Γραμματεία Δράμας: ΠΩΣ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΕ ΘΥΤΕΣ

03/03/2015 - 18:00

Από τα μέσα Νοεμβρίου, συνάδελφοί μας, μετά από αβάσιμη και ανυπόστατη καταγγελία του Διευθυντή του σχολείου σύρθηκαν σε διαδικασία ΕΔΕ με την κατηγορία της «απρεπούς και ανάξιας συμπεριφοράς και άρνησης εκτέλεσης καθήκοντος». Σήμερα, με βάση το πόρισμα της ΕΔΕ, στον έναν συνάδελφο του «αποδίδονται» τα παραπάνω πειθαρχικά  παραπτώματα. Για τον άλλο συνάδελφο δεν προέκυψε κανένα «επιβαρυντικό» στοιχείο. Προτείνεται, ωστόσο, να του γίνει «αυστηρή παρατήρηση», προκειμένου  «…να μην ασκεί το υπαλληλικό του καθήκον με βάση τις διαπροσωπικές σχέσεις και τις προσωπικές πεποιθήσεις και αντιλήψεις»

Οι συνάδελφοί μας σύρθηκαν σε ΕΔΕ και διασύρθηκαν για έναν και μόνο λόγο, την αξιολόγηση, τη μανιώδη προσπάθεια του Διευθυντή να αναρτήσει στο παρατηρητήριο όσο το δυνατόν περισσότερες δράσεις. Οι συνάδελφοί μας απέρριψαν στο ΣΔ προτάσεις που είχαν ως αποκλειστικό στόχο τη δημιουργία εικονικού καλού προφίλ του Διευθυντή για την επερχόμενη αξιολόγησή του. Ενδεικτικά αναφέρουμε την προσπάθειά του να γίνουν όσο το δυνατόν περισσότερα Καινοτόμα Προγράμματα («όπως κάνουν και τα άλλα σχολεία», κατά δήλωσή του) ασχέτως αν αυτά είχαν κάποια παιδαγωγική αξία ή όχι.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι.

Το μόνο «αδίκημα» που ίσως διέπραξαν οι συνάδελφοί μας είναι το ότι υπεράσπισαν το δικαίωμά τους να έχουν άποψη, λέγοντας:

ΝΑΙ στη αξιοπρέπεια, ΟΧΙ στην ταπείνωση, ΝΑΙ στη συλλογικότητα, ΟΧΙ στον αυταρχισμό.

Τα παραπάνω, είναι ίσως τα ελάχιστα, αλλά  απαραίτητα να πράξει κανείς όταν:

  1. Αποκαλείται από τον Διευθυντή «λαντζέρης» (Το κλείσιμο λεωφορείων, η επικοινωνία με τους υπεύθυνους κάποιου χώρου για την επίσκεψη του σχολείου στα πλαίσια μιας εκπαιδευτικής εκδρομής και όλα τα σχετικά είναι δουλειά «λάνζα» και δεν πρέπει τίποτα από όλα αυτά να γίνεται από το Διευθυντή αλλά να  τα κάνουν οι «λανζέρηδες», οι δάσκαλοι»)
  2. Θεωρείται από το Διευθυντή ότι είναι για τα «απόνερα» ( εννοώντας ότι η έκτη διδακτική ώρα είναι «απόνερα» και πρέπει να γίνεται από τους δασκάλους και όχι από τον Διευθυντή)
  3. Ψηφίζει στο Σύλλογο Διδασκόντων «όχι» και καταγράφεται στα πρακτικά «λευκό»
  4. «Τεστάρεται» για την παιδαγωγική του κατάρτιση με ιδιαίτερα πρωτότυπους τρόπους (Του δίνονται τρία προγράμματα για να επιλέξει το ένα, αφού το επιλέξει αμέσως απορρίπτεται από το Διευθυντή χαρακτηρί-ζοντάς το αντιπαιδαγωγικό!!!)

Και ο κατάλογος συνεχίζεται….

Στην παραπάνω ΕΔΕ, αν και επανειλημμένα ζητήθηκε από την εκπρόσωπο του ΠΑΜΕ η στήριξη των συναδέλφων, ο Σύλλογος μας κράτησε τη λεγόμενη «ουδέτερη» στάση. Έβαλε στο ίδιο σακί θύτες και θύματα. Δεν είδε την ουσία του θέματος παρά μόνο παρέμεινε σε  ζητήματα του τύπου «Δεν είχαμε καμία έγγραφη καταγγελία από συνάδελφο του σχολείου για να ενεργήσουμε» ή «και ο Διευθυντής συνάδελφος είναι».   Αρνήθηκε να αναδείξει μέσα από την παραπάνω ΕΔΕ το αντιδραστικό περιεχόμενο των πειθαρχικών διατάξεων που καταργούν ακόμα και αυτό το «τεκμήριο της αθωότητας». Λάθος του Συλλόγου μας να περιμένει οι συνάδελφοι να πάνε στο Σύλλογο, ο Σύλλογος πηγαίνει στους συναδέλφους. Λάθος του Συλλόγου μας να περιμένει έγγραφες καταγγελίες για να δραστηριοποιηθεί, αν ήταν έτσι, ο Σύλλογος δεν θα είχε λόγο ύπαρξης, θα ήταν αρκετό   ένα «ΚΥΤΙΟΝ ΠΑΡΑΠΟΝΩΝ». Ακόμα και μετά τη γνωστοποίηση του πορίσματος, και πάλι με εισήγηση του ΠΑΜΕ, μπήκε το θέμα στο ΔΣ στη βάση ουσιαστικά της ηθικής στήριξης των συναδέλφων και της καταγγελίας του αυταρχισμού και του εκφοβισμού που καλλιεργείται. Η ανακοίνωση που εκδόθηκε είναι μακριά από τη δική μας λογική και μάλλον αφήνει την αίσθηση της διεκπεραίωσης.

  • Στεκόμαστε πλάι στο συνάδελφο που διώκεται αναίτια και αδικαιολόγητα, κατά την άποψή μας, και ζητάμε να σταματήσει άμεσα η δίωξή του.
  • Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο δεύτερο συνάδελφο υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα να έχουμε προσωπικές πεποιθήσεις, απόψεις, άρα και προσωπικότητα. Απαιτούμε την πλήρη δικαίωσή του.

Διεκδικούμε:

  • Την κατάργηση του πειθαρχικού, του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα, του Καθηκοντολογίου, των Π.Δ. 200 και 201.
  • Να αποσυρθεί άμεσα η συγκεκριμένη απαράδεκτη και επικίνδυνη εγκύκλιος με την οποία επί της ουσίας επιβάλλεται πειθαρχική ποινή πριν την εκδίκαση και την οριστική καταδίκη του Δ.Υ., καταργώντας στην ουσία και αυτό το "τεκμήριο της αθωότητας".
  • Την κατάργηση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου που αφορά τη δυνατότητα των κυβερνήσεων να επιστρατεύουν αγωνιζόμενους υπαλλήλους. Να απαγορευτεί η δυνατότητα επιστράτευσης.

                                                                                                                                                         Δράμα 2-3-2015

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα