ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ : Πολυπλόκαμος μηχανισμός για το ξαναγράψιμο της Ιστορίας

04/02/2011 - 02:58

Επίσημες και άτυπες ομάδες και ινστιτούτα αναλαμβάνουν να ποτίσουν τις λαϊκές συνειδήσεις με ωμό αντικομμουνισμό

Με κάθε ευκαιρία, το πολιτικό προσωπικό της ΕΕ διαβεβαιώνει το κεφάλαιο για την πρόθεσή της να εντείνει την αντικομμουνιστική εκστρατεία, με τη συκοφάντηση του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε, την ταύτιση του κομμουνισμού με το ναζισμό και τη λήψη μέτρων θωράκισης του αστικού πολιτικού συστήματος και του ιμπεριαλιστικού οικοδομήματος, όπως η ποινικοποίηση κομμουνιστικών κομμάτων και συμβόλων και οι διώξεις κομμουνιστών.

Πλευρά της αντικομμουνιστικής υστερίας είναι και η έκθεση της Κομισιόν με τίτλο «Η μνήμη των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από τα ολοκληρωτικά καθεστώτα στην Ευρώπη», που δημοσιοποίησε χτες ο «Ρ», και δίνει απτές κατευθύνσεις στα κράτη μέλη για να εντείνουν την αντικομμουνιστική επίθεση.

Στην επέκταση και ένταση της αντικομμουνιστικής υστερίας, την ΕΕ συνεπικουρούν μια σειρά επίσημες και ανεπίσημες ομάδες, που καλούνται να πλέξουν το επιστημονικοφανές εγκώμιο του αντικομμουνισμού και να παίξουν το ρόλο του προπαγανδιστικού μηχανισμού με τη διοργάνωση συναντήσεων, δημόσιων ακροάσεων, σεμιναρίων, διεθνών συνεδρίων κλπ.

Πρόθυμοι «επιστήμονες» και «ερευνητές», θέτουν τις υπηρεσίες τους στη διάθεση του ιμπεριαλισμού, προκειμένου να αξιοποιηθούν στην αντιεπιστημονική και ανιστόρητη συκοφάντηση του κομμουνισμού. Δεν είναι τυχαίο ότι τέτοια «ιδρύματα» και «ομάδες εργασίας» ξεπηδούν σαν τα μανιτάρια, ιδιαίτερα στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, συγκροτώντας έναν πολυπλόκαμο μηχανισμό στο πλευρό της ΕΕ για να συνδράμουν την ολομέτωπη επίθεση σε βάρος των λαών.

Με μπούσουλα τη διακήρυξη της Πράγας

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε χτες στις Βρυξέλλες η συνάντηση της ομάδας «Συμφιλίωση των ευρωπαϊκών Ιστοριών». Η ανεπίσημη αυτή ομάδα λειτουργεί στο πλευρό των επίσημων θεσμών της ΕΕ, με κύριο μέλημα τη συμβολή της στο ξαναγράψιμο της Ιστορίας και το συντονισμό των επίσημων και ανεπίσημων φορέων (από λογής λογής ινστιτούτα και «ερευνητές» μέχρι ΜΚΟ) που έχουν επωμιστεί με την εφαρμογή της διακήρυξης της Πράγας, η οποία παρέχει και τις κατευθύνσεις για τα μέτρα που θα πρέπει να λάβουν τα κράτη μέλη στην κατεύθυνση έντασης του αντικομμουνισμού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, η ομάδα «Συμφιλίωση των ευρωπαϊκών Ιστοριών» στη συνάντησή της τον περασμένο Σεπτέμβρη συζήτησε «πως θα συντονιστεί καλύτερα η διδασκαλία της Ιστορίας του 20ού αιώνα στα κράτη μέλη. Τα μέλη ομόφωνα συμφώνησαν ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση των νέων ανθρώπων και η κατανόηση των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν εναντίον της ανθρωπότητας τόσο από τους Ναζί όσο και από το σοβιετικό καθεστώς. Η ομάδα υπογράμμισε ότι το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο πρέπει να αναλάβει έναν ενεργητικό ρόλο στην προαγωγή της δέσμευσης των κρατών μελών της ΕΕ στη διακήρυξη της Πράγας».

Αντίστοιχα, στη συνάντησή της τον περασμένο Νοέμβρη φιλοξένησε το μόνιμο αντιπρόσωπο της Πολωνίας στην ΕΕ, Γιαν Τομπίνσκι, ο οποίος «υπογράμμισε ότι κατά τη διάρκεια της πολωνικής προεδρίας της ΕΕ (από 1 Ιούλη 2011) οι στόχοι θα περιλαμβάνουν τη θεώρηση ενός ευρωπαϊκού δικτύου μυστικών αστυνομικών αρχείων και την ενσωμάτωση αυτού του δικτύου στην εκπαίδευση της ΕΕ. Η πολωνική προεδρία επίσης σχεδιάζει να αναλάβει περαιτέρω δράση στην εφαρμογή του προγράμματος της Στοκχόλμης, το οποίο περιλαμβάνει την επανένταξη των εγκλημάτων του ολοκληρωτισμού στη συλλογική μνήμη της ΕΕ».

Φοβούνται τη δύναμη του λαού

Στη χτεσινή συνάντηση, καλεσμένος ήταν ο Πάβελ Τζάσεκ, σύμβουλος του διευθυντή του τσέχικου «Ινστιτούτου για τη μελέτη των ολοκληρωτικών καθεστώτων». Το συγκεκριμένο ινστιτούτο ηγείται της ομάδας εργασίας με τον τίτλο «Βήμα ευρωπαϊκής μνήμης και συνείδησης», της οποίας την αναγνώριση και χρηματοδότηση - για την αγαστή της συμβολή στο μαύρο αντικομμουνιστικό μέτωπο - προτείνει η Κομισιόν.

Ανάμεσα στις δραστηριότητες του βήματος «Ευρωπαϊκή μνήμη και συνείδηση» σημειώνονται μια σειρά δημόσιες ακροάσεις για τα «εγκλήματα που διαπράχθηκαν από ολοκληρωτικά καθεστώτα», που αποτελούν συνδιοργάνωση με την ΕΕ, καθώς και η διοργάνωση διεθνούς συνεδρίου στην Τσεχία με θέμα «Εγκλήματα των κομμουνιστικών καθεστώτων», στο οποίο υιοθετήθηκε «διακήρυξη των εγκλημάτων του κομμουνισμού».

Σε αυτήν τη διακήρυξη, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «ο κομμουνισμός πρέπει να καταδικαστεί με έναν παρόμοιο τρόπο με το ναζισμό» και καλούνται τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να προχωρήσουν στη νομική απαγόρευση «της δικαιολόγησης, άρνησης ή της υποτίμησης της σοβαρότητας των εγκλημάτων του κομμουνισμού».

Με αυτήν τη συντονισμένη επιχείρηση, το ιμπεριαλιστικό ευρωοικοδόμημα βάζει στο στόχαστρο τις εργατικές, λαϊκές και νεανικές συνειδήσεις, τα ίδια τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα. Οι εκπρόσωποι του ιμπεριαλισμού διακρίνουν τον κίνδυνο να πάρει χαρακτήρα οργανωμένης ταξικής αντεπίθεσης η λαϊκή αγανάκτηση που σιγοβράζει εξαιτίας της διαρκούς κλοπής του παραγόμενου πλούτου και των σκληρών αντιλαϊκών μέτρων που υλοποιούνται σε όλο το φάσμα της ΕΕ. Γι' αυτό παίρνουν μέτρα, που εκφράζονται και με την ένταση της αντικομμουνιστικής επίθεσης.

Αλλωστε, το χτύπημα των κομμουνιστών και του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε αποτελεί τον προάγγελο της σφοδρότερης επίθεσης σε βάρος των εργαζομένων και των λαών όλων των κρατών της ΕΕ, σε μια περίοδο που βαθαίνει η καπιταλιστική κρίση, αναδεικνύονται τα αδιέξοδα της καπιταλιστικής παραγωγής και κερδίζει έδαφος στις λαϊκές συνειδήσεις η προοπτική του άλλου δρόμου ανάπτυξης.

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα