Γραμματεία Ρόδου: Όταν η διαχείριση της φτώχειας βαφτίζεται «κοινωνική πολιτική»

28/11/2014 - 14:25

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προκηρύσσει διαγωνισμό έκθεσης στα Δημοτικά και Γυμνάσια της Ρόδου, προκειμένου να επιλεγούν τρεις εκθέσεις για να αναγνωστούν αντί ομιλίας στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί προς τιμήν των χορηγών του κοινωνικού παντοπωλείου Ρόδου. Θέμα της έκθεσης είναι «Η σημασία της προσφοράς στο συνάνθρωπο και την κοινωνία στις μέρες μας.»

Ασφαλώς ο διαγωνισμός δεν πραγματοποιείται για να αναδείξουν οι μαθητές το συγγραφικό τους ταλέντο… Άλλος είναι ο στόχος. Να πείσουν ακόμα και τα παιδιά ότι η «ελεημοσύνη», η «φιλανθρωπία» είναι κοινωνική πολιτική! Αυτός είναι ο σκοπός και ολόκληρης της φιέστας που ετοιμάζεται, για να τιμήσουν τους «ελεήμονες και φιλάνθρωπους» χορηγούς, προφανώς επιχειρηματίες του νησιού και «εθελοντικές» οργανώσεις.

Αναρωτιόμαστε: Μήπως οι Περιφέρειες και οι Δήμοι δεν είναι αυτοί που πρωτοστατούν στην αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων, στην ιδιωτικοποίηση κοινωνικών δομών, στην αύξηση των τελών, στην συρρίκνωση υπηρεσιών που ανακουφίζουν τη λαϊκή οικογένεια, όπως είναι για παράδειγμα οι παιδικοί σταθμοί; Γιατί δεν αποκαλύπτει τι κρύβεται πίσω από τη φτώχεια και την ανέχεια του λαού; Δεν είναι η πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, αυτή που οδηγεί τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους ΕΒΕ στην εξαθλίωση; Αυτήν ακριβώς την πολιτική δεν ακολουθεί και η ίδια η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου; Μήπως οι ίδιοι επιχειρηματίες που τιμούνται δεν είναι αυτοί που στο όνομα της κερδοφορίας τους απολύουν εργαζόμενους, δίνουν ψίχουλα αντί για μισθό, καταργούν τα εργασιακά δικαιώματα;

Πέρα από αυτό όμως εδώ υπάρχει και μία άλλη πλευρά: αυτή της ανάδειξης της χορηγίας σε βασικό παράγοντα χρηματοδότησης των αποδομημένων κοινωνικών δομών. Και καθόλου τυχαία δεν είναι η εμπλοκή των σχολείων σε αυτή την ιστορία. Πλησιάζει η στιγμή που τα σχολεία θα καλούνται να τιμήσουν τους δικούς τους «ευεργέτες». Το έδαφος προετοιμάζεται με την αξιολόγηση, με την υποχρηματοδότηση, με τις δηλώσεις του υπουργού για εθελοντική εργασία. Το κράτος θα απαλλαγεί από τη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης, ενώ ταυτόχρονα θα δώσει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να αλωνίζουν στα σχολεία και να κόβουν και να ράβουν την εκπαίδευση στα μέτρα τους.

Κανένας εκπαιδευτικός – κανένας μαθητής να μη συμμετέχει

Οι εκπαιδευτικοί δεν πρέπει να συναινέσουν σ’ αυτή την επίθεση στη συνείδηση των παιδιών. Δεν ανεχόμαστε να διδάσκουμε στα παιδιά μας την μετατροπή των δικαιωμάτων τους σε ψίχουλα ελεημοσύνης. Εμείς θα τους διδάξουμε την αλληλεγγύη και τον κοινό αγώνα όλων των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων για μόνιμη και σταθερή δουλειά, δωρεάν παιδεία, υγεία, κοινωνική πρόνοια.

Δίνουμε απάντηση με την απεργία στις 27 Νοεμβρίου Συμμετέχουμε στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ 11 πμμπροστά από τον ΟΑΕΔ

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα