Ιδιωτικοποίηση της Παιδείας και σχολική διαρροή

11/08/2011 - 12:29

 

Η σχολική διαρροή στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, που ξεκινάει μάλιστα από το Γυμνάσιο, και η μείωση των σχολικών μονάδων τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, καθώς και η μείωση του διδακτικού προσωπικού, αποτυπώνονται στα στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν χτες από την Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Κατά το σχολικό έτος 2010/11 σε σχέση με το 2009/10 οι μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μειώθηκαν κατά 0,5%. Συγκεκριμένα, 4.802 μαθητές εγκατέλειψαν το Γυμνάσιο τη σχολική χρονιά που πέρασε και 2.980 μαθητές το Λύκειο. 1.080 λιγότεροι μαθητές φοίτησαν στις ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ.

Την ίδια χρονική περίοδο εμφανίζεται μείωση των δημόσιων σχολικών μονάδων από το Νηπιαγωγείο μέχρι και το Λύκειο και αύξηση των ιδιωτικών. Συγκεκριμένα, κατά τη σχολική χρονιά που πέρασε υπήρχαν 82 δημόσια νηπιαγωγεία λιγότερα, ενώ λειτούργησαν 46 επιπλέον ιδιωτικά, 90 λιγότερα δημόσια Δημοτικά και 7 επιπλέον ιδιωτικά και 9 λιγότερα δημόσια Γυμνάσια. Το δε διδακτικό προσωπικό μειώθηκε κατά 1,9% στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Οι παραπάνω δείκτες θα διογκωθούν ακόμη περισσότερο τη φετινή σχολική χρονιά, καθώς η κυβέρνηση προωθεί την ακόμη παραπέρα συγχώνευση και κατάργηση σχολικών μονάδων, τη μείωση των διορισμών του εκπαιδευτικού προσωπικού στα σχολεία και όλα αυτά, σε συνδυασμό με τη διόγκωση της φτώχειας και της ανεργίας, θα εκτινάξουν στα ύψη και τη σχολική διαρροή τα επόμενα χρόνια. Τέτοια μέτρα έρχονται να υψώσουν κι άλλο τα ταξικά τείχη στην εκπαίδευση, να ανοίξουν διάπλατα τις πόρτες της στους ιδιώτες, να μετατρέψουν άλλο ένα δικαίωμα, αυτό στη μόρφωση, σε εμπόρευμα.

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα