ΕΛΜΕ Πειραιά: Εκδήλωση της ΕΛΜΕ για το Νέο Λύκειο - Εξεταστικό κέντρο

18/10/2017 - 21:24

ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ - ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 18:30 ΣΤΟ 3ο ΓΕΛ ΠΕΙΡΑΙΑ
(ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ 14, ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟ)

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για το Νέο Λύκειο σκορπίζουν και τις τελευταίες αυταπάτες για το ποια είναι πραγματικά η κυβερνητική πολιτική και στο χώρο της Εκπαίδευσης.

Το σχέδιο που παρουσίασε ο Υπουργός Παιδείας κινείται στην ίδια κατεύθυνση με αυτά των προκατόχων του, των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Κινείται στην ίδια κατεύθυνση με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε.-του ΟΟΣΑ-του ΣΕΒ, αναβαθμίζοντας την επίθεση ενάντια στα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα μαθητών και εκπαιδευτικών. 

Παρακάτω είναι τα βασικά στοιχεία που μπορούμε να ξεχωρίσουμε:

 • Ασφυκτικό εναγκαλισμό του Λυκείου με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις και την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο. Κυριολεκτικά, μιλάμε για ένα Λύκειο-Εξεταστικό Κέντρο. Με δύο Πανελλαδικού τύπου δοκιμασίες (εργασία και εξετάσεις Ιανουαρίου που θα είναι υποχρεωτικές και θα μετράνε στο απολυτήριο, το οποίο με την σειρά του θα μετράει για το βαθμό πρόσβασης και μάλιστα αυξητικά κάθε χρόνο). Και φυσικά με τις πανελλαδικές εξετάσεις του Ιουνίου. Με επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων. Η αποσύνδεση του Λυκείου από την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο και η "κατάργηση των Πανελλαδικών", μόνο ως ανέκδοτο μπορούν να ακουστούν! Πρόκειται για ένα Λύκειο πιο ανταγωνιστικό, πιο σκληρό, που θα φέρει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της παραπαιδείας κι όχι τη μείωσή της.
 • Υποβάθμιση της όποιας γενικής μόρφωσης δινόταν μέχρι τώρα στο Λύκειο. Με λίγα μαθήματα στη Β' Λυκείου και 4 μαθήματα στη Γ' Λυκείου, αποκλειστικά στραμμένα στην εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο, γεγονός που σίγουρα θα εντείνει την εντατικοποίηση και τον ανταγωνιστικό χαρακτήρα του συστήματος. Ένα σχολείο της μονομέρειας και της πρόωρης και φθηνής για το κράτος εξειδίκευσης που θα υπηρετεί την παραγωγή ενός φθηνού, ευέλικτου εργατικού δυναμικού των 300 και 400 ευρώ, των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.
 • Ενίσχυση των ταξικών φραγμών και αποκλεισμό των πιο αδύναμων κοινωνικά και μορφωτικά μαθητών. Ένα Γενικό Λύκειο, που δεν θα είναι και τόσο Γενικό, θα είναι για πιο λίγους. Στροφή προς την κατάρτιση από όλο και πιο μικρές ηλικίες, στη λογική μιας εκπαίδευσης σε αναλώσιμες δεξιότητες.  Όπως άλλωστε απαιτούν χρόνια Ε.Ε.-ΟΟΣΑ-ΣΕΒ.
 • Οι περικοπές των μαθημάτων στη Β’ και Γ’ τάξη θα οδηγήσει σε νέες συμπτύξεις μαθημάτων και ειδικοτήτων εκπαιδευτικών. Σε επιπλέον περικοπές και κινητικότητα εκπαιδευτικών.
 • Ο πανελλαδικός χαρακτήρας του διαγωνίσματος του πρώτου τετραμήνου (του οποίου η βαθμολόγηση θα γίνεται ηλεκτρονικά) αλλά και η ανώνυμη εξωτερική αξιολόγηση των μαθητικών εργασιών της Γ’ Λυκείου, εκτός από απανωτές εξετάσεις-φίλτρα, θα λειτουργήσουν, όπως λέει ο Γαβρόγλου «ως ένας ‘αντικειμενικός’ δείκτης για την αξιολόγηση του υποψηφίου από τον εκπαιδευτικό», συνδέοντας έτσι την αξιολόγηση του μαθητή με την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού.

Στη βάση αυτού του σχεδίου, ο Υπουργός κάλεσε το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ σε μια κοινή επιτροπή για «διάλογο», προκειμένου να πείσει ότι τάχα το σχέδιο της κυβέρνησης (δηλ του ΣΕΒ, του ΟΟΣΑ, της Ε.Ε.) αποτελεί προϊόν διαβούλευσης και διαλόγου, προκειμένου να εξασφαλίσει την συναίνεση. Δυστυχώς, η πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΛΜΕ άρχισε να στέλνει επιστολές στον Υπουργό, σαν έτοιμη από καιρό να αναλάβει αυτόν το ρόλο. Νέο επεισόδιο στο σήριαλ "Έργα και ημέρες του κυβερνητικού συνδικαλισμού".        

       Πρόκειται για σχέδια που πρέπει να βρουν γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς αντίθετους!

Στον αντίποδα των κυβερνητικών σχεδίων, να διεκδικήσουμε μέσα από τα  σωματεία και μαζί με το υπόλοιπο εργατικό, λαϊκό κίνημα:

 • Μαζικούς μόνιμους διορισμούς.
 • Άμεση κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία.  
 • Μείωση του αριθμού των μαθητών σε 20 στα τμήματα γενικής παιδείας και 10 στα εργαστήρια και τις κατευθύνσεις.   
 • Ενάντια στις συμπτύξεις τμημάτων, τις υποχρεωτικές μετακινήσεις, το κλείσιμο ολιγομελών τμημάτων σε Λύκεια και ΕΠΑΛ.
 • Να εξασφαλιστεί σύγχρονη κτηριακή και υλικοτεχνική υποδομή, επαρκή χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών.
 • Να ξεκινήσει ΑΜΕΣΑ η Ενισχυτική Διδασκαλία στα Γυμνάσια και η Πρόσθετη Διδακτική στήριξη στα Λύκεια με όλες τις αναγκαίες προσλήψεις εκπαιδευτικών.
 • Να μη δίνεται ούτε 1€ από την τσέπη των λαϊκών οικογενειών για τη μόρφωση των μαθητών και τη λειτουργία του σχολείου.
 • Να δοθεί ένα δωρεάν γεύμα σε όλους τους μαθητές με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας. Να υπάρχει δωρεάν μεταφορά για όλους τους μαθητές.

Παλεύουμε για ένα σχολείο με δικαιώματα στη μόρφωση όλων των μαθητών, για εργασία με δικαιώματα.  

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΛΜΕ                                   

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                 Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΑΤΙΔΗΣ  ΗΛΙΑΣ                       ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ  ΓΙΩΡΓΟΣ

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα