ΣΕΠΕ "Σωκράτης"

Για την κάλυψη των έκτακτων και βραχυχρόνιων κενών στα σχολεία εν μέσω πανδημίας

14/09/2020 - 15:25

Για την κάλυψη των έκτακτων και βραχυχρόνιων κενών στα σχολεία εν μέσω πανδημίας

Συνάδελφοι, η φετινή σχολική χρονιά ξεκινά με το ίδιο σημαντικό ερώτημα να ταλανίζει τους Συλλόγους Διδασκόντων στις συνεδριάσεις τους : με ποιο τρόπο θα καλύπτεται ένα έκτακτο κενό. Στα προηγούμενα χρόνια ήταν μέσα στις αρμοδιότητες του Συλλόγου Διδασκόντων του σχολείου να καθορίσει και να υπογράψει τον πιο πρόσφορο τρόπο, για να καλυφθεί ένα έκτακτο και βραχυχρόνιο κενό.

Στην παρούσα φάση της πανδημίας, οι λύσεις που προτείνονταν τα προηγούμενα χρόνια για την αναπλήρωση (μοίρασμα των παιδιών σε άλλες τάξεις, εκπαιδευτικοί που μοιράζονταν το πρόγραμμα του τμήματος περιοδικά και  με την ανάλογη αναπροσαρμογή του προγράμματος της δικής τους τάξης) συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των οδηγιών του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου παιδείας για τη λειτουργία των σχολείων και τα μέτρα που πρέπει να τηρηθούν για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19. Μολοταύτα, εντέχνως προωθείται η απαράδεκτη λύση οι εκπαιδευτικοί της σχολικής μονάδας να πρέπει «να βάλουν ένα χεράκι, για το καλό των παιδιών και του σχολείου», με το να αναπληρώνουν τον εκπαιδευτικό που λείπει, όταν θα έχουν κενό οι ίδιοι!!!

Ας ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα μια και καλή!  

Η παραπάνω λύση είναι απαράδεκτη γιατί:

• Συνιστά παραβίαση του διδακτικού ωραρίου του εκπαιδευτικού που σε καμιά περίπτωση δε θα πρέπει να συγχέεται με το υπηρεσιακό ωράριο, όπως καθορίζεται από τον Νόμο 2470/97!  Ο σύλλογός μας ήδη έχει στείλει σχετική ενημερωτική ανακοίνωση για τα εργασιακά καθήκοντα και δικαιώματα των εκπαιδευτικών.

• Έρχεται σε αντίθεση με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ αναφορικά με την τήρηση των μέτρων ασφαλείας για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού.

• Μεταφέρει την ευθύνη για τη διαχείριση της πανδημίας στον κάθε εκπαιδευτικό ατομικά και στους Συλλόγους Διδασκόντων, με λίγα λόγια, στον «τελευταίο τροχό της άμαξας»! Είναι ευθύνη του Υπουργείου και των στελεχών εκπαίδευσης να αναλάβουν την ευθύνη για την εξεύρεση λύσης!!!

• Υπάρχουν χιλιάδες αδιόριστοι εκπαιδευτικοί που θα μπορούσαν να στελεχώσουν τα σχολεία και στους οποίους η κυβερνητική πολιτική διαχρονικά τους έχει στερήσει το δικαίωμα της εργασίας, γιατί το δημοσιονομικό κόστος είναι μεγάλο, τη στιγμή που μοιράζει απλόχερα δις ευρώ σε εφοπλιστές, πλοιοκτήτες, αεροπορικές εταιρείες και μεγαλοξενοδόχους για τη «χασούρα» τους, λόγω πανδημίας!!!

Καλούμε τους Συλλόγους Διδασκόντων να μην προσφύγουν στην παραπάνω λύση. Αν σε κάποιον εκπαιδευτικό ζητηθεί να μπει σε κενό του σε τμήμα για την αναπλήρωση κενού, να ζητήσει γραπτή εντολή. Στο Δημόσιο δεν υπάρχουν προφορικές εντολές!!!

Απαιτούμε τουλάχιστον έναν επιπλέον δάσκαλο στη διάθεση κάθε Δημοτικού. Αντίστοιχη διάθεση εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών. Στη διάθεση των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης αντίστοιχου αριθμού Νηπιαγωγών για τις ανάγκες της Προσχολικής Αγωγής.

Συνεχίζουμε δυναμικά με:

Ø  Παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο Αχαρνών, τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου στις 13:00, για να απαιτήσουμε την ασφαλή λειτουργία των σχολείων και την πρόσβαση ΟΛΩΝ των νηπίων – προνηπίων στα Δημόσια Νηπιαγωγεία

Ø  Γενικές Συνελεύσεις σε ανοιχτούς χώρους και ολομέλεια προέδρων της ΔΟΕ 19/9.

Ø  Παράσταση στη Βουλή τη μέρα ψήφισης της διάταξης για τρίμηνες συμβάσεις αναπληρωτών. Δευτέρα 14/9 στις 6 μμ.

Ø  Απογευματινό ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ, την Πέμπτη 17/9, στα ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ 6:30 μ.μ., μαζί με το γονεϊκό κίνημα, για τους όρους και τις προϋποθέσεις με τους οποίους ανοίγουν τα σχολεία.

Ø  24ωρη απεργιακή κινητοποίηση την τελευταία εβδομάδα του Σεπτέμβρη (21-25/9).

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

        Ο   ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                 H  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

           ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ  ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ                                          ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΧΟΥΤΑ

 

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα