ΕΛΜΕ ΖΑΚΥΝΘΟΥ : Καταργήσεις σχολείων: Έγκλημα σε βάρος της λαϊκής μόρφωσης.

18/03/2011 - 02:02

Η κατάργηση σχεδόν 2000(!) σχολικών μονάδων από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚαποτελεί ισχυρό πλήγμα στο δικαίωμα των παιδιών του λαού να μορφώνονται, και αποφασιστικό βήμα στην διαμόρφωση του «σχολείου της αγοράς».

Οι συγχωνεύσεις κι οι καταργήσεις δεν αφορούν απλά και μόνο οικονομικούς λόγους και σίγουρα δεν γίνεται για «παιδαγωγικούς» λόγους. Εντάσσονται στη νέα στη νέα διοικητική δομή της εκπαίδευσης και μέσω του «Καλλικράτη», στην ανακήρυξη της «αυτονομίας της σχολικής μονάδας», που υλοποιεί την αποφασιστική διάσπαση του όποιου ενιαίου χαρακτήρα της εκπαίδευσης, την διαφοροποίηση του προγράμματος σπουδών, το τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και την ακόμα μεγαλύτερη μείωση των προσλήψεων.

Αυτό είναι το «Νέο σχολείο της Αγοράς» όπου οι χορηγοί θα μπαινοβγαίνουν στα σχολεία με απώτερο σκοπό να καθορίζουν οι ίδιοι το αναλυτικό πρόγραμμα και με τον τρόπο αυτό οδηγούμαστε -από τον «τεχνητό μαρασμό» τόσων χρόνων- στην πλήρη απαξίωση της ουσίας μιας δημοκρατικής παιδείας, που καλλιεργεί ελεύθερα σκεπτόμενους ανθρώπους.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΗΜΑΝΕΙ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ

Από κοινού εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές και συνδικάτα να κάνουν δική τους υπόθεση τη μάχη ενάντια στις καταργήσεις σχολείων και να παλέψουν για:

  • Να μην κλείσει κανένα σχολείο
  • Καμιά τάξη πάνω από 20 μαθητές
  • Σύγχρονα δημόσια σχολεία με μόνιμους και μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών.

Σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την παροχή δημόσιας, ενιαίας και δωρεάν παιδείας για όλα τα παιδιά, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην εκπαίδευση.

Χρειάζεται πάλη για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, που θα βάζει στο επίκεντρό του την ικανοποίηση των ολοένα και διευρυνόμενων λαϊκών μορφωτικών αναγκών.

Απαιτείται λαϊκή εξουσία και οικονομία ως προϋπόθεση για λαϊκή παιδεία

Από το Δ.Σ.

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα