ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ : Η γραμμή του ΠΑΜΕ είναι γραμμή ρήξης με την κυρίαρχη πολιτική και τους εκφραστές της

14/02/2011 - 16:09
Ανακοίνωση και συνέντευξη Τύπου της Γραμματείας με αφορμή τις επικείμενες εκλογές στην ΕΛΜΕ Λάρισας και την παραίτηση δυο συνδικαλιστών από το ΔΣ της ΕΛΜΕ

Δεν έχουν σχέση με την ταξική γραμμή που ακολουθεί το ΠΑΜΕ ο Γ. Μπαμπανίκος και η Ολγα Τσιανάκα - Νταούκα, που παραιτήθηκαν από το ΔΣ της ΕΛΜΕ Λάρισας, όπου είχαν εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο της ΕΣΑΚ ΔΕΕ, σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή της η Γραμματεία Εκπαιδευτικών Λάρισας του ΠΑΜΕ.

 

Παίρνοντας αφορμή από το θέμα του χρόνου των εκλογών για νέο ΔΣ της ΕΛΜΕ, οι δυο συνδικαλιστές εξέδωσαν ανακοίνωση παραίτησης που δημοσιεύτηκε στα τοπικά ΜΜΕ, στην οποία, επιχειρώντας να κρύψουν την ουσιαστική διαφωνία τους με τη συνολική ταξική γραμμή του ΠΑΜΕ - να σημειώσουμε ότι από το περασμένο φθινόπωρο δεν ανήκουν ούτε στο ΠΑΜΕ, ούτε στο ΚΚΕ - κάνουν λόγο για «ενστάσεις και διαφωνίες για επιμέρους πλευρές της συνδικαλιστικής τακτικής του ΠΑΜΕ».

Αναφερόμενη στη «γραμμή» που ακολουθεί το ΠΑΜΕ, η Γραμματεία Εκπαιδευτικών Λάρισας σημειώνει: «Η γραμμή του ΠΑΜΕ είναι η γραμμή της ρήξης με την κυρίαρχη πολιτική και τους πολιτικούς - συνδικαλιστικούς - κοινωνικούς εκφραστές της. Είναι η γραμμή που προτάσσει τη συγκρότηση μιας πλατιάς κοινωνικής συμμαχίας, αυτής της εργατικής τάξης μαζί με τους μικρούς επαγγελματίες της πόλης και αγρότες, μαζί με τη νεολαία και τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων. Κι είναι η μόνη ικανή γραμμή να βάλει φρένο, να καθυστερήσει μέτρα της αντιλαϊκής πολιτικής, γιατί βρίσκεται σε συνεπή ταξική κατεύθυνση, ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Γι' αυτό το λόγο το ΠΑΜΕ ανεβάζει το κύρος του συνεχώς ακόμα και σε εργαζόμενους που ακόμα διστάζουν να βγούνε, όμως προβληματίζονται, ανησυχούν, κι αν ακόμα δεν κινητοποιούνται.

Η γραμμή της απειθαρχίας, της σύγκρουσης είναι ο δύσκολος δρόμος από τους ενσωματωμένους "αγώνες" που διοργανώνει στο "και πέντε" η εργατική αριστοκρατία των συμβιβασμένων ηγεσιών του κινήματος. Είναι ο δρόμος που απαιτεί πράξεις, και όχι επαναστατικές διακηρύξεις, θυσίες για το σύνολο της τάξης, ακόμα και με προσωπικό κόστος. Που απαιτεί αφιέρωση χρόνου, μέχρι αποδοχή και σύγκρουση με τον κίνδυνο της απόλυσης, με τις πειθαρχικές κυρώσεις, με τις κλήσεις σε απολογία από την ταξική δικαιοσύνη, όπως βλέπουμε και τον τελευταίο καιρό να συμβαίνει με συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ γιατί πρωτοστατούν σ' αυτούς τους αγώνες».

Και συνεχίζει: «Οι δυο συνδικαλιστές της ΕΛΜΕ, που έχουν εκλεγεί με τα ψηφοδέλτια της ΕΣΑΚ ΔΕΕ που στηρίζει το ΠΑΜΕ, δεν έχουν σχέση μ' αυτή τη γραμμή. Παραπληροφορούν, συνειδητά, όταν ισχυρίζονται ότι διαφοροποιούνται από το ΠΑΜΕ, γιατί η διαφωνία τους αφορά επιμέρους πλευρές της συνδικαλιστικής τακτικής του. Διαφωνούν και δημόσια με τη γραμμή του ΠΑΜΕ στο συνδικαλιστικό κίνημα, δεν εκφράζουν το ΠΑΜΕ και τη λογική του, η πρακτική τους βρίσκεται σε άλλη κατεύθυνση. Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που δεν ανήκουν στη δύναμη του ΠΑΜΕ και δεν εκφράζουν την ΕΣΑΚ ΔΕΕ, πράγμα που είναι γνωστό στο χώρο των εκπαιδευτικών.

Διαφωνούν με το δικαίωμα του ΠΑΜΕ να οργανώνει αγώνες για την τάξη του, με οποιαδήποτε μορφή, ακόμη και με την πιο προωθημένη, αυτή της απεργίας. Διαφωνούν με την κατά κλάδο οργάνωση των εργαζομένων, διαφωνούν με την χωρίς όρους και προϋποθέσεις μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Η διαφωνία δεν είναι μόνο θεωρητική, πραγματοποιείται με πράξεις κι αυτό είναι γνωστό στο χώρο των καθηγητών στη Λάρισα. Με βάση αυτή τη συνολική διαφωνία τους, που στο συγκεκριμένο δημοσίευμα κρύβουν, ενεργούν σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την τακτική των ταξικών δυνάμεων στο χώρο της εκπαίδευσης. Και είναι γνωστή ακριβώς επειδή όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν παραιτήθηκαν από τα αξιώματά τους, βάζοντας τη δική τους γραμμή.

Συνέχισαν να αξιοποιούν αυτά τα αξιώματα που απέκτησαν με τη στήριξη συγκεκριμένου πολιτικού φορέα, του ΚΚΕ (στο οποίο δεν ανήκουν), που στο συνδικαλιστικό κίνημα εκφράζεται μαζί με άλλες δυνάμεις που δεν είναι κομμουνιστές μέσα από το ΠΑΜΕ. Να τα αξιοποιούν με πρακτικές που αυτοί εκτιμούν και όχι στην ίδια συντονισμένη γραμμή που δουλεύουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ πανελλαδικά. Ετσι, εδώ και καιρό, σπέρνουν συγχύσεις με τη στάση τους, με περισσή υποκρισία θέλουν να παρουσιάζονται σαν εκπρόσωποι των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, ενώ στην πραγματικότητα έχουν πάρει διαζύγιο απ' αυτό.

Η παρέμβασή τους, μ' αυτό τον τρόπο, με την αφορμή των εκλογών στην ΕΛΜΕ, λειτουργεί αποπροσανατολιστικά, για να κερδίσει εντυπώσεις, κρύβοντας την αλήθεια για άλλη μια φορά, κάνοντας μαθήματα "συνδικαλιστικού ήθους" στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, που συγκρούονται καθημερινά.

Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί κάθε εργαζόμενο να σταθεί στο ύψος των λαϊκών αναγκών και αγώνων, κόντρα στη μοιρολατρία, τη χειραγώγηση, τη λογική του μικρότερου κακού. Να συμβάλει, παίρνοντας ξεκάθαρη στάση με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, στις σκληρές ταξικές μάχες που έχουμε μπροστά μας, με σταθμό την απεργία στις 23 Φλεβάρη».

«Οπλο» οι εκλογές

Σε συνέντευξη Τύπου για το ζήτημα των εκλογών στην τοπική ΕΛΜΕ στις 16 Μάρτη, που έδωσαν, χτες το απόγευμα, εκπρόσωποι της Γραμματείας Εκπαιδευτικών Λάρισας του ΠΑΜΕ, κάλεσαν τους εκπαιδευτικούς του νομού να συσπειρωθούν στο ΠΑΜΕ και να μη δείχνουν καμιά εμπιστοσύνη στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, σε ΔΟΕ - ΟΛΜΕ - ΟΙΕΛΕ, ούτε στα τοπικά τους στηρίγματα, την ΕΛΜΕ και το Σύλλογο Δασκάλων, υπογραμμίζοντας: «Είναι μέρος του προβλήματος! Εχουν στηρίξει, με τη στάση τους, τον πυρήνα της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής. Αναγκάζονται να συρθούν σε "αγωνιστικές" κινητοποιήσεις για τα μάτια του κόσμου, απομονώνοντας το ένα πρόβλημα από το άλλο, διαχωρίζοντας τους συναδέλφους με βάση την εργασιακή τους σχέση, ενώ βγάζουν σπυριά στην ιδέα και μόνο του συντονισμού των αγώνων με τους εργατοϋπάλληλους του ιδιωτικού τομέα»!

Και τόνισαν: «Η ψήφος στο ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΜΕ, την ΕΣΑΚ ΔΕΕ, σημαίνει δύναμη, σημαίνει μετατροπή της αγανάκτησης και οργής, σημαίνει καταδίκη στο βάρβαρο μνημόνιο, στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης που έχουν και τη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ.

Οι τοπικές ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ θέλουν μαύρισμα. Το συνδικαλιστικό παιχνίδι που παίζουν με τις συγχωνεύσεις σχολείων, ως όψιμοι αγωνιστές, το αποδεικνύει! Πρέπει να βγούνε συντριπτικά ηττημένες ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ, διαφορετικά είναι σαν να επιβραβεύονται για τα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν ψηφίσει.

Ειδικά στη Λάρισα οι ευθύνες τους μεγαλώνουν: Εκαναν ό,τι μπορούσαν για να μην προκηρύξουν εκλογές και έπρεπε να παρέμβει το ΠΑΜΕ για να πιεστούν και να το κάνουν! Προσπαθούν να κοροϊδέψουν συνειδητά όλους τους εκπαιδευτικούς χρησιμοποιώντας το πρόσχημα να μη χαθούν παραπάνω διδακτικές ώρες! Το σχολείο της αγοράς, που μόνο μόρφωση δεν προσφέρει, είναι δικό τους γέννημα, έχει την υπογραφή τους»!

Τέλος, διευκρίνισαν ότι οι δυο παραιτηθέντες από το ΔΣ της ΕΛΜΕ, που «δεν έχουν, πια, σχέση με τη βασική φιλοσοφία και κατεύθυνση του ΠΑΜΕ, τη ρήξη με την κυρίαρχη πολιτική, την κοινή πάλη γονιών - εκπαιδευτικών - μαθητών μαζί με τους υπόλοιπους εργατοϋπάλληλους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, δεν μπορούν να είναι εκ νέου υποψήφιοι με τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΠΑΜΕ».

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα