ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ : Αντικειμενική εξέλιξη η ελεγχόμενη χρεοκοπία

19/04/2011 - 12:39

Οι διαρροές για συζητήσεις στο παρασκήνιο, σε ό,τι αφορά το χρέος της Ελλάδας, επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα από τη σκοπιά της πλουτοκρατίας, να καταστραφεί κεφάλαιο

Παρά τις προσπάθειες εντός και εκτός Ελλάδας να αποκρυβεί η αντικειμενική εξέλιξη της καταστροφής κεφαλαίου για το πρόσκαιρο ξεπέρασμα της κρίσης, μέσω και της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, η σχετική συζήτηση δίνει και παίρνει διεθνώς, έχοντας στο επίκεντρο τους ανταγωνισμούς των επιμέρους μερίδων της πλουτοκρατίας για το πότε και με ποιον τρόπο θα γίνει η ελεγχόμενη πτώχευση της Ελλάδας και άλλων υπερχρεωμένων χωρών της ΕΕ - Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», «η Γερμανία εκπονεί σχέδια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους (...) Οι προθέσεις της σκοντάφτουν στην ΕΚΤ, η οποία φοβάται ότι θα πυροδοτηθεί νέα κρίση, σε μια περίοδο που το τραπεζικό σύστημα ακόμα ταλανίζεται από την προηγούμενη (...) Μια ιδέα είναι να πεισθούν οι επενδυτές να ανταλλάξουν επισφαλή ελληνικά ομόλογα, σε τρέχουσες τιμές, με πιο ασφαλή χρηματοπιστωτικά προϊόντα που θα εγγυηθεί η Ευρωζώνη, κάτι αντίστοιχο με τα "Ομόλογα Μπρέιντι" που είχαν κυκλοφορήσει σε μια παρόμοια ανταλλαγή στη δεκαετία του '80 στις υπερχρεωμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Μια άλλη εναλλακτική πρόταση είναι η αγορά ελληνικών ομολόγων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης με ταυτόχρονη επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους ή ακόμα και διαγραφή μέρους του, μέθοδος που εφαρμόστηκε από το ΔΝΤ με το ειδικό πρόγραμμα (HICP) προκειμένου να στηριχθούν οι φτωχές χώρες».

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Γερμανία ασχολήθηκε και με άλλες εναλλακτικές, αλλά κατέληξε σε αυτές τις δυο ως πιο «φιλικές προς την αγορά», δείχνοντας με ποια κριτήρια θα γίνει η αναδιάρθρωση και ποιους ωφελεί. Κατά το αναμενόμενο, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργού οικονομικών της Γερμανίας, με γραπτή του δήλωση διέψευσε χτες το δημοσίευμα. Σε άλλο δημοσίευμα των «Fiancial Times», σημειώνεται ότι οι καπιταλιστικές αγορές του χρήματος «σπρώχνουν» την Ελλάδα σε αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς εκτιμάται ότι θα χάσει περισσότερα αν η αναδιάρθρωση γίνει στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας μετά το 2013. Στο δημοσίευμα σημειώνεται:

«Οι εταίροι της Ελλάδας στην Ευρωζώνη σύντομα θα βρεθούν αντιμέτωποι με μία πολύ δυσάρεστη επιλογή: θα πρέπει είτε να παρέμβουν εκεί όπου ο ιδιωτικός τομέας αρνείται να τοποθετηθεί, αυξάνοντας τα κεφάλαια για την Ελλάδα, είτε να αποδεχτούν μία εθελοντική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (...) Η αναδιάρθρωση δεν είναι μία απόφαση που λαμβάνεται εύκολα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δικαίως επισημαίνει τους κινδύνους που υπάρχουν για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Θα υπάρξει αντίκτυπος στις πιστώτριες χώρες και ειδικότερα στη Γερμανία, όπου μερικές τράπεζες δάνειζαν ριψοκίνδυνα στην Ελλάδα (...) Οι ιδιώτες πιστωτές (...) γνωρίζουν πως τα μέτρα για την αντιμετώπιση των κρίσεων, που θα είναι σε ισχύ μετά τα μέσα του 2013, προσφέρουν λιγότερη προστασία έναντι ζημιών».

Διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο

Σύμφωνα, εξάλλου, με το πρακτορείο «Dow Jones Newswire», η Ελλάδα έχει ζητήσει από τους συνεργάτες της στην Ευρωζώνη την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του συνόλου του χρέους της, ύψους περίπου 340 δισ. ευρώ, ωστόσο η Κομισιόν και η ΕΚΤ αρνήθηκαν να διαπραγματευτούν το αίτημα αυτό. Σύμφωνα με πηγή την οποία επικαλείται το δημοσίευμα, «μέχρι τώρα η ΕΚΤ, η Κομισιόν και χώρες όπως η Γαλλία είναι ενάντια στην ιδέα, φοβούμενες τις επιδράσεις που θα έχει κάτι τέτοιο σε άλλες χώρες». Το δημοσίευμα διέψευσε ο υπουργός οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Ρώσος υπουργός οικονομικών, Αλεξέι Κούντριν, δήλωσε ότι η Ρωσία αποφάσισε να μη διαθέτει πλέον αποθεματικά σε ελληνικά και ιρλανδικά ομόλογα, διότι «τα θεωρούμε πλήρως αξιόπιστα (...) αλλά όλα τα υπόλοιπα θα έχουν εκ μέρους μας ζήτηση».

Στο μεταξύ, ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξουν οι όροι του μνημονίου που έχει συνάψει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την τρόικα μετά την επερχόμενη «αξιολόγηση βιωσιμότητας του χρέους» της Ελλάδας, στα τέλη της άνοιξης ή τις αρχές του καλοκαιριού, άφησε ο κοινοτικός επίτροπος Ολι Ρεν, μιλώντας στο πρακτορείο «Dow Jones Newswires». Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, υπογράμμισε ότι το δάνειο των 110 δισ. ευρώ έχει δοθεί στην Ελλάδα με βάση την υπόθεση ότι το χρέος θα αποπληρωθεί, ενώ κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τάσσεται και η υπουργός οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ.

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα