ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ : Για τα “προγράμματα σίτισης μαθητών”: Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας…

18/05/2012 - 23:31

Αφετηρία μας είναι η θέση ότι η κρατική υποχρέωση για δωρεάν παιδεία απαιτεί εξασφάλιση όλων των προϋποθέσεων για την παροχή της στα δημόσια σχολεία της χώρας σε όμοιες συνθήκες για όλους, χωρίς ταξικούς φραγμούς και διακρίσεις. Η σωστή σίτιση-υγιεινή διατροφή των μαθητών αποτελεί μια τέτοια, στοιχειώδη προϋπόθεση.

Η προβληματική διατροφή παιδιών κι εφήβων έρχεται κάθε τόσο στη δημοσιότητα με αφορμή στατιστικές έρευνες (εφηβική παχυσαρκία, νευρική ανορεξία κ.λπ.). Επιπλέον τώρα, σε περίοδο κρίσης, πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα υποσιτισμού μαθητών, όπως μάς ενημερώνουν κι εκπαιδευτικοί του Πειραιά.

Σ’ αυτές τις συνθήκες κάποιοι καλοθελητές εμφανίζονται πρόθυμοι να υποκαταστήσουν την ευθύνη της πολιτείας και να “επιλύσουν” το επισιτιστικό πρόβλημα της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Πρώτα πρώτα οι μεγάλες εταιρείες-μονοπώλια που προσπαθούν ν’ αποκομίσουν κέρδη και μέσα από την οικονομική κρίση. Είναι οι ίδιοι επιχειρηματίες που έρχονται πρώτοι στις φοροαπαλλαγές, προχωρούν σε παραπέρα μείωση των μισθών κι απολύσεις, οδηγούν στην πτώχευση τις εργατικές-λαϊκές οικογένειες, τους γονείς των μαθητών μας. Κι έχουν το θράσος να εμφανίζονται από πάνω σαν ευεργέτες-χορηγοί, με το αζημίωτο βέβαια (οι “δωρεές” σημαίνουν νέες φοροαπαλλαγές). Από κοντά κι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ιδιαίτερα στο χώρο των ποτών και τροφίμων κι επιθυμούν να διαφημίσουν μ’ αυτόν τον τρόπο φτηνά τα προϊόντα τους, διαμορφώνοντας και προσοδοφόρες γι’ αυτές συνήθειες διατροφής στη μεγαλύτερη και μακροβιότερη “πελατεία”, τους ανήλικους.

Το ίδιο το κράτος επιχειρεί ν’ αποσείσει τις ευθύνες του, από τη μια προβάλλοντας σαν λύση για τα προβλήματα της καπιταλιστικής κοινωνίας τον «εθελοντισμό», από την άλλη στρώνοντας το δρόμο για την είσοδο των ιδιωτών επιχειρηματιών στη δημόσια εκπαίδευση. Ευθύνη σοβαρή για την όλη κατάσταση φέρνει το Υπουργείο Παιδείας, καθώς στην πρώτη εγκύκλιό του με θέμα “Ενίσχυση μαθητών” (27 Μάρτη 2012) παραπέμπει σε σχετικές ενέργειες της Εκκλησίας και των Δήμων, ενώ με νεότερο έγγραφο δίνει τέτοια δυνατότητα και στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (Μ.Κ.Ο.), γνωστή μεταμφίεση πολλών επιχειρήσεων κι ύποπτων ιδρυμάτων. Τέτοια είναι η  Μ.Κ.Ο. του μεγαλοεφοπλιστή Νιάρχου που ονομάστηκε “Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis” και προθυμοποιείται να μοιράσει δωροεπιταγές για αγορά τροφίμων από επώνυμο σουπερμάρκετ με αντάλλαγμα τη συμπλήρωση από τους γονείς ερωτηματολόγιου “δημογραφικών στοιχείων” και “διατροφικών συνηθειών και συμπεριφορών” του παιδιού τους, τζάμπα έρευνα αγοράς δηλαδή. Αλλού προτείνει να τροφοδοτεί με συγκεκριμένες μάρκες γάλατος κ.ά. που τα παιδιά θα προμηθεύονται από τα κυλικεία με κουπόνι κι οι ιδιώτες των Κυλικείων θα τα παρέχουν με αντάλλαγμα ένα ποσοστό από το κουπόνι.

Κερδοσκοπία μέσα από την πείνα και την εξαθλίωση! Να μην την επιτρέψουμε. Οι πλασιέδες αυτών των προγραμμάτων έχουν χτυπήσει ήδη την πόρτα και Γυμνασίων του Πειραιά. Να μην τους ανοίξουμε!

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Πειραιά καλεί τους Διευθυντές και τους Συλλόγους Διδασκόντων:

·      

από κοινού με τους Συλλόγους Γονέων ν’ αντισταθούν στην “εύκολη λύση”-κοροϊδία τέτοιων “προγραμμάτων σίτισης των μαθητών”, που υποκαθιστούν την ευθύνη της πολιτείας και συνιστούν δούρειο ίππο για την άλωση της δημόσιας εκπαίδευσης από τους ιδιώτες επιχειρηματίες, που είναι επικίνδυνοι και για την υγεία των παιδιών μας.

·      

Να υλοποιήσουμε την απόφαση της ΕΛΜΕ (Για τη βοήθεια στους μαθητές μας σε συνθήκες κρίσης, Αρ.Πρωτ: 603, 21/11/2011) διεκδικώντας μαζί με τους μαθητές, τους γονείς και άλλα σωματεία να δοθεί έκτακτο κονδύλι από το κράτος, έτσι που να παρέχεται ένα μικρό γεύμα (σάντουιτς, γάλα, χυμός κλπ.) σε όλα τα παιδιά αξιοποιώντας τις υποδομές και το προσωπικό των δήμων χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ και χορηγών.

·      

Να κάνουμε έτσι ένα πρώτο βήμα για να οργανωθούν επιτέλους σύγχρονοι χώροι εστίασης, ώστε με εξειδικευμένο προσωπικό πλήρους απασχόλησης να εξασφαλίζεται δωρεάν η σωστή σίτιση όλων των παιδιών στο δημόσιο σχολείο χωρίς φραγμούς και διακρίσεις.

 

ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

ΕΞΩ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ

Η λύση δε βρίσκεται στους δήθεν “ευεργέτες”

αλλά στον αγώνα για να μην περάσουν τ’ αντιλαϊκά μέτρα,

για μισθούς-συντάξεις-παιδεία-υγεία σύμφωνα με τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

 

                                                

 

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα