Γραμματεία Πειραιά: ΣΥΝΕΚ: ΟΠΟΥ Ο “ΝΕΟΣ” ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ «ΚΑΒΑΛΗΣΕ ΤΟ ΚΑΛΑΜΙ»

28/11/2014 - 14:40

ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΕΛΜΕ!

Η παράταξη ΣΥΝΕΚ (παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ) απειλεί και εκβιάζει ότι θα ζητήσει ακύρωση των επικείμενων εκλογών για ανάδειξη νέου Δ.Σ. της ΕΛΜΕ, αν δεν γίνουν την ημερομηνία που τη βολεύει! Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών δεν εκπλήσσεται, έχει άλλωστε προειδοποιήσει έγκαιρα τον κλάδο για το ρόλο του νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού, για το ότι οι ΣΥΝΕΚ αφομοίωσαν τόσο γρήγορα τις πραχτικές του παλιού κυβερνητικού συνδικαλισμού των ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ, ώστε ν’ ανοίγουν για καθαρά παραταξιακό όφελος ζητήματα “νομιμότητας” σαν εμπόδια στη λειτουργία και τη δράση του σωματείου.

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ: Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ της Τρίτης 11ης Νοέμβρη αποφασίστηκε, μετά από αναλυτική συζήτηση, να πραγματοποιηθεί στις 9 Δεκέμβρη η εκλογοαπολογιστική Γ.Σ. και στις 15 Δεκέμβρη οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. της ΕΛΜΕ. Η απόφαση πάρθηκε ομόφωνα, χωρίς να προταθεί από καμιά παράταξη άλλη ημερομηνία (το ΠΑΜΕ έθεσε για προβληματισμό τις ημερομηνίες 8 και 15 Δεκέμβρη και πρότεινε μετά από τη συζήτηση τη 15η Δεκέμβρη). Στο επόμενο Δ.Σ. (18/11) 2 υποψήφιοι των ΣΥΝΕΚ παρουσιάστηκαν επιθετικοί στο Δ.Σ. και απαιτούσαν ν’ αλλάξει η ημερομηνία των εκλογών, γιατί θα απουσίαζαν σε 5νθήμερη εκδρομή. Είναι γεγονός ότι μέσα στο Δεκέμβρη πραγματοποιούνται 5νθήμερες εκδρομές και κάποιοι συνάδελφοι θα στερηθούν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στην εκλογοαπολογιστική Γ.Σ. και στις εκλογές (πέρσι γι’ αυτό το λόγο απουσίαζαν 2 δικοί μας υποψήφιοι, όπως και φέτος άλλοι 2, αλλά ποτέ δεν θέσαμε οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ τέτοιο ζήτημα). Ο εκπρόσωπος των ΣΥΝΕΚ στο Δ.Σ., αλλάζοντας θέση, πρότεινε να πραγματοποιηθούν οι εκλογές την Παρασκευή 19 ή Δευτέρα 22 Δεκέμβρη ( 2-3 μέρες πριν τα Χριστούγεννα) ή ακόμη και το Γενάρη! Εκλογές όμως στις 19 Δεκέμβρη είναι ρίσκο για τη μαζικότητα των εκλογών, σημαίνει ότι αποκλείουμε τους εκπαιδευτικούς από τα νησιά, γιατί δεν μπορούν να μετακινηθούν 2 φορές μέσα σε 2-3 μέρες, βρισκόμαστε στο μέσο της πληρωμής κ.λπ., ενώ ταυτόχρονα υπάρχει πρόβλημα με την εκλογοαπολογιστική Γ.Σ., αφού στις 12 Δεκέμβρη έχουμε αργία στο Δήμο Πειραιά.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ, πλην των ΣΥΝΕΚ, αποφάσισε εκ νέου τις ημερομηνίες 9 και 15 Δεκέμβρη για συνέλευση και εκλογές. Τρείς μέρες μετά (21/11) ο εκπρόσωπος των ΣΥΝΕΚ ζητάει έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. με θέμα «Ζητήματα αντικαταστατικών αποφάσεων του Δ.Σ» (!). Οι ΣΥΝΕΚ θεωρούν ουσιαστική (!) παραβίαση του καταστατικού, επειδή το Δ.Σ. αποφάσισε να πραγματοποιηθεί η εκλογοαπολογιστική Γ.Σ. στις 9 Δεκέμβρη και όχι μέσα στο Νοέμβρη όπως προβλέπει το καταστατικό (αυτό γίνεται τα 4 τελευταία χρόνια, χωρίς κανείς να θέσει πρόβλημα. Π.χ. πέρσι η Συνέλευση έγινε 10 Δεκέμβρη και δεν έχει κλείσει χρόνος απ’ τις τελευταίες εκλογές). Ο Πρόεδρος συγκάλεσε (αν και με βάση το καταστατικό απαιτείται να ζητηθεί από 3 μέλη) για την ίδια μέρα έκτακτο Δ.Σ.. Στη συνεδρίαση ο εκπρόσωπος των ΣΥΝΕΚ κατέθεσε δυο προτάσεις: πρώτη επιλογή να τηρηθεί το γράμμα του καταστατικού και να πραγματοποιηθεί η εκλογοαπολογιστική Γ.Σ. στις 28 Νοέμβρη (την επόμενη της Πανεργατικής απεργίας!) και οι εκλογές στις 5 Δεκέμβρη. Ως δεύτερη επιλογή πρότεινε οι εκλογές να γίνουν 19 Δεκέμβρη και μια εβδομάδα πρωτύτερα η Γ.Σ. (δηλαδή πρότεινε o ίδιος “παραβίαση του καταστατικού”!), διαφορετικά οι ΣΥΝΕΚ θα ζητήσουν ν’ ακυρωθούν οι εκλογές! Οι ΣΥΝΕΚ πότε θυμούνται το καταστατικό και πότε το ξεχνάνε με βάση το μικροπαραταξιακό τους συμφέρον (μοναδικό κριτήριο το πότε απουσιάζουν σε εκδρομή υποψήφιοί της). Τι να πει κανείς.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα όταν καιροσκοπισμός, μικροπαραταξιακή λογική και κυβερνητικός συνδικαλισμός γίνονται ένα.

Αλλά έχουμε και συνέχεια με δημαγωγικές προεκτάσεις: Οι ΣΥΝΕΚ κατέθεσαν για πρώτη φορά-χρονιά στο Δ.Σ. (11 Νοέμβρη) πρόταση για να στηθεί κάλπη στα Κύθηρα, όχι από ενδιαφέρον για τους συναδέλφους των νησιών, αλλά για το μικροπαραταξιακό τους συμφέρον τώρα που έχουν εκεί υποψήφιο! Το ΠΑΜΕ απασχολεί το ζήτημα της διευκόλυνσης για τη συμμετοχή των συναδέλφων όλων των νησιών στη ζωή και τη δράση της ΕΛΜΕ συνολικά (π.χ. στις Γ.Σ.) και όχι μόνο στις εκλογές, γιατί το μέλος της ΕΛΜΕ δεν είναι μόνο ψηφοφόρος. Κι αν βάλουμε κάλπη στα Κύθηρα, θα πρέπει και στα άλλα νησιά. Ποια εφορευτική όμως θα κάνει τις εκλογές (το καταστατικό προβλέπει εκλογή μιας 5μελούς εφορευτικής και μια κάλπη), τι θα γίνει με τους δικαστικούς (δικαστικοί και μετακίνηση μελών Δ.Σ. και εφορευτικής θα στοιχίσουν πάνω από 3.000 Ευρώ, δηλαδή το 75% των ετήσιων εσόδων της ΕΛΜΕ!). Ο καθένας καταλαβαίνει από τα παραπάνω πόσο εύκολα μπορεί να τεθούν σε αμφισβήτηση τα εκλογικά αποτελέσματα και το σωματείο.

Οι εκλογές πάγια πραγματοποιούνται Δευτέρα για τη διευκόλυνση των συνάδελφων στα νησιά (οι οποίοι μπορούν να κάνουν χρήση μιας μέρας άδειας), πριν 2 χρόνια μάλιστα το Δ.Σ. έκανε προσπάθεια για μετακίνησή τους με μισή τιμή εισιτηρίου, ενώ τα τελευταία 3 χρόνια εγκαινιάστηκαν οι περιφερειακές συσκέψεις του Δ.Σ. με τους συναδέλφους στα νησιά. Προφανώς χρειάζονται κι’ άλλα μέτρα όπως π.χ. πιο συχνές περιφερειακές συσκέψεις, να ενεργοποιηθεί άμεσα, ιδιαίτερα στα νησιά, ο θεσμός του αντιπροσώπου σε κάθε σχολείο και η επαφή του με το Δ.Σ, φτηνή ή δωρεάν μετακίνησή τους κ.ά.. Το ΠΑΜΕ αντιμετωπίζει και το ζήτημα αυτό με γνώμονα το ενιαίο του σωματείου, τη μαζική συμμετοχή των συναδέλφων στο σύνολο της ζωής και της δράσης της ΕΛΜΕ και την εγκυρότητα των εκλογών. Αυτά είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε, μακριά όμως από προεκλογικές-ψηφοθηρικές σκοπιμότητες.

Το σημαντικότερο για το τέλος: το σωματείο μας έχει ανοίξει σημαντικά μέτωπα με την κυβερνητική πολιτική και τη διοίκηση (επικείμενες διαγραφές Περιφερειακού Διευθυντή και Διευθύντριας Δευτεροβάθμιας, καθώς και διευθυντών σχολικών μονάδων). Οποιοσδήποτε λοιπόν βάζει το μικροπαραταξιακό του συμφέρον πάνω από το σωματείο, θέτοντάς το σε κίνδυνο, ας λάβει την πρέπουσα απάντηση κι από τους ίδιους τους συναδέλφους.

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα