Γραμματεία Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης: Ανθρώπινοι χώροι φιλοξενίας για πρόσφυγες και μετανάστες

09/02/2016 - 21:59

Το δράμα των προσφύγων συνεχίζεται, ο πνιγμός μικρών παιδιών συνεχίζεται, γιατί συνεχίζεται ο πόλεμος. Ως χώρα, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τραγικές συνέπειες, απότοκο των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων που συνεχίζονται. Είναι υπέρτατο καθήκον μας να υπερασπιστούμε τους πρόσφυγες και μαζί την ανθρώπινη υπόστασή μας! Κάθε έννοια ανθρωπισμού εξαφανίζεται αν γυρίσουμε την πλάτη στα θύματα αυτής της αγριότητας!

Η πολιτική που ακολουθεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ δεν υπακούει σε όρους πραγματικής αλληλεγγύης, αλλά στην εφαρμογή μέτρων που συμφώνησε με την ΕΕ κι οδηγούν στον εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα με τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ και την παροχή βάσεων και διευκολύνσεων συμμετέχει στον πόλεμο, που είναι η αιτία της προσφυγιάς. Προχωρεί με ταχύτερους ρυθμούς, στη δημιουργία και λειτουργία «κέντρων υποδοχής προσφύγων και μεταναστών» (hot spots) σε Σάμο, Λέσβο, Χίο, Κω και Λέρο, καθώς και στην παραχώρηση δύο στρατοπέδων σε Διαβατά και Σχιστό, άμεσης χωρητικότητας 500 ατόμων, με δυνατότητα επιπλέον 4.000 ατόμων το καθένα, για τη δημιουργία «κέντρων μετεγκατάστασης» (Relocation Camp)Η υλοποίηση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, θα μετατρέψει την Ελλάδα σε στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών και προσφύγων, που θα περιμένουν εάν και πότε θα χρειάζονται τα μονοπώλια της Ευρώπης φτηνό εργατικό δυναμικό, ώστε κάποιοι να προωθηθούν στην ΕΕ, ενώ οι υπόλοιποι θα απελαύνονται. Αυτή η πολιτική δεν υπηρετεί την αλληλεγγύη, αλλά τους σχεδιασμούς των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Είναι ορατός ο κίνδυνος τα κέντρα να λειτουργήσουν χωρίς τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την αξιοπρεπή διαβίωση των προσφύγων και την άμεση μετάβασή τους στις χώρες προορισμού τους. Η λειτουργία hot spots και relocation camps, η αναβάθμιση του Frontex και η στήριξη που παρέχουν η ΕΕ και το ΝΑΤΟ στην τουρκική κυβέρνηση, πραγματοποιούνται την ώρα που οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις κλιμακώνουν τις πολεμικές επιχειρήσεις τους στη Συρία, με διάφορα προσχήματα και τροφοδοτούν συνεχώς, με νέες μάζες δυστυχισμένων, τα προσφυγικά ρεύματα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει μεγάλες ευθύνες για αυτές τις επιλογές και πρέπει να καταδικαστεί αποφασιστικά από το λαό. Το ίδιο και τα άλλα κόμματα-υποστηριχτές της ΕΕ, ανάμεσά τους και η ναζιστική Χρυσή Αυγή, γιατί στηρίζουν την επιθετική πολιτική ΕΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και στρέφουν τα πυρά τους κατά των θυμάτων τους, των προσφύγων και μεταναστών.

Τα λαϊκά στρώματα που έχουν εκφράσει έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες και μετανάστες, πρέπει απορρίψουν και να αντιπαλέψουν συνολικά αυτές τις επιλογές. Δεν θέλουμε στις θάλασσές μας να πνίγονται πρόσφυγες και μετανάστες, παιδιά και γυναίκες. Απορρίπτουμε να γίνει η χώρα τόπος εγκλωβισμού απελπισμένων και αστυνόμευσης από τους μηχανισμούς της ΕΕ, που έχει την πρώτη ευθύνη μαζί με τις ΗΠΑ για τους πολέμους και τη ληστεία των λαών.

Ο ελληνικός λαός εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη του στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, πρώτα απ’ όλα να πει ένα μεγάλο όχι στον πόλεμο, να απαιτήσει να μην έχει η χώρα μας καμία εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και η συμμετοχή της χώρας μας σ’ αυτές. Κανένα κομμάτι ελληνικού έδαφος δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει ορμητήριο πολέμου.

Ο ελληνικός λαός να πει όχι στο ρατσιστικό δηλητήριο της Χρυσής Αυγής και άλλων αντιδραστικών δυνάμεων, με πρωτοστατούντες εκπαιδευτικούς και τους μαθητές μας! Ο εκπαιδευτικός κόσμος οφείλει να πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη αγωνιστικής αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες και να αντισταθεί στη δημιουργία ρατσιστικών εκδηλώσεων απέναντι στα θύματα του πολέμου.

Τις ζωές μας τις τσακίζει η φτώχεια, η ανεργία, η διάλυση των μονάδων Υγείας και Παιδείας, οι πολιτικές που στόχο έχουν το χτύπημα των εργαζόμενων για το κέρδος των μονοπωλιακών ομίλων. Για όλα αυτά τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής δε λεν κουβέντα, λες και για την ανεργία και τη φτώχεια φταίνε οι Σύροι πρόσφυγες και όχι το κεφάλαιο και η εξουσία του που γεννούν φτώχεια και πολέμους.

Απαιτούμε

  • Κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου και της Σένγκεν, ώστε να διευκολυνθεί η απευθείας ασφαλής μετακίνηση των προσφύγων και μεταναστών στις χώρες τελικού προορισμού τους.
  • Δημιουργία αξιοπρεπών και υγιεινών προσωρινών χώρων υποδοχής, καταγραφής και φιλοξενίας, με ευθύνη των ελληνικών αρχών κι όχι των διάφορων χρηματοδοτούμενων ή και ύποπτων ΜΚΟ, που λυμαίνονται, στο όνομα της αλληλεγγύης, τη διαχείριση της παραμονής των προσφύγων.
  • Όχι στα hot spots γιατί αποτελούν κέντρα διαλογής για μετεγκατάσταση ενός μηδαμινού αριθμού προσφύγων, όσων κριθούν χρήσιμοι για τα μονοπώλια κρατών - μελών της ΕΕ που θα τους επιλέξουν.
  • Ενίσχυση των κρατικών δομών και του προσωπικού που σχετίζεται με τη διάσωση, την υγειονομική περίθαλψη, τη διατροφή και την ασφαλή παραμονή των προσφύγων, για το διάστημα που θα βρίσκονται στη χώρα μας.
  • Κατάργηση του Frontex και των άλλων κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ, υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, σε σύγκρουση με τα μονοπώλια και τις διακρατικές λυκοσυμμαχίες τους, που μόνο δεινά προκαλούν στους λαούς.

Στο βαθμό που υλοποιούνται αυτές οι προϋποθέσεις, τα εγκαταλειμμένα στρατόπεδα μπορούν να λειτουργήσουν ως χώροι προσωρινής φιλοξενίας, ώστε να μην περιφέρονται άστεγοι οι πρόσφυγες και μετανάστες, οικογένειες με παιδιά. Να μη γίνονται έρμαια των διαφόρων κυκλωμάτων που τους εκμεταλλεύονται.

Εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές να στραφούν ενάντια στους πραγματικούς ενόχους για την τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζουμε. Όπου υπάρχει πόλεμος, κανένας δεν δικαιούται να μένει σιωπηλός!

Θεσσαλονίκη, 8 Φλεβάρη 2016

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα