ΑΣΕ στους ΣΕΠΕ «Αλ.Δελμούζο» και «Κ.Σωτηρίου»

Για το νέο Πολυνομοσχέδιο-κόφτη εργασιακών και μορφωτικών δικαιωμάτων!

18/05/2020 - 11:15

ΑΣΕ στους Σ.Ε.Π.Ε. «Αλ. Δελμούζο» και «Κ. Σωτηρίου»

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ-ΚΟΦΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Εν μέσω πανδημίας, με κλειστά τα σχολεία και σε συνθήκες που αντικειμενικά περιορίζουν τη δυνατότητα συλλογικών διαδικασιών από την πλευρά των Συλλόγων, των οργανώσεων των γονιών, το Υπουργείο Παιδείας έδωσε στη διαβούλευση το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, με σκοπό να ψηφιστεί άμεσα. Πρόκειται για απαράδεκτη και εχθρική ενέργεια ενάντια στους χιλιάδες εκπαιδευτικούς, που δίνουν εδώ και μέρες τη μάχη για τη στήριξη των μαθητών, μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες αναστολής λειτουργίας των σχολείων, χωρίς καμία ουσιαστική στήριξη από την πλευρά της κυβέρνησης.

Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, βαθιά αντιλαϊκή και προσανατολισμένη στην εξυπηρέτηση των επιδιώξεων του κεφαλαίου, αντί να λύσει τα γιγάντια προβλήματα στον χώρο της Παιδείας, τα οποία διογκώθηκαν και από τις συνθήκες της πανδημίας, νομοθετεί βάζοντας παραπέρα εμπόδια στη μόρφωση των παιδιών, κάνοντας χειρότερο, πιο άδικο και ταξικό το σχολείο.

Είναι ένας ακόμα κρίκος στη μακριά αλυσίδα των αστικών- καπιταλιστικών προσαρμογών στη δομή, το περιεχόμενο και τη λειτουργία του σχολείου. Προσαρμογές στην κατεύθυνση της πιο άμεσης σύνδεσής του με τις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας, της προετοιμασίας του εργαζόμενου όσον αφορά τις ικανότητες- δεξιότητες αλλά και την ιδεολογία του με βάση αυτές τις ανάγκες.

Ο βασικός πυρήνας του νομοσχεδίου βασίζεται στις κατευθύνσεις και τις οδηγίες των διαφόρων ιμπεριαλιστικών οργανισμών για την Παιδεία, της ΕΕ, του ΟΟΣΑ και των απαιτήσεων του ΣΕΒ. Από τα ντοκουμέντα αυτών, αντιγράφει και η σημερινή κυβέρνηση.

Ο  στόχος της κυβέρνησης με το επίμαχο άρθρο 49 είναι οι περικοπές τάξεων και τμημάτων και οι απολύσεις εκπαιδευτικών, καθώς αυξάνεται  το ανώτατο όριο των μαθητών ανά τμήμα, από 22 στους 24 +10% σε Δημοτικό και Νηπιαγωγείο και εισάγεται ελάχιστος αριθμός ανά τάξη σε 20 μαθητές από 7θέσια και άνω Δημοτικά και σε 16 μαθητές για 2θέσια και άνω Νηπιαγωγεία, με αποτέλεσμα να υπάρξουν:

  •  μαζικές συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολείων σε όλη την Ελλάδα.
  •  υποχρεωτικές μετακινήσεις μαθητών σε όμορα ή μη σχολεία, όπως και μετακινήσεις εκπαιδευτικών.
  •  χιλιάδες απολύσεις αναπληρωτών συναδέλφων.
  •  περαιτέρω πλήγμα στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών, στους όρους που γίνεται το μάθημα.

Όλα αυτά δεν είναι “κεραυνός εν αιθρία”…  Διαχρονικά από το 1999 έως σήμερα, από όλες τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ υλοποιούνται αυτές οι κατευθύνσεις. Από το 2010 και ύστερα, η υλοποίηση τους, με αφορμή την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης, συνδυάστηκε με μια πολιτική σκληρών περικοπών χρηματοδότησης και υποδομών, στο όνομα της δημοσιονομικής πειθαρχίας, την περίφημη «εξοικονόμηση». Προχώρησαν στο κλείσιμο δεκάδων οργανικών κενών, στην κατάργησης της μόνιμης θέσης υπεύθυνου εκπαιδευτικού για τα ολοήμερα τμήματα κτλ. Αποδεικνύεται ότι κάθε κυβέρνηση αξιοποιεί και χτίζει επάνω στο νομοθετικό πλαίσιο που παραλαμβάνει και εκ των πραγμάτων η πολιτική της χειροτερεύει τη ζωή μας.

Παραθέτουμε στοιχεία που αφορούν στην Α΄ τάξη των σχολείων των Συλλόγων «Αλ. Δελμούζος» και «Κ. Σωτηρίου», στη συνέχεια συνοπτικά το σύνολο των τάξεων του δημοτικού και στα νηπιαγωγεία. Τα στοιχεία του πίνακα βασίζονται στα φετινά τμήματα της Α΄ Τάξης.

 

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗΣ

ΤΜΗΜΑΤΑ Α' ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧ. ΕΤΟΥΣ 2019-20

ΤΜΗΜΑΤΑ Α' ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧ. ΕΤΟΥΣ 2020-21  (με 24 παιδιά ανά τμήμα)

ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΧΑΝΟΝΤΑΙ

Δ. ΚΡΩΠΙΑΣ

15

11

4

Δ. ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ

12

8

4

Δ. ΜΑΡΑΘΩΝΑ

10

7

3

Δ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ

10

6

4

Δ. ΠΑΙΑΝΙΑΣ

12

11

1

Δ. ΠΑΛΛΗΝΗΣ

27

25

2

Δ. ΡΑΦΗΝΑΣ ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ

9

6

3

Δ. ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

14

8

6

Δ. ΣΠΑΤΩΝ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ

15

11

4

ΣΥΝΟΛΟ (ΑΛ.ΔΕΛΜΟΥΖΟΣ, Κ.ΣΩΤΗΡΙΟΥ)

124

93

31

Δ. ΒΑΡΗΣ ΒΟΥΛΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ

16

11

5

Δ. ΑΧΑΡΝΩΝ

57

42

15

Δ. ΔΙΟΝΥΣΟΥ

14

7

7

Δ. ΩΡΩΠΟΥ

8

4

4

ΣΥΝΟΛΟ (ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗ)

219

157

62

Μάθημα

Τμήματα που χάνονται (Α’Τάξη)

Διδακτικές ώρες στο εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα

Διδακτικές ώρες που χάνονται συνολικά

Αριθμός εκπαιδευτικών  που μειώνονται

Αγγλικά

31

2

62

3

Γυμναστική

31

3

93

4

Εικαστικά

31

2

62

3

Μουσική

31

1

31

1

Θεατρική Αγωγή

31

1

31

1

Πληροφορική

31

1

31

1

Σύνολο

31

10

310

13

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, στην Α’ Τάξη καταργούνται 31 τμήματα (62 στην Αν. Αττική), γεγονός που συνεπάγεται 310 διδακτικές ώρες ειδικοτήτων λιγότερες (620 στην Αν. Αττική) και 44 εκπαιδευτικούς λιγότερους (31υπεύθυνοι τάξεων + 13 εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων),   (89 στην Αν. Αττική, 62υπεύθυνοι τάξεων + 27 εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων).

Συνολικά και για τις 6 τάξεις του δημοτικού στα σχολεία που είναι οργανικά πάνω από 7θέσια, χάνονται  145 τμήματα (242 στην Αν. Αττική) από τα 773 (1.368 στην Αν. Αττική) που λειτουργούν σήμερα. Αναφορικά με το σύνολο των μαθημάτων ειδικοτήτων για όλες τις τάξεις, χάνονται περίπου 1420 διδακτικές ώρες (2400 στην Αν. Αττική), δηλαδή 59 εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων (100 στην Αν. Αττική). Συνολικά, 145 δάσκαλοι (242 στην Αν. Αττική) + 59 εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων=  204 εκπαιδευτικοί λιγότεροι (342 στην Αν. Αττική)!!!

Στα νηπιαγωγεία χάνονται 10 τμήματα (16 στην Αν. Αττική). Η κατάργηση  των τμημάτων θα οδηγήσει σε υποχρεωτική μετακίνηση των νηπίων και στη μείωση των τμημάτων του ολοήμερου. Το στοίβαγμα των  παιδιών στην τάξη, ειδικά στην ευαίσθητη νηπιακή ηλικία, μετατρέπει την προσχολική αγωγή σε απλή φύλαξη με αρνητικές συνέπειες για την εξέλιξη του νηπίου. 

Η απόρριψη του νομοσχεδίου και του σχολείου που μας ετοιμάζουν, το μεγάλο ΟΧΙ που πρέπει να πούμε στην παραπέρα υποβάθμιση του μορφωτικού αγαθού και του παιδαγωγικού μας ρόλου, χρειάζεται να συνδυαστεί και με τα μεγάλα ΝΑΙ που πρέπει σήμερα να πούμε στον αγώνα:

  • Για την ικανοποίηση των δίκαιων διεκδικήσεών μας για μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα, για τις άμεσες ανάγκες που έχουν τα σχολεία εν μέσω πανδημίας.
  • Σε σύγκρουση και ρήξη με όλα όσα μας εμποδίζουν να ζήσουμε και να μορφωθούμε όπως μας αξίζει στον 21ο αιώνα απέναντι στον ορατό εχθρό, τον καπιταλισμό !
  • Για ένα σχολείο, που θα δίνει όλη την αναγκαία μόρφωση και τις ικανότητες που απαιτείται να έχουν οι μαθητές σήμερα, με επιστημονικό και παιδαγωγικό τρόπο. Με νέα, σύγχρονα σχολεία, υλικοτεχνική υποδομή στήριξης των μαθητών, με κρατική ευθύνη και δωρεάν. Με επίλυση εδώ και τώρα του προβλήματος των χρόνιων κενών με την άμεση μονιμοποίηση των χιλιάδων αναπληρωτών όλων των ειδικοτήτων που βρίσκονται στα σχολεία. Με ολόπλευρη στήριξη του εκπαιδευτικού, ώστε να μπορεί να ανταπεξέρχεται ολοκληρωμένα στον παιδαγωγικό του ρόλο!

Οι εκπαιδευτικοί, μόνιμοι και αναπληρωτές, όλων των ειδικοτήτων, συσπειρωμένοι στο σωματείο μας δυναμώνουμε τη φωνή μας, δυναμώνουμε τις κινητοποιήσεις μας!

ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

Όλοι και όλες στο συλλαλητήριο Συλλόγων και ΕΛΜΕ, την Τρίτη 19 Μαΐου στις 13:00, στα Προπύλαια

Απευθύνουμε κάλεσμα προς τους γονείς για συμπόρευση με τους εκπαιδευτικούς, ώστε να ακυρώσουμε την προσπάθεια της κυβέρνησης και να πετάξουμε στον κάλαθο των αχρήστων το κατάπτυστο νομοσχέδιο για την παιδεία.

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα