ΕΛΜΕ Πειραιά: Αγώνας ενάντια σε πλειστηριασμούς και κατασχέσεις

18/10/2017 - 21:02

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΙ ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΣΠΙΤΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Ανάμεσα στα 95 προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης είναι και αυτό για την πραγματοποίηση ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για χρέη.

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα αφορούν και στην πρώτη κατοικία, θα γίνονται τρείς φορές την εβδομάδα (αντί μίας που ίσχυε μέχρι τώρα) και θα δίνεται η δυνατότητα στους τραπεζικούς ομίλους να εκχωρούν τα λεγόμενα κόκκινα δάνεια σε εταιρείες- κοράκια προκειμένου να προχωρούν άμεσα σε εκποίηση περιουσιών, μαζί με τους τραπεζίτες!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κάνει ένα ακόμα βήμα μπροστά. Περιορίζει δραματικά, ουσιαστικά διαλύει οποιαδήποτε προστασία υπήρχε στην πρώτη κατοικία, ενώ η εφαρμογή του νόμου Κατσέλη σταματά και τυπικά την 1/1/2019.  Πρόκειται ούτως ή άλλως για διατάξεις, στις οποίες δύσκολα μπορούσε  να ενταχθεί ένας δημόσιος υπάλληλος, λόγω των εισοδηματικών ορίων και περιορισμών που έθεταν (π.χ. ένας δημόσιος υπάλληλος εργένης με 20 έτη προϋπηρεσίας ξεπερνά το όριο των 13.906 χιλ ευρώ). Ταυτόχρονα, ακίνητη περιουσία που έχει αποκτηθεί με χιλιάδες θυσίες και βάσανα ή αποτελεί προϊόν κληρονομιάς ήταν και παραμένει στο στόχαστρο των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών, χωρίς καμία προστασία, ενώ η κυβέρνηση σχεδιάζει την έναρξη πλειστηριασμών και για χρέη προς το Δημόσιο-Ασφαλιστικά Ταμεία!

Χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί έχουν δει τα τελευταία χρόνια το εισόδημά τους να μειώνεται δραματικά (μέχρι και 6 μισθούς το χρόνο) και να αδυνατούν να ανταποκριθούν στα δάνεια που σύναψαν πριν ξεκινήσουν τα διαδοχικά τσεκούρια στο μισθό.

Είναι φανερό ότι τραπεζίτες, ξένα funds και άλλα αρπαχτικά θα επιχειρήσουν να βάλουν χέρι ακόμα και στο σπίτι λαϊκού κόσμου! Ήδη πραγματοποιούνται περισσότερες από 1.000 κατασχέσεις την ημέρα (που στην πλειοψηφία τους αφορούν την εργατική τάξη), τα λαϊκά στρώματα, τους συνταξιούχους. Πάνω από 500 πλειστηριασμοί την εβδομάδα που αυξάνονται μέρα τη μέρα απειλώντας δεκάδες χιλιάδες καταχρεωμένες λαϊκές οικογένειες.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση προχωρά στην κατασυκοφάντηση όσων κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους, μιλώντας για "μπαταχτσήδες, συνειδητούς κακοπληρωτές και φοροφυγάδες", όπως έκαναν στο παρελθόν και οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αλήθεια, ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι θεσπίζει όλο αυτό το νομοθετικό πλαίσιο πρωτοφανούς αναδιανομής πλούτου από τα λαϊκά στρώματα στα funds, για να πιάσει δήθεν τους λίγους τσαμπατζήδες μεγαλοκαρχαρίες; Ποιον εμπαίζει;

Για την χιονοστιβάδα των κόκκινων δανείων δεν  ευθύνονται οι λαϊκές οικογένειες που πήραν στεγαστικά ή καταναλωτικά δάνεια. Είναι άλλωστε γνωστό ότι το ποσοστό των κόκκινων δανείων το 2008 ανερχόταν μόλις στο 5% του συνόλου τους (11,9 δις ευρώ). Ευθύνεται από τη μια μεριά η διαχρονική αντιλαϊκή πολιτική, η τοκογλυφική πολιτική των τραπεζών και από την άλλη η πολιτική των μνημονίων που στραγγάλισε κάθε δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων.

Η κυβέρνηση με την πολιτική της διογκώνει διαρκώς το πρόβλημα αυξάνοντας τον ιδιωτικό χρέος σε δυσθεώρητα ύψη φτάνοντας τα 230 δις. Το δημόσιο χρέος που διογκώθηκε για να σωθούν οι τράπεζες με τις 3 ανακεφαλαιοποιήσεις (τράπεζες που σκανδαλωδώς πωλήθηκαν σε εξευτελιστικές τιμές σε ξένα κεφάλαια) εξακολουθεί και φορτώνεται στην πλάτη των λαϊκών στρωμάτων με τη φοροεπιδρομή μέσω άμεσων και έμμεσων φόρων, τη μετατροπή των ασφαλιστικών εισφορών σε χαράτσια χωρίς αντίκρυσμα, την διόγκωση του κόστους παροχής υπηρεσιών από τις ΔΕΚΟ, τη λιτότητα και την ανεργία.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Πειραιά καλεί τους συναδέλφους να μη συμβιβαστούν με τη φοροληστεία και το χαράτσωμα, με την αντιλαϊκή και απάνθρωπη πολιτική της κυβέρνησης, που εκτός από την εκμετάλλευση και τη φτώχεια, ρημάζει στην κυριολεξία το βιός των φτωχών οικογενειών προς όφελος των τραπεζιτών και άλλων ξένων ή ντόπιων αρπαχτικών. Τόσα χρόνια δουλειάς και αγώνα για να μπορέσουν να αγοράσουν ένα σπίτι χιλιάδες εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι και τώρα οι τράπεζες, που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με χρήματα των εργαζομένων απειλούν να τους το κατασχέσουν.

Φυσικά, οι κινητοποιήσεις για το σταμάτημα των πλειστηριασμών στα Ειρηνοδικεία είναι σημαντικές, αλλά δεν αρκούν για να εμποδίσουν τη λαίλαπα των κατασχέσεων, ιδιαίτερα αν θεσμοθετηθεί το νέο πλαίσιο (ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί). Απάντηση πρέπει να δοθεί και με την ανάπτυξη μαζικού κινήματος ενάντια στη βαρβαρότητα της ανεργίας, των κατασχέσεων, της φοροληστείας, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ - ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Πειραιά, το σωματείο μας αναλαμβάνει πρωτοβουλία ενάντια στο νέο αυτό επιχειρούμενο έγκλημα. Όλοι μαζί, μια γροθιά!

Ντροπή δεν είναι να μην έχεις να πληρώσεις, ντροπή είναι να σε ληστεύουν και να μην αντιδράς!

Καλεί όποιο συνάδελφο αντιμετωπίζει τώρα ή στο μέλλον σχετικό πρόβλημα να επικοινωνήσει με το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ.

Ήδη σωματεία, άλλοι φορείς πραγματοποιούν ή σχεδιάζουν παρεμβάσεις στα Ειρηνοδικεία Πειραιά και Νίκαιας κάθε Τετάρτη. Σε αυτά, θα προστεθεί και η ΕΛΜΕ, ταυτόχρονα με όλες τις μορφές αγώνα (παραστάσεις διαμαρτυρίας, συγκεντρώσεις, απεργίες).

ΕΧΟΥΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΜΕ – ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

 Για το ΔΣ

 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                 Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                                                                   

 ΠΑΤΙΔΗΣ  ΗΛΙΑΣ                                    ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ  ΓΙΩΡΓΟΣ

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα