Για την απόφαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ με θέμα: "Επιλογή στελεχών της Εκπαίδευσης"

27/02/2010 - 12:44
Στις 27/1/2010 η Υπουργός Παιδείας κ.Διαμαντοπούλου ζήτησε γραπτώς από την ΟΛΜΕ τις θέσεις της για τα εξής θέματα:
«Αρχική εκπαίδευση εκπαιδευτικών (καθηγητικές σχολές, παιδαγωγικά τμήματα, εισαγωγική επιμόρφωση πριν την έναρξη μαθημάτων κλπ).Σύστημα επιλογής στελεχών στην εκπαίδευση».
Στο αίτημα αυτό της Υπουργού Παιδείας, η ηγεσία της ΟΛΜΕ απάντησε θετικά και έθεσε τα παραπάνω προς συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο. Η πρώτη συζήτηση έγινε στις 16/2/2010 και σε αυτή συμμετείχαν οι ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ. Στη δεύτερη συζήτηση που έγινε στις 25/2/2010 επίσης συμμετείχαν οι ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ.
Το ΠΑΜΕ δεν πήρε εξαρχής μέρος σε αυτή τη συζήτηση και την κατήγγειλε.

 Σε μια περίοδο που εξαπολύεται μια ολομέτωπη επίθεση στους εργαζόμενους εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης, που το κύριο καθήκον είναι το εργατικό κίνημα να οργανώσει την αντεπίθεσή του, μια τέτοια συζήτηση για ένα τέτοιο θέμα είναι αποπροσανατολισμός πόσο μάλλον που η επιλογή στελεχών εκπαίδευσης θα γίνει μετά από 1½ έως 2 χρόνια!

Η ίδια δε η απόφαση της ΟΛΜΕ όπως διαμορφώθηκε (από ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ) είναι ενσωμάτωση στην αντιλαϊκή-αντιεκπαιδευτική πολιτική, και από αυτή την άποψη είναι τεράστιες οι ευθύνες του εργοδοτικού-κυβερνητικού συνδικαλισμού. 
Η ΟΛΜΕ επί της ουσίας συμμετέχει στη διαβούλευση-συζήτηση που διεξάγει το Υπουργείο Παιδείας για το πώς θα υλοποιηθούν τα αντιδραστικά μέτρα στην εκπαίδευση. Δίνει άλλοθι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ότι «η εκπαιδευτική κοινότητα έχει πει τη γνώμη της». Η απόφαση της ηγεσίας της ΟΛΜΕ να συμμετάσχει σε μια τέτοια συζήτηση, δείχνει ότι βάζει πλάτες στην αντιλαϊκή-αντιεκπαιδευτική πολιτική μεσούσης της καπιταλιστικής κρίσης, κινείται στη γραμμή της αποδοχής της στρατηγικής της Λισαβόνας για το πώς η εκπαίδευση θα συντελέσει στην ανταγωνιστικότητα, στην αύξηση της καπιταλιστικής κερδοφορίας.
Ευθύνες για αυτή την εξέλιξη δεν έχουν μόνο οι ΠΑΣΚ και η ΔΑΚΕ. Έχουν και οι δυνάμεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ που ήταν υπέρμαχοι να μπει η ΟΛΜΕ στη διαδικασία της διαβούλευσης με το Υπουργείο Παιδείας, να συζητηθεί το θέμα στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, να σταλούν συγκεκριμένες προτάσεις στο Υπουργείο, (λες και το Υπουργείο…δεν ξέρει τις θέσεις του εκπαιδευτικού κινήματος για την επιλογή στελεχών εκπαίδευσης!!!)
Στη συζήτηση στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, οι δυνάμεις της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚ, αφού είχαν το απαραίτητο άλλοθι που τους έδωσε η οπορτουνιστική στάση κυρίως των δυνάμεων του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που συμμετείχαν μέχρι τέλους στη συζήτηση και στην ψηφοφορία, ψήφισαν ΝΑΙ στη θεσμοθέτηση της σχολής στελεχών εκπαίδευσης από την οποία θα βγαίνουν ο προϊστάμενος Γραφείου, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας-Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ανοίγοντας έτσι το δρόμο και για την επιλογή του διευθυντή του σχολείου από τη συγκεκριμένη σχολή.
Πρόκειται για καραμπινάτη συμφωνία στο κεντρικό ζήτημα της επιχειρηματικής λειτουργίας του σχολείου, του σχολείου ΑΕ, όπου με βάση και τη διεθνή εμπειρία ο διευθυντής δε χρειάζεται να είναι εκπαιδευτικός αρκεί να μπορεί να λειτουργεί σαν manager, υλοποιώντας πιο αποδοτικά τη σύνδεση εκπαίδευσης-καπιταλιστικής οικονομίας.  
 
Δε συναινούμε. Αγωνιζόμαστε για το σχολείο και τον εκπαιδευτικό των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.
 
                                                                                                                        26/2/2010
Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα