Για την παρέμβαση της ΕΛΜΕ Πειραιά στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κορυδαλλού

20/03/2018 - 15:39

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ AΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14/03/18 Δημοτικό Συμβούλιο στο Δημαρχείο Κορυδαλλού, όπου ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν κι αυτό της χρηματοδότησης των σχολείων του Κορυδαλλού.

Η ΕΛΜΕ Πειραιά παρευρέθηκε στο χώρο του Συμβουλίου και πραγματοποίησε παρέμβαση.

Έχουμε με προηγούμενες ανακοινώσεις ενημερώσει ότι από 1/2/2018 ο Δήμος Κορυδαλλού δίνει τη διαχείριση των χρημάτων στον Διευθυντή του κάθε σχολείου και όχι στην Σχολική Επιτροπή, όπως γινόταν μέχρι τις 31/1/2018. Στον Κορυδαλλό όμως υπάρχει σοβαρό ζήτημα, γιατί το υπέρογκο χρέος που έχει δημιουργηθεί, εξαιτίας της μέχρι τώρα διαχείρισης της Δημοτικής Αρχής, ειδικά όσον αφορά τις ΔΕΚΟ, μεταφέρεται τελικά στο κάθε σχολείο. Παρά τις δεσμεύσεις της Δημοτικής Αρχής για ανάληψη όλων των οφειλών μέχρι 31/1/2018, το χρέος αυτό συνεχίζει να εμφανίζεται σε όλους τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ και μάλιστα, εκτός από την εξόφληση της τρέχουσας κατανάλωσης, πρέπει να καταβάλλονται φόροι και προσαυξήσεις. Ταυτόχρονα, χάνεται και η δυνατότητα εκπτώσεων από τις ΔΕΚΟ. Είναι τέλος σύνηθες το φαινόμενο διάφοροι προμηθευτές αναλώσιμων να διαμαρτύρονται στα σχολεία για το γεγονός ότι παραμένουν πολύ καιρό απλήρωτοι ή ακόμα και να αρνούνται την προμήθεια ειδών ή την παροχή υπηρεσιών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το χρέος της Α/θμιας Σχολικής Επιτροπής ανέρχεται σε πάνω από 450 χιλιάδες ευρώ (!), όπως ανέφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο η Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Κορυδαλλού. Για την Β/θμια Σχολική Επιτροπή δεν κατατέθηκε κανένας απολογισμός, γεγονός που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά (η Δημοτική Αρχή επικαλέστηκε προσωπικές δυσκολίες και άδειες των υπαλλήλων του Δήμου).

Η ΕΛΜΕ Πειραιά στην παρέμβασή της τόνισε τα εξής:

  • Η κατάσταση αυτή είναι πρωτόγνωρη για όλη την περιοχή του Πειραιά.
  • Η Δημοτική Αρχή οφείλει να δεσμευτεί συγκεκριμένα για το πότε θα έχει ολοκληρωθεί η αποπληρωμή των χρεών, να καταθέσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και άμεσα πρακτικά μέτρα που θα λάβει στην κατεύθυνση αυτή.
  • Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, απόρροια της διαχρονικής αντιλαϊκής και αντιεκπαιδευτικής πολιτικής όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων και της σημερινής, δεν αρκεί για να δικαιολογήσει την απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο Δήμο Κορυδαλλού ούτε αναιρεί τις ευθύνες της Δημοτικής Αρχής.
  • Η δέσμευση για κάλυψη των οφειλών έχει δοθεί εδώ και 45 μέρες, χωρίς να συνοδεύεται από άμεσα πρακτικά μέτρα. Έτσι, ενισχύεται η ανασφάλεια στα σχολεία, ενώ τα χρέη πρακτικά διογκώνονται.
  • Η μη κατάθεση απολογισμού της Β/θμια Σχολικής Επιτροπής δημιουργεί πολλά ερωτηματικά.
  • Οι συνάδελφοι Διευθυντές καλούνται να αναλάβουν έναν επιπλέον φόρτο εργασίας, τη στιγμή που το Υπουργείο ήδη αναθέτει μεγάλο όγκο εργασιών στα σχολεία. Τονίστηκε ότι δεν πρέπει ο Δήμος να θεωρεί λογιστές τους Διευθυντές των σχολείων.
  • Απάντηση στη μειωμένη κρατική χρηματοδότηση, είναι η ανάπτυξη αγώνων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, ώστε τα σχολεία να μπορούν να λειτουργούν, με βάση τις ανάγκες τους.  Διαφορετικά, η επίκληση απλά στη μειωμένη κρατική χρηματοδότηση, χωρίς την προσπάθεια ανάπτυξης αγώνων, χωρίς μέτωπο απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική των Μνημονίων, είναι άλλοθι. Η ΕΛΜΕ Πειραιά έχει ήδη αποφασίσει να προχωρήσει σε παρέμβαση στο Υπουργείο Εσωτερικών, από κοινού με άλλες ΕΛΜΕ και Συλλόγους Δασκάλων, για το ζήτημα αυτό.

Η Δημοτική Αρχή δεν έδωσε καμία απάντηση για το πότε και πώς θα αποπληρωθούν τα χρέη. Ο ίδιος ο Δήμαρχος στο τέλος της συνεδρίασης ανέφερε επί λέξει: "Δεν μπορώ να δώσω χρονοδιάγραμμα". Επανέλαβε επίσης τις χιλιοειπωμένες υποσχέσεις για κάλυψη των οφειλών μέχρι 31/1/2018. Υπερασπίστηκε το έργο της Δημοτικής Αρχής που, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι δίπλα στα σχολεία. Απέδωσε την συσσώρευση χρεών στη μειωμένη κρατική χρηματοδότηση και στην κάλυψη άλλων αναγκών που προέκυπταν (σίτιση, κατασκευή αιθουσών, ναύλωση πούλμαν για μεταφορά μαθητών κ.α.). Δεν έλειψαν και τοποθετήσεις Δημοτικών Συμβούλων της πλειοψηφίας, που είτε αμφισβήτησαν την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία, είτε έριξαν την ευθύνη στα ίδια τα σχολεία, στους εκπαιδευτικούς, είτε προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το θέμα, λέγοντας πως τα χρέη αυτά ούτως ή άλλως υπήρχαν από παλιά. Τέλος, θεωρούμε απαράδεκτη και καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση που δέχτηκε η Ένωση Γονέων Κορυδαλλού από τον εντεταλμένο Σύμβουλο Παιδείας του Δήμου Κορυδαλλού, χαρακτηρίζοντάς την ως "μεσάζοντα". Οι Ενώσεις Γονέων αποτελούν το θεσμικά κατοχυρωμένο Β/θμιο όργανο του Γονεϊκού Κινήματος και εκλέγονται με δημοκρατικές διαδικασίες από τους Συλλόγους Γονέων των σχολείων.

Δεν κάνουμε βήμα πίσω από το αίτημα για άμεση κάλυψη όλων των χρεών των σχολείων, με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής. Δεν δεχόμαστε τα χρέη αυτά να επιβαρύνουν τα σχολεία και σταδιακά να καλλιεργείται η αρχή της ανταποδοτικότητας και της αύξησης των Δημοτικών Τελών, για την κάλυψή τους ή να βάζουν οι ίδιοι οι γονείς το χέρι στην τσέπη. 

Απαιτούμε την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων! Τα σχολεία στενάζουν οικονομικά, αλλά πληρώνουν ΦΠΑ για το πετρέλαιο, τα αναλώσιμα, τις ΔΕΚΟ, την ώρα που οι εφοπλιστές και οι αεροπορικές εταιρείες παίρνουν αφορολόγητο πετρέλαιο.

Το ΔΣ

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα