Η ΕΕ της αμάθειας... Στοιχεία για την πρόωρη εγκατάλειψη της υποχρεωτικής εκπαίδευσης (Γυμνάσιο), σύμφωνα με την ΕΕ

02/02/2011 - 10:21
«Πάνω από 6 εκατομμύρια  νέοι στην ΕΕ εγκαταλείπουν την εκπαίδευση και κατάρτιση, έχοντας μόνο απολυτήριο κατώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (σ.σ. Γυμνάσιο) στην καλύτερη περίπτωση» αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή! Τα παραπάνω σημειώνονται σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για έγκριση «σχεδίου δράσης» για αντιμετώπιση του ζητήματος (της μαθητικής διαρροής), το οποίο θα συζητηθεί στο συμβούλιο των υπουργών Παιδείας στις 2 - 4 Μάη. Στην ΕΕ ο μέσος όρος των νέων που εγκαταλείπουν το σχολείο (εννοούν το Γυμνάσιο) είναι σήμερα 14,4% και διατυπώνεται στόχος για μείωσή του κάτω από 10% μέχρι το τέλος της δεκαετίας... Στην Ελλάδα (σύμφωνα με σχετική έρευνα της ΕΕ για το 2009) το ποσοστό του πληθυσμού ηλικίας 18- 24 ετών που έχουν ολοκληρώσει, στην καλύτερη περίπτωση, το Γυμνάσιο, είναι 14,5%.

Στο «σχέδιο» της Επιτροπής, μεταξύ άλλων, υπάρχουν προτάσεις για «πρόληψη», «μέσω της υποστήριξης των παιδιών στη μάθησή τους και της αποφυγής συνθηκών που ενδεχομένως θα προκαλούσαν πρόωρη εγκατάλειψη, όπως η επιβολή σε ένα μαθητή της επανάληψης ενός σχολικού έτους και η μη παροχή της κατάλληλης αρωγής σε παιδιά με διαφορετικές μητρικές γλώσσες». Παρά, βέβαια, τα παραπάνω «πυροσβεστικά» μέτρα, το ζήτημα δεν αντιμετωπίζεται, αφού η βάση του προβλήματος βρίσκεται στην οικονομική και κοινωνική κατάσταση των οικογενειών των παιδιών, που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σχολείο. Προφανώς, τα περισσότερα απ' αυτά τα παιδιά πρέπει να δουλέψουν από μικρή ηλικία κ.ά.

Ενα ακόμα στοιχείο που προκύπτει από άλλη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ότι «ένας στους πέντε 15χρονους νέους στην Ευρώπη, όπως επίσης και πολλοί ενήλικες, δε διαθέτει τις βασικές ικανότητες ανάγνωσης και γραφής». Σημειώνεται ότι πρόκειται για στοιχείο απ' το πρόγραμμα διεθνούς αξιολόγησης μαθητών (PISA). Αξιοσημείωτο είναι, δε, ότι «σχεδόν 80 εκατομμύρια ενήλικες στην Ευρώπη - το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού - διαθέτουν χαμηλές ή βασικές ικανότητες».

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα