ΣΕΠΕ "Ρόζα Ιμβριώτη"

Για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βύρωνα για την εφαρμογή της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής στον Δήμο Βύρωνα

01/07/2020 - 06:27

Δελτίο Τύπου για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βύρωνα για την εφαρμογή της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής στον Δήμο Βύρωνα,
που με την απόφαση της Δημοτικής Αρχής γίνεται με όρους υποβάθμισης Νηπιαγωγείων και Δημοτικών!
Συνεχίζουμε τον αγώνα μας, ώσπου η Δίχρονη Προσχολική να αποκτήσει τις αναγκαίες σύγχρονες κτηριακές υποδομές!
Απαιτούμε από τη Δημοτική Αρχή να καταθέσει τώρα συγκεκριμένο πρόγραμμα σχολικής στέγης με κύριο βάρος στην Προσχολική, με συγκεκριμένες προτάσεις, χρονοδιάγραμμα και διεκδίκηση χρηματοδότησης!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, φίλοι γονείς, την Πέμπτη 25/6 πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης το αναβληθέν 22/6 δια ζώσης Δημοτικό Συμβούλιο. Στην τηλεδιάσκεψη τοποθετήθηκε ο Σύλλογός μας, μέσω της Προέδρου με βάση το  136ο επικαιροποιημένο  ενημερωτικό. Σε δεύτερο χρόνο έγινε παρέμβαση και από τον Νηπιαγωγό και Ταμία του Συλλόγου μας.

Εκτός της ενημέρωσης-συζήτησης για τη Δίχρονη Προσχολική Αγωγή, προστέθηκε την τελευταία στιγμή  η εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο για έγκριση των τριών παραρτημάτων που ιδρύονται, που στη συνέχεια έγινε απλά έγκριση χρηματοδότησης των αναγκαίων ανακατασκευών που χρειάζονται, γιατί αποδείχτηκε ότι έτσι κι αλλιώς η πρόταση της Δημοτικής Αρχής είχε ήδη σταλεί στον Διευθυντή Εκπαίδευσης και δια μέσου αυτού στο Υπ. Παιδείας. Άλλωστε, ως γνωστόν, μαζί με τον Διευθυντή Εκπαίδευσης Α΄ Διεύθυνσης Αθήνας ετοιμάσανε την πρόταση, πιστοί και οι δύο στις αντιλαϊκές κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ, που θέσπισε τη Δίχρονη χωρίς χρηματοδότηση, και ΝΔ που συνεχίζει στην ίδια ρότα! Με βάση την εισήγηση, που έγινε κι απόφαση, δημιουργείται παράρτημα του 12ου Νηπιαγωγείου στον 4ο παιδικό σταθμό με δύο τμήματα των 25, παράρτημα του 3ου Νηπιαγωγείου στο ΚΕΦΟ με ένα τμήμα (και 1 μικρό τμήμα 10 προ-νηπίων θα στεγαστεί στο χολ του 3ου Νηπιαγωγείου!) και παράρτημα του 4ου Νηπιαγωγείου στο 12ο Δημοτικό με ένα τμήμα, που έμενε αστέγαστο. Όλα τα υπόλοιπα έμειναν όπως περιγράφονται στο 136ο επικ/μένο Ενημερωτικό του Συλλόγου μας, δείτε sylimvrioti.gr.

Στη συνεδρίαση αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βύρωνα:

  • Παρατηρήσαμε ότι το κυνήγι αιθουσών απέδωσε καρπούς, αφού ξετρυπώθηκε και η αίθουσα εκδηλώσεων του 12ου Δημοτικού το μεσημέρι της ίδιας μέρας. Θα στριμωχθούν δηλαδή νήπια και προνήπια (το τμήμα που είχε μείνει ως τότε αστέγαστο) στην πιο μικρή και επισφαλή αυλή Δημοτικού Σχολείου στον Βύρωνα, όπου τα ατυχήματα μαθητών είναι καθημερινά, ενίοτε και εκπαιδευτικών.
  • Παρατηρήσαμε τα λογικά άλματα του τύπου, αφού Νηπιαγωγεία και Δημοτικά ανήκουν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, συνεπάγεται ότι τα νήπια έχουν δικαίωμα να στεγαστούν στα Δημοτικά. Δηλαδή μας είπαν ούτε λίγο ούτε πολύ ότι οι ανάγκες στέγασης των παιδιών της προσχολικής ηλικίας είναι ίδιες με αυτές των παιδιών του Δημοτικού! Όχι κύριοι, είναι πολύ μεγαλύτερες και λόγω μικρότερης ηλικίας και λόγω του μεγάλου όγκου παιδαγωγικού υλικού που χρειάζεται το Νηπιαγωγείο αλλά και του αναγκαίου ξεχωριστού αύλειου χώρου! Άρα τα Νηπιαγωγεία πρέπει να στεγάζονται σε κτήρια δίπλα ή κοντά στα Δημοτικά, για να εξυπηρετούν και τις ανάγκες των οικογενειών, όχι όμως σε ακατάλληλες αίθουσες Δημοτικών και σε κοντέινερ!
  • Ακούσαμε επίσης ότι αφού παλαιότερα είχαμε υπερπληθή τμήματα γιατί να μην έχουμε και τώρα!
  • Μάθαμε ότι υπάρχουν "κακοί" Διευθυντές που κρύβουν αίθουσες.
  • Γοητευθήκαμε από το μελό ρητό '' Σημασία δεν έχει το κτήριο, αλλά η Νηπιαγωγός'', δηλαδή σώπασε και κολύμπα. Εν κατακλείδι ειπώθηκαν απαράδεκτες θεωρητικολογίες, για να ντύσουν "παιδαγωγικά" την εφαρμογή της Δίχρονης με τη λογική του στοιβάγματος σε ακατάλληλες αίθουσες και κοντέινερ!
  • Ανακαλύψαμε όψιμους υπερασπιστές της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής, που ήταν απόντες των πολύχρονων μικρών και μεγάλων αγώνων, που γίνονται χρόνια τώρα για την καθιέρωση αλλά και την εφαρμογή της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής.
  • Μάθαμε ότι μπορεί πολλοί της Δημοτικής Αρχής να επικαλούνται την παλιότερη συνδικαλιστική τους ιδιότητα, αλλά ακολουθούν τακτικές που δε σέβονται την εκπροσώπηση όλων των εκπαιδευτικών της ΠΕ από το συνδικαλιστικό τους όργανο και μόνο από αυτό και όχι από αυτόκλητους εκπροσώπους των Νηπιαγωγών. Ούτε σέβονται το γεγονός ότι, όταν καλείται ένα όργανο στο Δημοτικό Συμβούλιο, π.χ. η Σχολική Επιτροπή ΠΕ, καλούνται όλα της τα μέλη και όχι μόνο η εκπρόσωπος της Δημοτικής παράταξης του κ. Δημάρχου, για να στηρίξει την πρόταση της Δημοτικής Αρχής που δεν έκανε ΤΙΠΟΤΑ!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Εμείς σαν Σύλλογος ξεκαθαρίζουμε ακόμα μια φορά προς πάσαν κατεύθυνση ότι δε θα συναινέσουμε σε μία πρόταση της Δημοτικής Αρχής (που 2,5 χρόνια ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ) που όχι μόνο δεν αναβαθμίζει την Προσχολική Αγωγή, αλλά υποβαθμίζει όλη την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στον Βύρωνα. Η Δίχρονη Προσχολική Αγωγή δε χαρίστηκε, ΚΑΤΑΚΤΗΘΗΚΕ και δε θα σταματήσουμε να διεκδικούμε την υλοποίησή της με όρους που της αρμόζουν το 2020.

Με βάση τα παραπάνω, απαιτούμε να καταθέσει εδώ και τώρα η Δημοτική Αρχή ολοκληρωμένο πρόγραμμα σχολικής στέγης για τον Βύρωνα, όπου να αναφέρονται ρητά οι συγκεκριμένες προτάσεις της για το τι κτήρια κι αίθουσες, που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες όλων των παιδιών, θα εξασφαλίσει στο άμεσο μέλλον για την Προσχολική Αγωγή και όχι μόνο (π.χ. εκκρεμεί η στέγαση του εδώ και 10 χρόνια ιδρυμένου στα χαρτιά Ειδικού Δημοτικού και Νηπιαγωγείου) με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και ανάλογη διεκδίκηση για χρηματοδότηση.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους, Νηπιαγωγούς, Δασκάλους και Εκπαιδευτικούς Ειδικοτήτων, συσπειρωμένοι στον Σύλλογό μας να συνεχίσουμε συλλογικά τον αγώνα μας για σύγχρονες κτηριακές υποδομές στους Δήμους της περιοχής μας, ως αναπόσπαστο κομμάτι του συνολικού αγώνα μας για σχολείο και παιδεία, που να καλύπτουν τις σύγχρονες μορφωτικές λαϊκές ανάγκες! Στον αγώνα μας αυτό είμαστε μαζί με το συμμάχους μας, τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων των σχολείων μας!

 

Για το Δ.Σ.

Η  Πρόεδρος                                        Ο Γ. Γραμματέας

Δριμάλα Θεοδώρα                               Κοπριτέλης Απόστολος

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα