ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ : Κανένας συμβιβασμός σε μια ζωή χωρίς δικαιώματα , με ελεύθερα ναρκωτικά. Διακήρυξη του ΕΣΥΝ για την 26η Ιούνη , Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών

25/06/2010 - 13:05
« Η 26η Ιούνη ως ημέρα σηματοδοτεί τον παγκόσμιο αγώνα ενάντια στα ναρκωτικά , αγώνα που αποκτάει ιδιαίτερη σημασία σε συνθήκες οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και παγκόσμια » . Με αυτά τα λόγια ξεκινάει η φετινή Διακήρυξη του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών ( ΕΣΥΝ ) για την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών .

 « Ειδικά στη χώρα μας , η κυβέρνηση σε συνεργασία με την ΕΕ και το ΔΝΤ υιοθετούν σκληρά αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα και καταδικάζουν την πλειοψηφία των μεσαίων και λαϊκών στρωμάτων σε πολύχρονες θυσίες . Καλούν το λαό να πληρώσει την κρίση που δε δημιούργησε . Οι εξελίξεις αυτές περνούν ως τυφώνας και επηρεάζουν εξολοκλήρου τη ζωή όλων και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων » , επισημαίνει το ΕΣΥΝ . Και σημειώνει ότι « σε αυτές τις συνθήκες υπάρχει άμεσος κίνδυνος ο αριθμός των εξαρτημένων από ναρκωτικές ουσίες να αυξηθεί » .

« Στη χώρα μας και ενώ το πρόβλημα της εξάρτησης από ναρκωτικές ουσίες είναι οξύ , η πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επικεντρώνεται στην καταστολή και στη διαχείριση του προβλήματος με την πριμοδότηση των προγραμμάτων συντήρησης στη χρήση με υποκατάστατα ( μεθαδόνη , βουπρενορφίνη και ανταγωνιστικές στα οπιοειδή ουσίες ) . Τα στεγνά θεραπευτικά προγράμματα υποχρηματοδοτούνται . Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο φετινός προϋπολογισμός του ΚΕΘΕΑ , του κύριου φορέα εκπόνησης στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα , που μειώνεται , ενώ του ΟΚΑΝΑ μένει ίδιος . Γίνεται προσπάθεια ακόμα μεγαλύτερης υποβάθμισης των στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων με τις προτάσεις σύνδεσής τους με προγράμματα εξολοκλήρου διαφορετικής φιλοσοφίας , όπως είναι τα προγράμματα υποκατάστατων . Ανοίγει ο δρόμος για την ενίσχυση του ρόλου των ιδιωτών στη θεραπεία . Η πρόληψη είναι πλήρως υποβαθμισμένη . Περιορίζεται στην απλή ενημέρωση , ενώ τα όποια προγράμματα εκπονούνται μέσω των κέντρων πρόληψης καταδικάζονται εξαιτίας της υποχρηματοδότησης σε τερματισμό . Ουσιαστική κοινωνική επανένταξη των απεξαρτημένων ατόμων δεν υφίσταται . Από την άλλη , αρνητικό ρόλο παίζουν οι απόψεις ορισμένων πολιτικών χώρων που συστηματικά εδώ και χρόνια προωθούν την αντίληψη ανοχής στη χρήση ναρκωτικών και την υιοθέτηση της νομιμοποίησης των δήθεν " μαλακών " ναρκωτικών » , υπογραμμίζει το ΕΣΥΝ .

Σχετικά με την ανάγκη πρωτογενούς πρόληψης το ΕΣΥΝ επισημαίνει : « Μία στρατηγική πρόληψης δεν μπορεί παρά να λάβει υπόψη της τους βασικούς παράγοντες που επιδρούν στη ζωή ενός νέου ανθρώπου : Την οικογένεια , την εκπαίδευση , την επαγγελματική αποκατάσταση , την τέχνη , τον αθλητισμό , αλλά και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης . Ουσιαστικά , η πρωτογενής πρόληψη σημαίνει την πρόταση ενός τρόπου ζωής δημιουργικού , με αξίες , στόχους και αξιοπρέπεια , μέσα από τη συλλογικότητα . Ενός τρόπου ζωής με δικαιώματα και δυνατότητες για την ανάπτυξη των νεανικών συνειδήσεων . Η στάση και ο αγώνας του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών για την πρωτογενή πρόληψη επιβεβαιώνεται καθημερινά . Ο στόχος για τη δημιουργία ενός μαζικού και διεκδικητικού Αντιναρκωτικού Μετώπου μπορεί να επιτευχθεί με καθημερινή δουλειά και τη συσπείρωση όλων εκείνων που δε συμβιβάζονται σε μια ζωή χωρίς δικαιώματα και με ελεύθερα τα ναρκωτικά . Ολων όσοι επιθυμούν να αντιπαλέψουν τις αιτίες που δημιουργούν , αναπαράγουν και γιγαντώνουν το πρόβλημα της τοξικομανίας στη χώρα μας » .

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα