Γραμματεία Εκπαιδευτικών Πειραιά: Για την παράσταση διαμαρτυρίας στη Δ.Π.Ε.

18/02/2016 - 21:54

Την Παρασκευή 12/2, στις 1.30 μ.μ., πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας για τα κενά από τα Δ.Σ. των Συλλόγων του Πειραιά στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά. Οι εκπρόσωποι των συλλόγων τόνισαν ότι τα σχολεία της Διεύθυνσης Πειραιά συνεχίζουν μέσα Φλεβάρη να λειτουργούν με πολλά κενά και με αμέτρητες εβδομαδιαίως χαμένες διδακτικές ώρες, τη στιγμή, που χιλιάδες αδιόριστοι συνάδελφοι περιμένουν διορισμό.

 

Συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι υπάρχουν 43 κενά Δασκάλων, εκ των οποίων 13 σε πρωινό ωράριο, 80 κενά ειδικοτήτων, 2 κενά Νηπιαγωγών. Ακόμα, 12 Ολοήμερα Σχολεία είναι εντελώς κλειστά και δεκάδες λειτουργούν με μειωμένο ωράριο. Στην Ειδική Αγωγή τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα, αφού είμαστε στα μέσα της σχολικής χρονιάς και 14 τμήματα ένταξης είναι κλειστά, σε 167 μαθητές που δικαιούνται παράλληλη στήριξη έχουν διατεθεί 40 δάσκαλοι, ενώ στα ειδικά σχολεία υπάρχουν ακόμα κενά σε δασκάλους, ειδικότητες, ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό.

 

Οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ ζητήσαμε συγκεκριμένες απαντήσεις για τα εξής κρίσιμα ζητήματα:

 

  • αν θα γίνουν νέες προσλήψεις αναπληρωτών στον Πειραιά για την κάλυψη των κενών στη Γενική Αγωγή σε πρωινό και ολοήμερο ωράριο, για τα τμήματα ένταξης, για τα ειδικά σχολεία και την παράλληλη στήριξη.

  • αν η Διεύθυνση σύμφωνα με την πρακτική και την εντολή του Υπουργείου Παιδείας έχει σκοπό να δώσει «πλεονάζουσες ώρες»

  • αν θα προβεί από τη νέα σχολική χρονιά σε νέους υποβιβασμούς σχολικών μονάδων

  • πότε θα αποδοθούν τα Μισθολογικά Κλιμάκια (ΜΚ) των αναπληρωτών και πότε θα πληρωθούν οι συνάδελφοι σύμφωνα με αυτά.

  • Τέλος ζητήσαμε διευκρινίσεις σχετικά με την κατεύθυνση που δίνεται μέσω του νέου προγράμματος ΕΣΠΑ για μετατροπή όλων των σχολείων σε έναν τύπο σχολείου (μάλλον ΕΑΕΠ). Μία τέτοια εξέλιξη θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερα κενά την επόμενη χρονιά, με δεδομένο ότι οι διορισμοί μέσω κρατικού προϋπολογισμού για το 2016 είναι απαγορευτικοί και οι προσλήψεις μέσω ΕΣΠΑ ανεπαρκείς και «σε δόσεις».

 

Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης, υλοποιώντας την πολιτική της κυβέρνησης δε έδωσε καμία ουσιαστική απάντηση στα οξυμένα προβλήματα που συνεχίζουν να υπάρχουν. Παρόλο που υποσχέθηκε ότι δε θα καταργήσει καμία ενισχυτική και δε θα μετακινήσει συναδέλφους, από τις 247 “πλεονάζουσες ώρες” σε ενισχυτική διδασκαλία και 45 σε γραμματειακή υποστήριξη, παραδέχτηκε ότι τα κενά είναι αδύνατον να καλυφθούν, αφού οι εναπομείνασες πιστώσεις δασκάλων για τον Πειραιά είναι μόλις 3. Την ίδια μάλιστα ώρα που το Υπουργείο έστειλε εγκύκλιο όπου επιβάλλει “την πλήρη κάλυψη των κενών σε διδακτικό προσωπικό στο σύνολο των σχολικών μονάδων των οικείων Δ/σεων Π.Ε. και Δ.Ε., οι πλεονάζουσες διδακτικές ώρες μιας σχολικής μονάδας δεν διατίθενται σε ενισχυτική διδασκαλία ή σε διοικητικό έργο”.

 

Για τους ενδεχόμενους υποβιβασμούς σχολείων ανέφερε ότι ο απερχόμενος Διευθυντής Εκπαίδευσης τούς είχε προγραμματίσει για σχολεία στον Πειραιά, στη Νίκαια, στο Κερατσίνι, στο Πέραμα. Ενδεικτικά, ανέφερε το 10ο Δ.Σ. Κερατσινίου το οποίο από 12θέσιο υποβιβάζεται σε 11θέσιο, το Δ.Σ. Ικονίου που από 7θέσιο γίνεται 6θέσιο, το 8ο Δ.Σ. Περάματος που από 8θέσιο γίνεται 7θέσιο, το 3ο Δ.Σ. Περάματος που από 8θέσιο γίνεται 7θέσιο. Ανέφερε όμως ότι δεν προτίθεται να υλοποιήσει αυτούς τους υποβιβασμούς.

Για τον έναν τύπο σχολείου, που ορίζει το νέο ΕΣΠΑ για όλη την πρωτοβάθμια εκπαίδευση (εκτός από τα πειραματικά), δήλωσε ότι δεν ξέρει ποιος θα είναι αυτός, δηλ. αν θα είναι όλα τα σχολεία ΕΑΕΠ ή κάτι άλλο.

Για τους αναπληρωτές ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να γίνει η πληρωμή τους σύμφωνα με το Μ.Κ. τους. Μας πληροφόρησε ότι και στους μόνιμους εκπαιδευτικούς η ένταξη στα νέα Μ.Κ., σύμφωνα με το καινούριο μισθολόγιο, θα είναι έτοιμη το Μάη και θα σταλεί στα προσωπικά email των εκπαιδευτικών για έλεγχο και επιβεβαίωση πριν εφαρμοστεί.

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

 

Ο νέος Διευθυντής Eκπαίδευσης προσπάθησε να φανεί καθησυχαστικός σε σχέση με την κινητικότητα των συναδέλφων, την κατάργηση της ενισχυτικής, τους ενδεχόμενους υποβιβασμούς, ενώ η άρνησή του να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τον έναν τύπο σχολείου κινείται στην ίδια κατεύθυνση.

 

Όμως, η πραγματικότητα είναι διαφορετική και πολύ δυσάρεστη!

 

Το Υπουργείο Παιδείας με τροπολογία που καταθέτει στη Βουλή καταργεί ουσιαστικά τα τμήματα ένταξης, την ίδια ώρα που η παράλληλη στήριξη είναι ήδη ελλιπέστατη και τα ειδικά σχολεία ξηλωμένα.

 

Παράλληλα, με εγκύκλιο που υπογράφει ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας καλεί τους Διευθυντές Εκπαίδευσης να διαθέτουν τις ώρες που περισσεύουν στους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΕ) στην κάλυψη των κενών κι όχι στην ενισχυτική διδασκαλία. Έτσι καταργείται στην ουσία η ενισχυτική διδασκαλία και ενεργοποιείται ανά πάσα στιγμή η κινητικότητα (ήδη στη Γ’ Αθήνας καταργήθηκαν οι ενισχυτικές συναδέλφων με μία και δύο ώρες ’’πλεονάζουσες’’ με εντολή Περιφερειακού Δντη παρά την αρνητική εισήγηση του Δντη Εκπαίδευσης).

 

Ο Νέος τύπος σχολείου, όπως και αν ονομάζεται, θα κινείται στις γραμμές του 3ου μνημονίου και τις επιταγές του ΟΟΣΑ για «εξορθολογισμό του κόστους της εκπαίδευσης», αύξηση των μαθητών ανά τάξη, διεύρυνση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, νέες συγχωνεύσεις και υποβιβασμούς. Ο προϋπολογισμός για το 2016 προβλέπει μηδενικούς διορισμούς. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η χρονιά κλείνει με πάνω από 2.000 κενά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και ότι η επόμενη σχολική χρονιά θα αρχίσει με αυτό το δεδομένο!

 

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα στελέχη εκπαίδευσης έχουν επιλεχθεί από το υπουργείο για να εφαρμόσουν την εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης. Δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες ότι μπορούν να παλέψουν δίπλα στα σωματεία. Η μόνη λύση βρίσκεται στους αγώνες μας μαζί με το ταξικό κίνημα για την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής.

ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 17/2 ΣΤΙΣ 13.30 

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα