ΣΕΠΕ "Ρόζα Ιμβριώτη"

Για τις τρεις κινητοποιήσεις που συμμετείχε ο Σύλλογος την Τετάρτη 8/7 στον ΑΣΕΠ, Προπύλαια-Βουλή και στο 2ο ΚΕΣΥ

12/07/2020 - 04:44

Ενημέρωση από τις τρεις κινητοποιήσεις που συμμετείχε ο Σύλλογός μας «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ» την Τετάρτη 8/7 στον ΑΣΕΠ, Προπύλαια-Βουλή και στο 2ο ΚΕΣΥ

 1. ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΕΠΕ-ΕΛΜΕ-ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ στον ΑΣΕΠ Τετάρτη 8/7 στις 10 π.μ.

Με την Παράστασή μας στον ΑΣΕΠ, ως συνέχεια της κινητοποίησης που κάναμε 6/7 στο Υπ. Παιδείας, ζητήσαμε να δοθεί τώρα λύση στο ζήτημα του αποκλεισμού από τους προσωρινούς πίνακες 1ΓΕ/2019 πάνω από 2.000 συμβασιούχων αναπληρωτών συναδέλφων για τεχνικούς λόγους (παράβολο, εξομοίωση…). Στη συνάντηση αντιπροσωπείας των εκπαιδευτικών σωματείων με εκπρόσωπο του ΑΣΕΠ μας ειπώθηκε ότι ο αποκλεισμός των συναδέλφων μπορεί να αρθεί μόνο με πολιτική απόφαση και νομοθετική ρύθμιση, διαφορετικά θα δημιουργούνται αλυσιδωτά προβλήματα λόγω ενστάσεων άλλων υποψηφίων κλπ.

Στο Υπ. Παιδείας μας είχαν πει ότι είναι θέμα του ΑΣΕΠ! Από τον «Άννα στον Καϊάφα» δηλαδή! Να τα αφήσουν αυτά και να δώσει τώρα λύση το Υπ. Παιδείας και η κυβέρνηση στο σημαντικό αυτό πρόβλημα που οδηγεί τους συναδέλφους, που για χρόνια καλύπτουν πραγματικά κενά, σε 2 χρόνια ανεργία! Καλούμε όλους τους συναδέλφους που αποκλείονται να στηρίξουν την καμπάνια υπογράφοντας στον σύνδεσμο όπου συγκεντρώνονται υπογραφές με αίτημα τη δικαίωσή τους καθώς και να συμμετέχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις του επόμενου διαστήματος! Να μην απολυθεί και να μην αποκλειστεί κανείς!

https://secure.avaaz.org/community_petitions/en/ypoyrgeio_paideias__kanenas_anaplirotis_na_min_apolythei_logo_paravoloy_i_tehnikon_provlimaton/?ekTAearb&utm_source=sharetools&utm_medium=email&utm_campaign=petition-1069168-kanenas_anaplirotis_na_min_apolythei_logo_paravoloy_i_tehnikon_provlimaton&utm_term=TAearb%2Ben

 1. ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ-ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Την Τετάρτη 8/7 στις 11.30 πραγματοποιήθηκε άλλη μια κινητοποίηση Προπύλαια-Βουλή, αυτή τη φορά των Ομοσπονδιών και Σωματείων του Δημοσίου, ενάντια στο τερατούργημα της κυβέρνησης της ΝΔ για απαγόρευση των διαδηλώσεων και γενικότερα ποινικοποίηση των αγώνων. Οι εκπρόσωποι των Συνδικάτων κατήγγειλαν και τον βρώμικο ρόλο του ΚΙΝΑΛ, που θα ψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο με πρόσχημα κάποιες μικροαλλαγές που δεν αλλάζουν τον αντιδραστικό χαρακτήρα του και τόνισαν την απαίτηση να αποσυρθεί τώρα το έκτρωμα, ενώ κατέστησαν σαφές ότι σε κάθε περίπτωση θα μείνει στα χαρτιά. Κάλεσαν όλοι σε μαζική συμμετοχή στην πανκινητοποίηση 9/7 στις 8 μμ στο Σύνταγμα με προσυγκέντρωση 7.15 στα Προπύλαια.

Δείτε εδώ τους χαιρετισμούς που έγιναν από εκπροσώπους των σωματείων στα Προπύλαια μέσα στους οποίους είναι και της προέδρου του Συλλόγου μας (μεταξύ 12.25΄ ως 12.31΄).

 1. ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ 2ο ΚΕΣΥ Α΄ ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΔΙΑΓΝΩΣΕΩΝ

Την Τετάρτη 8/7 στις 13.30 έγινε η παρέμβαση των Συλλόγων μας «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ» και «Μ. ΠΑΠΑΜΑΥΡΟΣ» στο 2ο ΚΕΣΥ Α΄ Αθήνας με αίτημα να σταματήσει η καθυστέρηση και να γίνεται έγκαιρα η διάγνωση άρα και η ανάλογη εκπαιδευτική στήριξη και παρέμβαση στα παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες. Στη συνάντηση με τον Προϊστάμενο κ. Κουρκουλάκο ενημερωθήκαμε για το τι έχει κάνει ως τώρα το 2ο ΚΕΣΥ και τι μπορεί να κάνει, για τα προβλήματα λειτουργίας του και κυρίως την ανάγκη στήριξής του.

Συγκεκριμένα με βάση την ενημέρωση από ΚΕΣΥ αλλά και σχολεία μας:

 • Τα 1ο και 2ο ΚΕΣΥ κληρονόμησαν από το ΚΕΔΥ πάνω από 4.500 αιτήματα και από αυτά τα 2.497 πήγαν στο 2ο ΚΕΣΥ, που ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Σεπτέμβρη του 2019.
 • Στην έναρξη λειτουργίας του άρχισε η εξέταση των πιο παλιών αιτήσεων του 2014, 2015 κ.λπ.
 • Μας είπε ότι μέρος των αιτήσεων αυτών εκκρεμεί με υπαιτιότητα και των γονέων, που ναι μεν έκαναν ένα αίτημα κάποια φορά αλλά στη συνέχεια δεν το επανέφεραν ούτε ενημέρωσαν για διάφορες αλλαγές π.χ. ότι δε χρειάζονται στήριξη πια για διάφορους λόγους. Αυτό οδηγεί σε εξέταση ανενεργών πλέον αιτήσεων, άρα άσκοπη καθυστέρηση.
 • Από τις 2497 αιτήσεις το 2ο ΚΕΣΥ στο διάστημα αυτό εξέτασε περίπου τις 500 και, αν δεν υπήρχε η παύση λόγω κορωνοϊού (11/3-11/5), θα είχε καλύψει περίπου 800. Στην ουσία η καθυστέρηση παραμένει μεγάλη παρά τις προσπάθειες των εργαζομένων στο ΚΕΣΥ.
 • Μας διευκρίνισε ότι το ΚΕΣΥ εξετάζει παιδιά από 5 ετών και πάνω (!), ενώ τα μικρότερα πρέπει να πηγαίνουν στα ιατροπαιδαγωγικά κέντρα. Επισημαίνουμε όμως ότι με την εφαρμογή της Δίχρονης υπάρχει ανισοτιμία για τα παιδιά 4-5, που, ενώ θα συμμετέχουν πλέον στην υποχρεωτική αγωγή κι εκπαίδευση, θα αναζητούν αλλού διάγνωση! Το ζήτημα πρέπει να λυθεί και άμεσα!
 • Από τα 500 αιτήματα που εξετάστηκαν ήδη στο 2ο ΚΕΣΥ τα περίπου 200 είναι μεταβάσεις από Νηπιαγωγείο σε Δημοτικό, από Δημοτικό σε Γυμνάσιο και από Γυμνάσιο σε Λύκειο και εκκρεμούν άλλες 150 περίπου, που θα εξεταστούν ως και τον Οκτώβρη.
 • Το διάστημα αυτό εξετάζονται οι ανανεώσεις για παράλληλη στήριξη, που θα συνεχιστούν και με όσες νέες κατατεθούν ως 20 Οκτώβρη. Μας επισημάνθηκε ότι, το γεγονός ότι πολλοί γονείς, αν και γνωρίζουν ότι το παιδί τους δε χρήζει παράλληλης στήριξης, καταθέτουν αίτημα για παράλληλη (γιατί ξέρουν ότι έτσι θα εξεταστεί πιο γρήγορα) προκαλεί καθυστέρηση, γιατί εξετάζεται μια διαδικασία που τελικά απορρίπτεται, ενώ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ο χρόνος για άλλες διαγνώσεις.
 • Τα αιτήματα για ΕΒΠ είναι περίπου 20 και εξετάζονται όταν κατατεθούν χωρίς χρονικό περιορισμό.
 • Από τον Νοέμβρη ως τον Φλεβάρη γίνεται η εξέταση των αιτήσεων για τη Γ΄ Λυκείου.
 • Μας επισημάνθηκε επίσης ότι η διαδικασία των ηλεκτρονικών αιτήσεων λόγω κορονοϊού δημιούργησε μεγάλα προβλήματα λόγω ελλιπών στοιχείων και επαναλήφθηκε δια ζώσης, πράγμα που οδήγησε σε επιπλέον καθυστέρηση.
 • Σημαντικό πρόβλημα αποδεικνύεται η έλλειψη παιδοψυχίατρου από τις επιτροπές, γιατί αυτό αναγκάζει τους γονείς και να αναζητούν τη διάγνωσή του έξω από το ΚΕΣΥ και να καθυστερεί η διαδικασία. Το είχαμε εντοπίσει ως Σύλλογος από την αρχή αυτό το κενό!
 • Μας επισημάνθηκε επίσης ότι στο πέρασμα από ΠΕ σε ΔΕ η όποια στήριξη των παιδιών με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες υποβαθμίζεται παραπέρα, γιατί εκεί υπάρχουν πολύ μειωμένες υποστηρικτικές δομές π.χ. υπάρχουν 5 τμήματα ένταξης σε Γυμνάσια της Α΄ Αθήνας και άλλα 5-6 που έχουν δημιουργηθεί εδώ και 2-3 χρόνια αλλά δε λειτουργούν!
 • Για να μπορεί το 2ο ΚΕΣΥ να καλύψει τις ανάγκες θα έπρεπε να είχε σε μόνιμη βάση το ελάχιστο 8 διεπιστημονικές ομάδες και το καλύτερο ως και 12, ενώ φέτος είχε 4,5 ούτε καν 5! Κάθε ομάδα αποτελείται από ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό και ειδικό παιδαγωγό. Το 2ο ΚΕΣΥ φέτος είχε περίπου 22 άτομα (και χρειάζονται τουλάχιστον 35 μόνιμοι επιστημονικό προσωπικό και 1-2 για γραμματειακή υποστήριξη) από τα οποία τα 16 ήταν αναπληρωτές (!), που απολύθηκαν στις 30/6. Τώρα με ορισμένες αποσπάσεις που έγιναν έχει μόλις 3 δασκάλους, 1 φιλόλογο και 3 ΣΕΠ (Συμβουλευτική Επαγγελματικού Προσανατολισμού) και περιμένουν με απόσπαση 2 ακόμα ΣΕΠ, 1 κοινωνική λειτουργό! Δεν υπάρχει ούτε μία ψυχολόγος! Και αναμένουν ξανά τους νέους αναπληρωτές τον Σεπτέμβρη! Στην ουσία το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού είναι το πρώτο και βασικό ζήτημα στη λειτουργία του ΚΕΣΥ, που στηρίζεται σε ελαστικά εργαζόμενους που απολύονται και αλλάζουν! Ταυτόχρονα, το γεγονός ότι δεν υπάρχει ούτε μία υπάλληλος για γραμματειακή υποστήριξη αναγκάζει το επιστημονικό προσωπικό να ασχολείται και με αυτό, που προκαλεί παραπέρα καθυστέρηση!
 • Ο κ. Προϊστάμενος εξέφρασε τη δυσφορία του γιατί οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών (μέσα και ο Σύλλογός μας «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ») κατήγγειλαν το γεγονός ότι εν μέσω πανδημίας επιχειρήθηκε να μετακινηθεί προσωπικό από τα ειδικά σχολεία για κάλυψη των αναγκών των ΚΕΣΥ. Φυσικά απαντήθηκε ότι, αν αυτό γινόταν, θα έμεναν αβοήθητα τα παιδιά των ειδικών σχολείων και τους γονείς τους και θα ανάγκαζε εκπαιδευτικούς, ΕΕΠ και ΕΒΠ να μετακινηθούν χωρίς τη θέλησή τους! Διευκρινίστηκε ότι θέση μας είναι μόνιμο προσωπικό παντού και όχι μετακινούμενα μπαλώματα, που χτυπούν τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών!
 • Μεγάλα επίσης προβλήματα, που προκαλούν καθυστερήσεις, προκαλεί η έλλειψη υποδομής στο 2ο ΚΕΣΥ. Στην ουσία δεν προβλέφθηκε ούτε ένα ευρώ για εξοπλισμό, όταν άνοιξε το ΚΕΣΥ δεν υπήρχε τίποτα και αναζητήθηκε από διάφορες πηγές. Τα σχολεία προσέφεραν τα περισσότερα ακόμα και αναλώσιμα (μελάνια…)(!), κάποια οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και παλιές υπηρεσίες που διαλύθηκαν αλλά και εταιρείες! Ο νόμος λέει ότι τα ΚΕΣΥ ανήκουν στην Περιφερειακή Διεύθυνση, η οποία όμως έδωσε μόνο τώρα τελευταία λίγη γραφική ύλη καθώς και αντισηπτικά για κορονοϊό! Στον εγκλεισμό, που το 2ο ΚΕΣΥ πρόσφερε διαδικτυακή υποστήριξη, ζήτησε 3 laptop αλλά ακόμα δεν τους τα φέρανε! Μάλλον θα έρθουν μαζί με των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των σχολείων! Έχουν ζητηθεί 10 ηλεκτρονικοί υπολογιστές, γιατί οι 13 που εξασφαλίστηκαν όπως προαναφέραμε είναι για σταδιακή απόσυρση. Ως τον Απρίλη δεν υπήρχε καθαριότητα (φέρνανε μία και την πληρώνανε όλοι μαζί οι εργαζόμενοι στο ΚΕΣΥ!), τώρα ήρθε συνεργείο για 5 μήνες και μετά, επειδή έχει γίνει διαγωνισμός που μπορεί να καθυστερήσει, υπάρχει κίνδυνος να ξεμείνουν ξανά!

Ένα είναι τελικά ξεκάθαρο, ότι με αυτές τις συνθήκες οι διαγνώσεις στο 2ο ΚΕΣΥ θα καθυστερούν και τα παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες δε θα υποστηρίζονται έγκαιρα, οι οικογένειές τους θα μένουν αβοήθητες και τα σχολεία θα δυσκολεύονται και να βοηθήσουν αλλά και στη λειτουργία τους. Γι’ αυτό απαιτούμε να παρθούν μέτρα τώρα, ώστε να επανδρωθούν όλα τα ΚΕΣΥ με μόνιμο ειδικό εκπαιδευτικό, ΕΕΠ και προσωπικό γραμματειακής υποστήριξης, καθώς και να υπάρξει χρηματοδότηση για σύγχρονο εξοπλισμό σε όλα τα ΚΕΣΥ και φυσικά σε όλα τα σχολεία! Τα παιδιά με ειδικές ανάγκες έχουν δικαίωμα και υπάρχει σήμερα η δυνατότητα να έχουν έγκαιρη διάγνωση και άμεση εκπαιδευτική παρέμβαση και υποστήριξη, ώστε να έχουν την εκπαίδευση που τους αξίζει!

 

Για το Δ.Σ.

Η  Πρόεδρος                                       Ο Γ. Γραμματέας

Δριμάλα Θεοδώρα                               Κοπριτέλης Απόστολος

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα