ΕΛΜΕ Πειραιά

Ενημερωτικό Δελτίο για τη συνάντηση με τον νέο Διευθυντή της ΔΙΔΕ Πειραιά

14/09/2022 - 16:00

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ

ΔΙΔΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Στις 5/9 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Πειραιά με το νέο Διευθυντή ΔΙΔΕ Πειραιά.
Μετά τις απαραίτητες συστάσεις, η ΕΛΜΕ έθεσε μια σειρά από άμεσα, επιτακτικά ζητήματα, μπροστά στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Συγκεκριμένα:
1) Για τη διαδικασία των τοποθετήσεων των συναδέλφων που είναι σε εξέλιξη. Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Πειραιά ζήτησε η διαδικασία να εξελιχθεί σύμφωνα με τα Π.Δ. 50 και 100, με διαφάνεια. Ιδιαίτερα για τους συναδέλφους αναπληρωτές, το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ ζήτησε να ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία που ακολουθείται και για τους μόνιμους, δηλαδή να δοθεί η δυνατότητα να υποβάλλουν εκ νέου αίτηση σε ΟΛΑ τα κενά, μετά την ολοκλήρωση της τοποθέτησης των μονίμων συναδέλφων, που από το νόμο προηγούνται. Θυμίζουμε ότι, κάνοντας δήλωση μέσω ΟΠΣΥΔ, οι αναπληρωτές συνάδελφοι στερούνται αυτή τη δυνατότητα, αφού τα κενά που έχουν δυνατότητα να δηλώσουν, είναι τόσα, όσα και ο αριθμός των προσληφθέντων αναπληρωτών ανά ειδικότητα και όχι όσα υπάρχουν πραγματικά. Αυτό σημαίνει ότι ένας αναπληρωτής συνάδελφος δεν μπορεί να επιλέξει τα σχολεία που πραγματικά επιθυμεί. Επίσης, η τοποθέτηση μέσω ΟΠΣΥΔ, πριν την ολοκλήρωση της τοποθέτησης των μονίμων συναδέλφων, έχει σαν αποτέλεσμα να πηγαίνει ένας συνάδελφος αναπληρωτής σε ένα σχολείο και μετά να φεύγει, αφού το σχολείο αυτό το διεκδίκησε ένας μόνιμος. Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση, που πρώτη φορά εφαρμόστηκε πέρσι, είχε σαν αποτέλεσμα ένα πραγματικό “τσουνάμι” αιτήσεων βελτίωσης τοποθέτησης, “καραμπόλες” στην τοποθέτηση, τοποθέτηση σε σχολείο που δεν υπήρχαν οι ώρες κ.α. Πρόκειται για μια διαδικασία που παραβιάζει τα εργασιακά δικαιώματα, πλήττει την αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών, δημιουργεί συνθήκες αδιαφάνειας και αναστατώνει και τα ίδια τα σχολεία.

Ο Διευθυντής ΔΙΔΕ Πειραιά τόνισε την ανάγκη να υπάρχει ισονομία και διαφάνεια, την ανάγκη να υπάρχει σεβασμός στην αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών και πως θα ακολουθηθεί η σειρά που προβλέπει η νομοθεσία. Έκανε δεκτό το αίτημα της ΕΛΜΕ.

Συνεπώς, σε λίγες μέρες οι συνάδελφοι αναπληρωτές θα κληθούν να κάνουν δήλωση επιλογής, σε ΟΛΑ τα πραγματικά κενά. Η δήλωση θα γίνει μέσω πλατφόρμας της ΔΙΔΕ Πειραιά (όχι μέσω ΟΠΣΥΔ), θα τηρηθεί η σειρά τοποθέτησης που προβλέπεται (με βάση την σειρά στον Πίνακα) και η οριστική τοποθέτηση θα γίνει προσπάθεια να ολοκληρωθεί πριν την Β’ Φάση.

Το ζήτημα βέβαια αυτό φυσικά δεν πρόκειται να λυθεί οριστικά, όσο τα κενά στα σχολεία είναι τεράστια και αντί για μόνιμους διορισμούς για την κάλυψή τους, προσλαμβάνονται (και μάλιστα σε διάφορες φάσεις και όχι από την αρχή) αναπληρωτές-συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί (580 αναπληρωτές μόνο στην Α’ φάση πήρε μόνο ο Πειραιάς, δηλαδή το 1/5 του συνόλου των εκπαιδευτικών).

2) Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ έθεσε την απαράδεκτη κατάσταση που συναντούν πολλοί συνάδελφοι στην προσπάθειά τους να βρουν σπίτι να νοικιάσουν ή να μετακινηθούν στο σχολείο εργασίας τους. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα οξυμμένη στα νησιά του Αργοσαρωνικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε Ύδρα και Σπέτσες δύσκολα μπορείς να βρει κανείς σπίτι μέχρι τέλη Σεπτέμβρη, η μετακίνηση από και προς στην Αίγινα (δεκάδες εκπαιδευτικοί μετακινούνται καθημερινά) έχει εκτιναχθεί στα 35 ευρώ! Ένας νεοδιόριστος εκπαιδευτικός χωρίς παιδιά καλείται να νοικιάσει σπίτι και να ζήσει με 737,36 ευρώ από 1180,23 που λάμβανε το 2009!

Ο Διευθυντής ΔΙΔΕ Πειραιά δήλωσε ότι γνωρίζει το πρόβλημα και θα κάνει και αυτός ενέργειες και συναντήσεις με φορείς για να βρεθούν λύσεις.

Φυσικά, το ζήτημα αυτό, που αποτελεί ντροπή και συνέπεια της κυβερνητικής πολιτικής, απαιτεί αγωνιστικές πρωτοβουλίες, συσπείρωση στο σωματείο και αγώνα για να πετύχουμε άμεσα μέτρα ανακούφισης.

3) Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Πειραιά έθεσε το ζήτημα των εκπαιδευτικών που αιτούνται μείωση ωραρίου, λόγω πολύ σοβαρών προβλημάτων υγείας.
Ο Διευθυντής ΔΙΔΕ Πειραιά δήλωσε ότι γραμματειακή υποστήριξη θα δίνεται αποκλειστικά με την προϋπόθεση να υπάρχει σχετική απόφαση Υγειονομικής Επιτροπής για αλλαγή καθηκόντων. Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ θα παρακολουθεί το ζήτημα και καλούμε τους συναδέλφους που ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουν με το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ.

4) Σε σχέση με ολιγομελή τμήματα και τα κενά, το Δ.Σ. ενημερώθηκε ότι έχουν εγκριθεί όλα τα ολιγομελή από το ΥΠΑΙΘ (υπήρχε θετική εισήγηση για όλα από τη ΔΙΔΕ Πειραιά), ενώ για τα κενά δεν μπορεί να υπάρχει ακόμα εκτίμηση, πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία τοποθετήσεων. Είναι φανερό πάντως ότι και η φετινή χρονιά θα ξεκινήσει με εκατοντάδες κενά στα σχολεία, παρά την επικοινωνιακή προσπάθεια του ΥΠΑΙΘ να πείσει πως όλα είναι καλά και πως η σχολική χρονιά ξεκινά χωρίς κανένα πρόβλημα. Θα υπάρξει αναλυτική ανακοίνωση της ΕΛΜΕ, με συγκεκριμένα στοιχεία σε λίγες μέρες για το θέμα.

5) Τέλος, το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ έθεσε το ζήτημα της διευκόλυνσης όλων των μελών του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ (και όχι μόνο του Προεδρείου), ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους, σε μια τεράστια ΕΛΜΕ. Το ζήτημα αυτό αφορά την υπεράσπιση της συνδικαλιστικής δράσης, που χτυπιέται βάναυσα με το νόμο Χατζηδάκη αλλά και προηγούμενους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΥΠΑΙΘ δεν έχει εγκρίνει την απαλλαγή των μελών Δ.Σ. ΟΛΜΕ και ΔΟΕ (!), δύο Ομοσπονδίες που καλύπτουν 5 χιλιάδες σχολεία και 180 χιλιάδες εκπαιδευτικούς η καθεμία!

Ο Διευθυντής ΔΙΔΕ Πειραιά δήλωσε πως θα εξετάσει το αίτημα, με βάση την κείμενη νομοθεσία.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι
Συσπειρωνόμαστε στην ΕΛΜΕ, στο σωματείο μας, οργανώνουμε από τις πρώτες ημέρες τον Αγώνα για μόρφωση, δουλειά, ζωή με δικαιώματα.

Το ΔΣ

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα