ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ: ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΟΣΟΙ ΠΡΟΩΘΟΥΝ – ΣΥΝΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

30/01/2013 - 13:28

Η θέση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης είναι ξεκάθαρα πολιτική θέση γι’ αυτό και διορίζονται απ’ ευθείας από τον Υπουργό. Σύμφωνα με την νομοθεσία ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης υπάγεται στον Υπουργό Παιδείας, και όχι μόνο υλοποιεί και διαχειρίζεται το σύνολο της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, αλλά συμμετέχει με τις εισηγήσεις του στη διαμόρφωσή της.

Τηρουμένων των αναλογιών και οι Διευθυντές Β/θμιας Εκπαίδευσης έχουν παρόμοιο ρόλο. Διαχειρίζονται και προωθούν μεγάλο μέρος της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής και σε αρκετές περιπτώσεις τη συνδιαμορφώνουν με τις εισηγήσεις τους, π.χ. για συγχωνεύσεις σχολείων και συμπτύξεις τμημάτων. Είναι γνωστή η πρακτική όλων των αντιλαϊκών κυβερνήσεων να διορίζουν ή να επιλέγουν σε καίριες θέσεις του κρατικού μηχανισμού συνδικαλιστικά στελέχη των παρατάξεων του κυβερνητικού συνδικαλισμού. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί ο διορισμός των 13 Περιφερειακών Δ/ντών Εκπαίδευσης. Πρόκειται για στήριξη και συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής από άλλο πόστο.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Πειραιά συζήτησε το όλο θέμα και κατέληξε στην πολιτική απόφαση ότι δεν μπορεί να είναι μέλη της ΕΛΜΕ Πειραιά εκπαιδευτικοί για όσο διάστημα κατέχουν θέση Περιφερειακού Διευθυντή και Διευθυντή Εκπαίδευσης, καθώς οι αποφάσεις τους και οι ενέργειές τους είναι, σύμφωνα και με το καταστατικό της ΕΛΜΕ, αντίθετες με την ιδιότητα του μέλους της ΕΛΜΕ.

 

Για τη ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ Δ/ΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ, Ε. ΜΑΝΔΑΛΗ:

 ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Στις 17 Σεπτέμβρη η κ. Ε.Μανδαλή αναλαμβάνει τη διεύθυνση της Β’θμιας Εκπαίδευσης Πειραιά λαμβάνοντας, ταυτόχρονα όπως και αποδείχτηκε στη συνέχεια, τη σκυτάλη του αυταρχισμού και της αντισυνδικαλιστικής συμπεριφοράς από τον τέως Διευθυντή, ώστε να επιδοθεί, χωρίς ιδιαίτερους ενδοιασμούς, στην υλοποίηση της ταξικής - αντιεκπαιδευτικής πολιτικής Κυβέρνησης - Ε.Ε.- Δ.Ν.Τ. που θέλει να συντρίψει τα εναπομείναντα ψήγματα δωρεάν παιδείας και τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών.

Αναλυτικότερα, το «πλούσιο έργο» της έχει να επιδείξει τα ακόλουθα:

  • Την ημέρα της εκλογοαπολογιστικής Γ.Σ. προσπαθεί ν’ ακυρώσει την άδεια που δικαιούται ο κλάδος - κάνοντας χρήση Βασιλικών Διαταγμάτων!
  • Προτείνει να επιβληθεί ποινή στον πρόεδρο της ΕΛΜΕ στο ΑΠΥΣΔΕ, στην προσπάθειά της για εκφοβισμό του κλάδου και ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης.
  • Επέμεινε κόντρα σε μαζικές και απανωτές κινητοποιήσεις του κλάδου, αλλά και μαθητών και γονιών στην προώθηση συμπτύξεων τμημάτων. Ξεθάβει το χουντικό «εντέλλεσθε», απειλώντας Διευθυντές σχολείων, ώστε να πειθαρχήσουν και να δεχτούν αδιαμαρτύρητα να κάνουν συμπτύξεις τμημάτων.
  • Παίρνοντας προσωπική πρωτοβουλία καλεί τους Διευθυντές των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ ν’ αποστείλουν μέχρι τις 20-12-2012 ονομαστικές καταστάσεις των μαθητών ανά τμήμα, με τις απουσίες τους (δικαιολογημένες-αδικαιολόγητες) με προφανή απώτερο σκοπό, την επιτάχυνση των σχεδίων του Υπουργείου Παιδείας για συμπτύξεις τμημάτων στα ΕΠΑΛ και τις ΕΠΑΣ.
  • Μιμούμενη την προϊσταμένη της αρχή, καλεί (δις) την αστυνομία για να αντιμετωπίσει εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές που διαμαρτύρονταν για τις παράνομες, αντιπαιδαγωγικές συμπτύξεις τμημάτων. Ενώ τις φορές που δεν φυγομαχούσε και γίνονταν πιο ομιλητική, εκδήλωνε τη «συναδελφική της κατανόηση» και την «κοινωνική-παιδαγωγική της ευαισθησία» με «αποφασίζομεν και διατάσσομεν».
  • Προωθεί τις μετακινήσεις των «πλεοναζόντων» συναδέλφων των σχολείων με συμπτυσσόμενα τμήματα, με την πραξικοπηματική “απόφαση ΠΥΣΔΕ, 71-17/12/12”, ξεπερνώντας κάθε όριο αυθαιρεσίας, αφού την εν λόγω μέρα συνεδρίασης το ΠΥΣΔΕ διακόπηκε μετά την παρουσία του Δ.Σ. και συναδέλφων, η ίδια στη συνέχεια αποχώρησε, καθώς και οι αιρετοί του κλάδου - οι οποίοι, σημειωτέον, δεν επανακλήθηκαν ποτέ για νέα συνεδρίαση για το παραπάνω θέμα.

Θεωρούμε από πολιτική / δεοντολογική άποψη ότι τα ανώτερα διοικητικά στελέχη που συμμετέχουν στον αποτελεσματικό σχεδιασμό της κυβερνητικής πολιτικής (Διευθυντές Δ.Ε., Περιφερειεάρχες) δεν είναι δυνατόν να είναι ταυτόχρονα μέλη των σωματείων. Ωστόσο στην περίπτωση αυτή υπάρχει κάτι παραπάνω: μετά από αυτό το κρεσέντο αλλεπάλληλων ενεργειών αυταρχισμού και διοικητικών αυθαιρεσιών της κας Ε. ΜΑΝΔΑΛΗ στο μέχρι τώρα σύντομο διάστημα της θητείας της, το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Πειραιά αποφάσισε ότι δεν μπορεί να τη θεωρεί μέλος του σωματείου, καθώς τη δύσκολη αυτή περίοδο, επέδειξε υπερβάλλοντα ζήλο στην προώθηση των κυβερνητικών σχεδίων και δεν μπορεί από καμία άποψη να θεωρείται συνάδελφος.

Θυμίζουμε πάντως ότι ο ενωτικός αγώνας του σωματείου και των συναδέλφων μπήκε εμπόδιο στα σχέδια της, καταφέρνοντας: 

  • Να μην περάσει η δίωξη του προέδρου της ΕΛΜΕ
  • Οι συμπτύξεις των τμημάτων από 100 που ήταν να γίνουν στην αρχή να περιοριστούν σε ελάχιστες
  • Οι απουσίες των μαθητών να μην δοθούν μετά από άρνηση πολλών σχολείων.

Η δυναμική μας απάντηση θα έρθει με νέους, πιο μαζικούς αγώνες.

Όσο η επίθεση Κυβέρνησης – Ε.Ε. – Κεφαλαίου εντείνεται, τόσο περισσότερο ο καθένας μας πρέπει ν’ αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει. Ή με όσους αγωνίζονται για μια ζωή με δικαιώματα και αξιοπρέπεια, για μια ενιαία δημόσια παιδεία για όλα τα παιδιά ενάντια στην ταξική - αντιεκπαιδευτική πολιτική ή με αυτούς που διαχειρίζονται αυτή την πολιτική και την κρίση.

Καλούμε τους συναδέλφους να συμπορευτούν με την ΕΛΜΕ, απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια έντασης του αυταρχισμού από την πλευρά της διοίκησης, εντολοδόχου και εφαρμοστή της άγριας μνημονιακής πολιτικής στην εκπαίδευση.

Με συλλογικότητα και αλληλεγγύη εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς θα συνεχίσουμε τους αγώνες ενάντια στον αυταρχισμό και την καταπάτηση των δικαιωμάτων μας στην εργασία, στη μόρφωση, στη ζωή.

 

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα