ΕΛΜΕ - ΚΙ: Για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

06/03/2016 - 14:20

Εμείς οι γυναίκες

(Αμερικάνικο τραγούδι)

Είμαστε μεις οι γυναίκες,

που τον ιδρώτα μας στ’ αργαστήρια αφήνουμε

που δουλεύουμε με το κομμάτι,

στα εργοστάσια των τροφίμων και τα ραφτάδικα,

των μεταλλείων οι γυναίκες,

που ήλιο ποτέ δε βλέπουν. 

Είμαστε μεις οι γυναίκες,

που για 5 σέντσια την ώρα,     

13 ώρες τη μέρα σκληρά δουλεύουμε,

οι φάντρες, οι κλώστρες,

των κρεοπωλείων οι γυναίκες,

αυτές που τσακιζόμαστε πάνω απ’ τον αργαλειό.

Είμαστε όμως κι οι γυναίκες με τις πικέτες,

οι γυναίκες συνδικαλίστριες,

οι απεργοί που μποϋκοτάρουμε τον εργοδότη,

οι νικήτριες γυναίκες των απεργιών πείνας,

που τολμούν και τραγουδούν.

       

Κι ακόμη είμαστε οι γυναίκες που διαμαρτύρονται,

πέρα από τις βουβές και άλαλες σελίδες της ιστορίας,

ηχώ από πέπλους σκεπασμένη,

πέρα από την εσκεμμένη, τέλεια σιωπή της ιστορίας,

εκεί που μεταξύ μας βρισκόμαστε,

εκεί που βρίσκουμε τους εαυτούς μας,

εκεί που πολλές ιστορίες μαζεύουμε

και σε μια νέα εποχή

ΟΛΕΣ σαν ΜΙΑ τις γιορτάζουμε.     

8 Μάρτη:

 

Με αγώνες τιμάμε την παγκόσμια μέρα της γυναίκας


 

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ ενώνει για άλλη μια φορά τη φωνή του, με τη φωνή των γυναικών του λαού μας και τιμά την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας. Θυμόμαστε τις ράφτρες και τις υφάντριες της Νέας Υόρκης, που στις 8 του Μάρτη του 1857, διεκδίκησαν μείωση του εξαντλητικού ωραρίου, ίσο μισθό για ίση δουλειά με τους άντρες συντρόφους τους, καλύτερες συνθήκες εργασίας. Οι αγώνες των γυναικών της εργατικής τάξης και όλου του λαού, η διαχρονική συνεισφορά των μεγάλων γυναικών παιδαγωγών όπως η Ιμβριώτη, δίνουν το πραγματικό περιεχόμενο στο γιορτασμό.

 

159 χρόνια μετά, το σύστημα και οι κυβερνήσεις του ζητούν σήμερα από τις γυναίκες να συμβιβαστούν με "αξιοπρέπεια" στη μισή ζωή με τσακισμένα δικαιώματα ξεχνώντας τις κατακτήσεις, που πάρθηκαν πίσω τη περίοδο της κρίσης και στο όνομα του χρέους. Καμία γυναίκα, καμία συνάδελφος δεν πρέπει να ξεχάσει ή να θεωρήσει χαμένες οριστικά τις κατακτήσεις που πήρε πίσω ο καπιταλισμός. Να μην αποδεχτεί την περικοπή του επιδόματος τοκετού, την 5ετή διαφορά στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αντρών και γυναικών και να μη συμβιβαστεί με την ευέλικτη, ανασφάλιστη και κακοπληρωμένη δουλειά με "ημερομηνία λήξης".

 

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ καλεί τις γυναίκες μαζί με όλο το λαό να επενδύσουν τις ελπίδες τους στις διαπραγματεύσεις μέσα στα δεσμά της ΕΕ. Η πολιτική όμως της ΕΕ βρίσκεται στον αντίποδα των λαϊκών συμφερόντων, γιατί υπερασπίζεται την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Ζητούν νέες θυσίες για την ανάκαμψη των κερδών.

 

Σήμερα, που οι νέες τεχνολογίες και η επιστήμη έχουν απογειώσει την παραγωγικότητα της εργασίας, υπάρχουν οι προϋποθέσεις για κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των γυναικών του λαού, για ανάπτυξη δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών υγείας, παιδείας, πρόνοιας, για δημιουργικό ελεύθερο χρόνο. Οι δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα μπορούν να εξασφαλίσουν ουσιαστική προστασία της μητρότητας και αναγνώριση του κοινωνικού της ρόλου.

 

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ δεσμεύεται να δίνει καθημερινά τη μάχη που θα μας φέρει πιο κοντά σ’ ένα μέλλον χωρίς εκμετάλλευση, για αποδέσμευση από την ΕΕ των μονοπωλίων, για την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών των γυναικών της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

 

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ στηρίζει τη συγκέντρωση - πικετοφορία που οργανώνουν το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς – Ιθάκης και η Ομάδα Γυναικών Αργοστολίου (μέλος της ΟΓΕ). Καλεί τις συναδέλφισσες να δηλώσουν «παρούσες» την

 

Τρίτη 8 Μάρτη

 

και ώρα 5.30 το απόγευμα

 

στο Εργατικό Κέντρο.

 

Αργοστόλι 05/03/2016

 

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

 


Ο Πρόεδρος

Η Γενική Γραμματέας

Γεωργόπουλος Διονύσης

Ποταμιάνου Σοφία


 

 Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα