Γραμματεία Εκπαιδευτικών Φθιώτιδας: Για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων

12/11/2016 - 13:07

 Εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές,

Όλοι μας πρέπει να αντιμετωπίσουμε σαν δική μας υπόθεση τους πρόσφυγες που είναι αποτέλεσμα της διαμάχης των ιμπεριαλιστών για περισσότερα πλούτη και κυριαρχία. Να εκφράζουμε τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας στα όσα περνάνε, αλλά και να δυναμώσουμε το κίνημα ενάντια σε όσους δημιουργούν και αναπαράγουν το πρόβλημα.

Αυτοί που είναι υπεύθυνοι για την προσφυγιά, είναι επίσης υπεύθυνοι για τη φτώχια και τα βάσανα των λαών και δεν αποκλείεται να μας δημιουργήσουν και νέα προβλήματα.

Στοιχειώδης υποχρέωση του λαού μας είναι να αγκαλιάσει τα παιδιά των προσφύγων και τη μόρφωσή τους. Όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από φυλή, φύλο, θρησκεία, χρώμα και καταγωγή, έχουν δικαίωμα στη μόρφωση.

Με κάθε τρόπο, πρέπει να εξασφαλιστούν για όλα τα παιδιά οι καλύτερες συνθήκες, τα καταλληλότερα κτήρια, επαρκής αριθμός κατάλληλων εκπαιδευτικών, βιβλία και, το κυριότερο, υποστήριξη στην προσπάθειά τους να ονειρευτούν έναν καλύτερο κόσμο.

Σε αυτήν τη λογική κινούνται οι εργατικές, λαϊκές οικογένειες της Λαμίας. Μέχρι σήμερα εξέφρασαν ζωντανά τη συμπαράστασή τους με κάθε τρόπο. Με συλλογή ρούχων και τροφίμων, με προσωπική δουλειά και φυσικά με την έκφραση της αντίθεσής τους στον ιμπεριαλισμό που δημιουργεί τους πολέμους. Σε αυτή τη λογική πρέπει να κινηθούμε και στο 6ο Δημοτικό Σχολείο της Λαμίας, στο Μοσχοχώρι και όπου αλλού χρειαστεί.

Σας καλούμε να κλείσετε τα αυτιά σας σε ρατσιστικού χαρακτήρα ξενοφοβικές αντιδράσεις που εκπορεύονται από νεοφασιστικά στοιχεία. Να ξεπεραστούν ελλείψεις και αδυναμίες των υπευθύνων που πρέπει να κάνουν έγκαιρα τις καλύτερες προετοιμασίες ώστε να ετοιμαστούν τα σχολεία να δεχτούν και τα προσφυγόπουλα.

Άμεσα κιόλας να υποδεχτούμε τα παιδιά στο σχολείο. Να τους δείξουμε πως είναι ευπρόσδεκτα και πως μας έχουν συμπαραστάτες στην προσπάθεια τους να μορφωθούν. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 6ου Δημοτικού να πάρει τις ευθύνες του και να διατηρήσει το κύρος και τον κοινωνικό ρόλο του γονιού, που τραυμάτισε δυσάρεστα, παρασυρμένος από νεοφασιστικά στοιχεία σε αντιδραστικές αποφάσεις. Η όποια βελτίωση των διατυπώσεών στην ανακοίνωσή του θα έχει αξία, αν υποδεχτεί τα παιδιά των προσφύγων με λουλούδια και γλυκά.

Σε κάθε περίπτωση, κάθε φορέας της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και του Δήμου να κάνει ό,τι πρέπει στα πλαίσια των υποχρεώσεών του.

Δεν ξεχνάμε το συνολικό πρόβλημα των προσφύγων:

 

  • Την ανάγκη οργανωμένης και ασφαλούς μετακίνησης των προσφύγων στις χώρες τελικού προορισμού τους.

  • Τη διαβίωσή τους σε αποκλειστικά δημόσιες δομές που θα εξασφαλίζουν αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής, χωρίς ΜΚΟ.

  • Να εξασφαλιστεί η μόρφωση των παιδιών τους με κριτήρια και διαδικασίες εγγραφής, όπως τα υπόλοιπα παιδιά.

  • Να διασφαλιστεί όλο το απαραίτητο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, χωρία ανάμειξη ΜΚΟ ή άλλων φορέων.

  • Να διασφαλιστεί η ασφαλής μεταφορά των παιδιών από και προς τα σχολεία.

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα