και στη χειρότερη -8, όταν η θέρμανση δεν είναι επαρκής και τα παράθυρα είναι υποχρεωτικά ανοιχτά για να αερίζονται οι αίθουσες λόγω covid, πώς θα αντέξουν οι μαθητές αλλά και οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία του πρωινού ή του εσπερινού κύκλου;

Ζητάμε από την πολιτεία φυσικά το αυτονόητο:

  • Άμεσα να επισκευαστούν ή να αλλάξουν, σε κάποιες περιπτώσεις, τα συστήματα θέρμανσης.
  • Για τις ημέρες με χαμηλές θερμοκρασίες τα σχολεία να ανοίγουν αργότερα κάνοντας σύμπτυξη των διδακτικών ωρών ώστε να σχολάνε κανονικά το μεσημέρι, όπως γίνεται και σε άλλους Δήμους πχ. Γρεβενά, Κοζάνη. Αντίστοιχα τα εσπερινά σχολεία να τελειώνουν νωρίτερα.
  • Να δοθούν άμεσα χρήματα στις σχολικές επιτροπές ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες θέρμανσης.

Το ΔΣ

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα