ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ – ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΟΝΟΝΟΦ : Η αστική νομιμότητα υποκλίθηκε στους νόμους του Χίτλερ!
Πλήρως επιβεβαιώθηκαν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες της ρωσικής εφημερίδας «Κομερσάντ», σύμφωνα με τις οποίες η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) θα δικαιώσει τη Λετονία και θα είναι εις βάρος του πρώην Σοβιετικού παρτιζάνου Βασίλι Κόνονοφ, 87 χρόνων.
Να υπενθυμίσουμε πως οι φιλοναζιστικές αρχές της Λετονίας, στο πλαίσιο της αναθεώρησης της Ιστορίας, συνέλαβαν, το 1998, δίκασαν και φυλάκισαν (για διάστημα 20 μηνών), τον Βασίλι Κόνονοφ, με την κατηγορία της διάπραξης «εγκλημάτων πολέμου» και συγκεκριμένα γιατί η παρτιζάνικη ομάδα , στην οποία ήταν επικεφαλής, εξολόθρευσε το 1944 φυλάκιο δωσίλογων, σκοτώνοντας 9 απ 'αυτούς στο χωριό Μάλιε Μπάτι. Ο Κόνονοφ καταδικάστηκε το Γενάρη του 2000 σε 6 χρόνια φυλάκιση. Στις 25 Απρίλη του 2001 το Ανώτατο Δικαστήριο της Λετονίας, κάτω από την παγκόσμια κατακραυγή αντιφασιστικών οργανώσεων, ακύρωσε την καταδίκη και αναγνώρισε τις κατηγορίες ως «ανεπαρκώς στηριγμένες και αποδεδειγμένες». Ωστόσο, οι δικαστικές αρχές της Λετονίας επανήλθαν και τον Απρίλη του 2004 το Ανώτατο Δικαστήριο της Λετονίας καταδίκασε τον βετεράνο αντιφασίστα σε ποινή 20 μηνών (που είχε ήδη εκτίσει). Κατά της απόφασης αυτής, στράφηκε ο Β. Κόνονοφ και κέρδισε τη δικαστική μάχη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Δεκέμβρη του 2007. Στη συνέχεια, η Λετονία ζήτησε την ακύρωση αυτής της απόφασης.
Η νέα κατάπτυστη απόφαση του ΕΔΔΑ
Η Ευρεία Ολομέλεια του παραπάνω Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με οριστική απόφασή της, που ανακοινώθηκε επίσημα τη Δευτέρα 17 / 5, και με ψήφους 14 έναντι 1 (του Ρώσου δικαστή), δικαιώνει τη Λετονία, ενώ 3 δικαστές (ο Γάλλος πρόεδρος του δικαστηρίου Ζαν - Πολ Κόστα, ο Μολδαβός Στανισλάβ Πάβλοφσκι και η Βουλγάρα Σνεζάνα Μπατουτσάροβα) διατύπωσαν ξεχωριστή τοποθέτηση.
Ο Ρώσος δικαστής Γκεόργι Ματιούσκιν χαρακτήρισε τη νέα απόφαση ως «εξωτική», απόφαση την αυτήν στην οποία «διακρίνονται προσπάθειες επανεκτίμησης των αποφάσεων της Δίκης της Νυρεμβέργης» και τόνισε πως η Ρωσία θα εκφράσει την αντίθεσή της σ 'τόσο με πολιτικούς όσο και με νομικούς τρόπους .
Σύμφωνα με τον δικηγόρο του αντιφασίστα βετεράνου, Μιχαήλ Ιόφφε, το δικαστήριο πήρε μια πολιτική κι όχι μια νομική απόφαση. «Λόγος δε γίνεται για δικαιοσύνη, αλλά για την έγκριση μιας απόφασης με πολιτικά κίνητρα, που δεν έχουν νομική υπόσταση», είπε ο δικηγόρος και πρόσθεσε: «Εάν ακολουθήσουμε τη λογική της Ευρείας Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, τότε θα έπρεπε να δεχτούμε πως το 1944 ίσχυαν οι ναζιστικοί νόμοι, αφού άλλοι νόμοι στο έδαφος της κατακτημένης Λετονίας δεν υπήρχαν ».
Η νέα αυτή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, λίγες μόλις μέρες μετά την 65η επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης, δείχνει πως οι λεγόμενοι ευρωπαϊκοί «θεσμοί» συνεχίζουν την αντικομμουνιστική επίθεση που έχουν εξαπολύσει με αιχμή την Ιστορία της ΕΣΣΔ και του Β 'Παγκόσμιου Πόλεμου.
Ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζει τη νέα απόφαση ως «ιδιαίτερα επικίνδυνο προηγούμενο, που μας προκαλεί μεγάλη ανησυχία», η οποία «θέτει σε αμφισβήτηση μια σειρά θεμελιακές πολιτικές και νομικές αρχές, που διαμορφώθηκαν από τα αποτελέσματα του Β` Παγκοσμίου Πολέμου και της μεταπολεμικής διευθέτησης στην Ευρώπη, μεταξύ άλλων και της δίωξης των ναζιστών εγκληματιών πολέμου ». Οπως σημειώνεται, με την απόφαση αυτή, που εκείνους «η Ευρεία Ολομέλεια ουσιαστικά συμφώνησε μ 'επιδιώκουν την επανεξέταση των αποτελεσμάτων του Β` Παγκοσμίου Πολέμου για να δικαιώσουν τους ναζιστές και τους συνεργάτες τους ».