ΕΛΜΕ Πειραιά: Παλεύουμε για τη μόρφωση όλων των παιδιών

16/11/2017 - 15:30

...Προσφύγων, Ελλήνων και Μεταναστών

Βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν τα προσφυγόπουλα από το Κέντρο Υποδοχής στο Σχιστό περάσουν ξανά το κατώφλι της πόρτας του σχολείου. Οι μαθητές που πέρσι εντάχθηκαν στις ΔΥΕΠ, φέτος θα ενταχθούν στην πρωινή ζώνη, στο πρόγραμμα του σχολείου. Επίσης, μια σειρά προσφυγόπουλα που πλέον διαμένουν σε σπίτια, σήμερα ήδη έχουν ενταχθεί στα αντίστοιχα Γυμνάσια-Λύκεια της γειτονιάς που μένουν.

Θέλουμε και φέτος να καλωσορίσουμε τα προσφυγόπουλα που παρόλα τα εμπόδια και τις δυσκολίες, έχουν το κουράγιο και τη θέληση, να ενταχθούν στην εκπαιδευτική διαδικασία. Είναι βασικός παράγοντας για την ανάπτυξη της προσωπικότητας, την κοινωνικοποίηση, την ομαλή ψυχική ανάπτυξη του παιδιού. Εμείς οι καθηγητές τους, οι γονείς, οι συμμαθητές τους πρέπει να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, προκειμένου να συμβάλουμε αποφασιστικά σ’ αυτόν τον στόχο.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Πειραιά ανέλαβε την προηγούμενη σχολική χρονιά μια σειρά πρωτοβουλίες για το καλωσόρισμα των μαθητών, ενάντια στη ξενοφοβία και το ρατσισμό. Μπήκε μπροστά στον αγώνα, μαζί με άλλα σωματεία, για να μην περάσει το δηλητήριο της ναζιστικής Χρυσής Αυγής στο Πέραμα, στο Κερατσίνι, στη Δραπετσώνα. Έχει επίσης τοποθετηθεί αναλυτικά και ολοκληρωμένα με έξι (6) σχετικές ανακοινώσεις (128/21-112017, 21/7-1-2017, 23/19-01-2017, 34/30-01-2017, 49/16-02-2017, 74/19-03-2017).

Είναι ωστόσο αναγκαίο να επανέλθει, γιατί σε αυτή την προσπάθεια ένταξης των παιδιών σοβαρό εμπόδιο αποτελεί η Κυβέρνηση, η πολιτική της ΕΕ, οι διάφορες ΜΚΟ που αλωνίζουν στον χώρο.

Συγκεκριμένα, απαιτούμε να παρθούν κατάλληλα μέτρα στήριξης και να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία, προκειμένου να ενταχθούν όλα τα προσφυγόπουλα στην εκπαιδευτική διαδικασία, στο πρωινό πρόγραμμα των σχολείων με ομαλό τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία του παιδιού, το γνωστικό τους επίπεδο, τη γνώση της ελληνικής γλώσσας.

Για το σκοπό αυτό, απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • Άμεση δημιουργία όσων τμημάτων υποδοχής απαιτούνται για την στήριξη των μαθητών.
  • Να σπάσουν άμεσα  τα τμήματα. Κανένα τμήμα πάνω από 20 μαθητές.
  • Να ικανοποιηθούν ΟΛΕΣ οι αιτήσεις για παράλληλη στήριξη.
  • Διδασκαλία της Μητρικής Γλωσσάς και της Ελληνικής ως δεύτερης σε ειδικά φροντιστηριακά τμήματα πρωινού προγράμματος.
  • Πρόσληψη εκπαιδευτικών, ειδικού εκπαιδευτικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού.
  • Σίτιση και μετακίνηση των μαθητών με ευθύνη του κρατικού προϋπολογισμού.
  • Έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών που προκύπτουν.
  • Η ευθύνη της οργάνωσης όλων των δραστηριοτήτων στο υπουργείο, τη διεύθυνση και τους συλλόγους διδασκόντων. Καμία δουλεία δεν έχουν οι ΜΚΟ και διάφοροι που εμφανίζονται γύρω από αυτές.  

Ταυτόχρονα, πρέπει να επισημάνουμε ότι για μια ακόμα χρονιά η έναρξη των μαθημάτων καθυστερεί αδικαιολόγητα (βρισκόμαστε ήδη στα μέσα Νοεμβρίου).

Τα προσφυγόπουλα μπορούν και πρέπει να ενταχθούν απ’ ευθείας σε τμήματα, σε μαθήματα όπως για παράδειγμα η Γυμναστική, η Μουσική, η Θεατρική Αγωγή, τα Εικαστικά. Ταυτόχρονα, διεκδικούμε την απαραίτητη υποδομή και προσωπικό, ώστε να παρακολουθεί αποτελεσματικά το κάθε παιδί όλα τα μαθήματα όπως είναι π.χ. η Γλώσσα ή τα Μαθηματικά. Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να βρουν έδαφος να αναπτυχθούν ξενοφοβικές απόψεις. Υπάρχει πείρα στους συλλόγους διδασκόντων, μπορούν κάτω από κατάλληλες συνθήκες να παίξουν αποφασιστικό ρόλο.

Η λύση βρίσκεται στην πάλη όλων μαζί μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών, για το αυτονόητο δικαίωμα στη μόρφωση όλων των παιδιών Προσφύγων, Ελλήνων και Μεταναστών.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Πειραιά στέκεται στο πλευρό των προσφυγόπουλων, των συναδέλφων. Καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς, ιδιαίτερα των σχολείων που φοιτούν προσφυγόπουλα, να έρθουν σε επαφή με το σωματείο. Να διεκδικήσουμε από κοινού μέτρα για την ομαλή ένταξη των παιδιών αυτών στο σχολείο.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ, τέλος, έθεσε το ζήτημα αυτό σε συνάντηση που πραγματοποίησε στις 6/11 με το Διευθυντή ΔΙΔΕ Πειραιά. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβε θα δημιουργηθούν τμήματα υποδοχής στα σχολεία που θα υποδεχτούν προσφυγόπουλα από τη δομή του Σχιστού για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας. Δεν υπάρχει, ωστόσο, αντίστοιχη πρόβλεψη για τα υπόλοιπα σχολεία που υποδέχονται μεμονωμένα προσφυγόπουλα. Και μένει να δούμε κατά πόσο θα υλοποιηθούν και αυτές οι δεσμεύσεις.

Όλοι μαζί δάσκαλοι και γονείς, μπορούμε με τη στάση μας να διαπαιδαγωγήσουμε όλα τα παιδιά, με τις αξίες της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης, του συλλογικού αγώνα για το δικαίωμα στη μόρφωση και στη ζωή.

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΛΜΕ   

                                                                 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                 Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                                                                       

 ΠΑΤΙΔΗΣ  ΗΛΙΑΣ                                    ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ  ΓΙΩΡΓΟΣ

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα