ΣΕΠΕ "Ν. Πλούμπιδης"

Για τη συνάντηση του ΔΣ του Συλλόγου με την Δημοτικά Αρχή Κερατσινίου-Δραπετσώνας για το άνοιγμα των σχολείων!

14/09/2020 - 15:19

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΣΠΕΤΣΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου στο Δημαρχείο Κερατσινίου-Δραπετσώνας πραγματοποιήθηκε συνάντηση μελών του Δ.Σ. του Συλλόγου με τον Δήμαρχο κ. Χρήστο Βρεττάκο και την Αντιδήμαρχο κ. Στέλλα Μιχάλογλου.  Τον Σύλλογο εκπροσώπησαν ο πρόεδρος Βασίλης Βατίστας, η γ. γραμματέας Κατερίνα Λεπτουργίδου και η ταμίας Μιράντα Νάστα.

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η καθαριότητα των σχολείων, η προμήθεια μασκών, άλλων μέτρων ατομικής προστασίας (αντισηπτικά, γάντια κτλ.), χορήγηση καθαριστικών, απορρυπαντικών στα σχολεία, διενέργεια δωρεάν τεστ covid σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, εύρεση από τον δήμο αιθουσών-χώρων για κατάτμηση των τμημάτων, ίδρυση νέων παραρτημάτων νηπιαγωγείων και ενίσχυση αυτών με εποπτικό υλικό και υλικοτεχνική υποδομή κ.α.

Από την πλευρά μας ως εκπρόσωποι του Δ.Σ. του Συλλόγου επισημάναμε ότι επαναλαμβάνεται το φαινόμενο των προηγούμενων χρόνων μιας πλασματικής, ψεύτικης κανονικότητας στα σχολεία, που λανσάρουν όλες οι κυβερνήσεις, προσπαθώντας να κρύψουν κάτω από το χαλί τα δεκάδες προβλήματα, που όμως φέτος λόγω κορωνοϊού τα προβλήματα αυτά οξύνονται, με αποτέλεσμα η προπαγάνδα της κυβέρνησης να αδυνατεί σε σχέση με άλλες χρονιές. Την ίδια ώρα που δίνει πακτωλό χρημάτων σε επιχειρηματικούς ομίλους , διαθέτει ψίχουλα για την υγεία και μόρφωση του λαού.  Στη συνέχεια προβάλαμε το διεκδικητικό πλαίσιο ζητώντας να συμβάλει και ο δήμος από την πλευρά του στο ασφαλές άνοιγμα των σχολείων.

Συγκεκριμένα, αναφέραμε ότι ο αριθμός καθαριστριών ορισμένου χρόνου που διαθέτει ο δήμος ( 41 πλήρους και 9 μερικής ) είναι μικρός σε σχέση με τον αριθμό των σχολικών μονάδων (72 σχ. μονάδες) και δεν επαρκούν για τη διασφάλιση όλων των όρων υγιεινής και ασφάλειας των σχολείων ούτε καλύπτουν όλη την έκταση του ωραρίου, αφού θα ξεκινούν 11π.μ. και θα τελειώνουν στις 5.30 μμ. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του συγκροτήματος του Ειδικού δημοτικού σχολείου που φιλοξενεί  το Ειδικό νηπιαγωγείο και το 21ο νηπιαγωγείο Κερατσινίου και διατέθηκε 1 καθαρίστρια πλήρους ωραρίου ή  το παράδειγμα του 13ου νηπιαγωγείου και του 6ου νηπιαγωγείου που θα μοιράζονται μια καθαρίστρια πλήρους ωραρίου σε διαφορετικά κτήρια  με απόσταση μεταξύ τους. Τονίσαμε ότι την κύρια ευθύνη την έχει η κυβέρνηση που δε μονιμοποίησε, όπως και οι προηγούμενες άλλωστε, τις καθαρίστριες, αλλά ούτε προσέλαβε παραπάνω, αφού ο συνολικός αριθμός προσλήψεων είναι ο ίδιος πανελλαδικά με πέρυσι (9.474). Ωστόσο, θα πρέπει οι δήμοι να διεκδικήσουν επιπλέον προσωπικό και σε κάθε περίπτωση οφείλουν να στελεχώσουν τα σχολεία με επιπλέον καθαρίστριες παρέχοντας σε αυτές όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας.

Για την ενίσχυση με αντισηπτικά, καθαριστικά, απορρυπαντικά των σχολείων εκφράσαμε τη διαφωνία μας με τον τρόπο που ο δήμος επέλεξε να ενισχύσει τα σχολεία καθώς ζήτησε από την πλευρά των σχολείων υποβολή αιτήματος προς τη σχολική επιτροπή και τον Δήμο προκειμένου να τους τα χορηγήσει. Υπογραμμίσαμε ότι ο δήμος έχει λάβει έκτακτη επιχορήγηση λόγω covid πριν το κλείσιμο των σχολείων τον περασμένο Ιούνιο ( περίπου 140 χιλιάδες ευρώ) και είναι αυτονόητη υποχρέωσή του να χορηγήσει με επάρκεια ειδών καθαριότητας και ατομικής υγιεινής τα σχολεία. Επιπλέον, θα πρέπει να χορηγήσει με μάσκες, γάντια τα σχολεία ώστε να είναι διαθέσιμες από την πρώτη μέρα του Αγιασμού.

Διατυπώσαμε το αίτημα της πλήρους παροχής δωρεάν τεστ covid με κρατική ευθύνη σε μαθητές και εκπαιδευτικούς και ζητήσαμε ενημέρωση τι ενέργειες θα κάνει ό δήμος σε περίπτωση κρουσμάτων σε σχολεία και αν υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης από την πλευρά του των τεστ (σε όλους ή τουλάχιστον στους εκπαιδευτικούς).

Προβάλλαμε το αίτημα του συλλόγου πρωτίστως προς την κεντρική διοίκηση αλλά και προς τις περιφερειακές και τοπικές αρχές για εύρεση αιθουσών-χώρων για κατάτμηση των τμημάτων σε 15 μαθητές ανά τμήμα, αναφέροντας πως ο σύλλογος αναζητά αίθουσες- χώρους και ότι υπάρχει η δυνατότητα σε πολλές περιπτώσεις να γίνει εφικτό.

Τέλος, ζητήσαμε όλα τα νεοϊδρυθέντα παραρτήματα νηπιαγωγείων να καλυφθούν πλήρως  από υλικοτεχνική υποδομή και εποπτικό υλικό, ώστε απρόσκοπτα να μπορούν οι συνάδελφοι-ισσες να ασκήσουν τα παιδαγωγικά τους καθήκοντα.

Η Δημοτική Αρχή από την πλευρά της υποστήριξε ότι θέλει τα σχολεία ανοιχτά με ασφαλείς όρους και προϋποθέσεις , που σε αυτή τη φάση δεν έχουν εξασφαλιστεί πλήρως. Τάχθηκε υπέρ της διπλής βάρδιας πρωί-απόγευμα με νέες προσλήψεις εκπαιδευτικών.

Στο θέμα της εύρεσης νέων αιθουσών-χώρων προκειμένου να γίνει κατάτμηση τμημάτων όπου κριθεί αναγκαίο, αν εγκριθεί από την κεντρική διοίκηση, απάντησε ότι ο δήμος διαθέτει ήδη 500 τμήματα σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια και είναι αδύνατο να βρεθούν τόσοι νέοι χώροι τέτοιας κλίμακας. Αφού είπε ότι αυτή η μέριμνα είναι ευθύνη της πολιτείας και όχι δική του κατέληξε ότι, αν του ζητηθεί από το κράτος, θα προβεί σε αντίστοιχες ενέργειες.

Για το θέμα των σχολικών καθαριστριών τόνισε ότι ήδη προέβηκε και θα προβεί σε διορθωτικές κινήσεις και θα αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες που μπορεί να παρουσιαστούν. Ενημέρωσε ότι ο δήμος ζήτησε 65 καθαρίστριες και τελικά εγκρίθηκαν 50. Γι’ αυτό το λόγο θα διαθέσει στις σχολικές μονάδες τις 50 συμβασιούχες, τις 20 μόνιμες, 10 δίμηνης σύμβασης που θα γίνουν τετράμηνης, 8 εργαζόμενους γενικών καθηκόντων (έχει ζητήσει 27 από ΟΑΕΔ) και κάποιους εργαζόμενους από τον οδοκαθαρισμό αν χρειαστεί.

Για το θέμα της προμήθειας μασκών ανέφερε ότι μάλλον μες στο Σαββατοκύριακο θα παραληφθούν  οι μάσκες από την ΚΕΔΕ, ενώ θα φροντίσει ο δήμος σε πρώτη φάση να παράσχει κάποια περιορισμένη ποσότητα μασκών σε όσα παιδιά δεν έχουν. Σε σχέση με τα καθαριστικά, αντισηπτικά, απορρυπαντικά υπερασπίστηκε την πρακτική της χορήγησης ειδών καθαριότητας και υγιεινής κατόπιν αιτήματος των σχολείων λέγοντας ότι το κάνει μόνο και μόνο για θέμα κεντρικού ελέγχου, για να υπάρχει δυνατότητα κάλυψης όλων.

Για το θέμα των δωρεάν τεστ ανέφερε ότι δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα και ότι είναι ευθύνη του κράτους.

 Τέλος, σε σχέση με τα νεοϊδρυθέντα τμήματα νηπιαγωγείων ανέφερε ότι αυτά είναι 5 συνολικά ( 2 στο «Προσήλιον», 1 στο 4ο Δ.Σ. Κερατσινίου, 2 στην «Κρώσφηλντ» και ότι δεσμεύεται ότι θα υπάρχει κάλυψη σε εποπτικό υλικό, ενώ παραλαμβάνεται και υλικοτεχνική υποδομή από την ΚΤΥΠ.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Κανένας εφησυχασμός! Καμία ανοχή! Δεν παίζουμε στα ζάρια την υγεία και τη μόρφωση του λαού!

 Η κυβέρνηση πέταξε το μπαλάκι στους Δήμους και οι Δήμοι μέσω της πλειοψηφίας στην ΚΕΔΕ (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ) αποδέχτηκαν την ευθύνη αδιαμαρτύρητα μιλώντας για ιστορική στιγμή που η τοπική διοίκηση πρέπει να σταθεί στο ύψος της. Δηλαδή βγάζουν λάδι την κυβέρνηση και στη συνέχεια «νίπτουν τας χείρας τους». Είτε αδιαφορούν είτε προσπαθούν με μπαλώματα να διαχειριστούν τα προβλήματα.

Συνεχίζουμε να διεκδικούμε μαζί με τους γονείς και τους μαθητές μας από κυβέρνηση, περιφέρεια και δήμους όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, την κάλυψη όλων των υπαρχόντων κενών σε όλες τις δομές στη β΄ φάση προσλήψεων . Να διεκδικούμε 15 μαθητές στην τάξη,  μόνιμους μαζικούς διορισμούς σε εκπαιδευτικούς και προσωπικό καθαριότητας.

  • Δίνουμε  αγωνιστικό ραντεβού τη Δευτέρα  14/9 στις 18.00  στην κινητοποίηση έξω από τη Βουλή ενάντια στη νομοθέτηση τρίμηνης σύμβασης των αναπληρωτών.
  • Συνεχίζουμε την Πέμπτη στις 17/9 στις 18.30 στα Προπύλαια και πορεία προς τη βουλή.
  • Κλιμακώνουμε με 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση την τελευταία εβδομάδα του Σεπτέμβρη (21-25/9).

Το ΔΣ

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα